Strona 145 z 448 PierwszyPierwszy ... 4595135143144145146147155195245 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.441 do 1.450 z 4477

Wątek: Analog wiecznie żywy - nasze zdjęcia.

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Odp: Analog wiecznie żywy - nasze zdjęcia.

Wuzet powiedz mi jedno bo może wiesz. Jakbym chciał użyć mojego PEN'a jako światłomierza do zdjęć nocnych z analogów to co zrobić? Podpiąć do PEN'a obiektyw z analoga, ustawić takie samo ISO jak kliszy, przysłonę, której będę chciał użyć w analogu a później ustawić jakiś pomiar na matrycy? Tylko jaki pomiar ustawić? Mówię o ustawaniu pod OM10 i Zenita bo na razie te mam.

A czemu się pytałeś czy to nadal ProFoto? Coś mi w końcu wyszło czy coś jak zwykle skopałem?

A kto tam ustawił Jagiełłę?
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

| OlyJedi Awatar wuzet
    Mieszka w
    Rzeszów / Maidstone
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

Pytałem z ciekawości, ładny kolor nieba przy piorunochronie

Co do światłomierza, to tak jak piszesz. Ustaw zbliżoną ogniskową w przeliczeniu do PEN'a, czyli np. na nalogu bedziesz miał 50mm, to na Penie ustaw 25mm. Do tego ustawiasz ISo takie jak na filmie, a pomiar w zasadzie obojętny, moze najprostszy, czyli punktowy. Klisza jest tak uniwrsalna, ze lekka odchyłka nie bedzie widoczna

---------- Post dodany o 18:32 ---------- Poprzedni post był o 18:28 ----------

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pomnik_..._w_Nowym_Jorku

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Chłopaki z przyjemnością podlądam te Wasze popisy analogowe i pogaduchy. Fajnie się tym pasjonujecie. Ja też zacząłem, ale klisza wciąż tkwi w Canonie EOS 300 zrobiona do połowy. Czekam na lepsza pogodę, to ja skończe i może też się do Was dołączę.

| OlyJedi Awatar wuzet
    Mieszka w
    Rzeszów / Maidstone
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

Zapraszamy. Niech nasz bedzie cała kupa. W kupie siła

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Cztery klisze leżą sobie w zapasie w lodówce, czekają na lato i eskapady na rowerku albo inne okazje.

| OlyJedi Awatar wuzet
    Mieszka w
    Rzeszów / Maidstone
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

Zerknąłem teraz na szybko do lodówki, i tak jakbym dodał 1 przed Twoje 4 i potem jeszcze 0 na koniec, to by wyszło tyle ile mam w tej chwili filmów

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Dzięki za info Wuzecie Wielki Pomocny

Z tym kolorem nieba to może być tak, że oczko przy piorunochronie było akurat Vivitar 28-210. Na tej Olkowej 50 Zuiko, której przeważnie używam mam cały czas od kiedy ją zakupiłem z aparatem filtr Cokina Skylight 1A (bo tak już był założony) i cały czas zapominam go zdjąć. Z filtrami jestem na bakier oprócz szarych, UV, polaryzacyjnych i IR ale mam wrażenie, że ten Cokina czasami pomaga a czasami wręcz na odwrót. Czytać mi się nie chce i wszystko zawsze robię na zasadzie prób i błędów hehe . On jakoś zaczerwienia niebo i obraz i jeżeli są jakieś kolory z zakresu czerwieni i pokrewnych to mi się podoba ale z niebem to raczej już mało mi się podoba a szczególnie jak jest pochmurne. No i trawa też czasami śmiesznie wychodzi taka normalnie super soczyście dziwnie zielona

No i proszę bardzo wpisałem teraz w dr Google hasło Cokin Skylight 1A i co mi wyskoczyło pierwsze z brzegu
    "Filtr ten redukuje dominante niebieskiego koloru na zdjęciu, nadając mu lekko cieplejszy odcień"
    No jak w mordkę jeża wszystko się zgadza a wystarczyło tylko przeczytać i nie musiałbym sam tego stwierdzić

Dobra odkręcam teraz ten filtr bo znowu zapomnę. Tylko teraz to ma założonego Solutiona 200 2 lata po terminie

Przykładowo z tym filtrem Cokina to zdjęcie poniżej mi się podoba

Z moją córką podobały mi się też fotki z tym filtrem, które już wstawiałem takie z zimy jak była w takiej różowej kurteczce

Nadal Oli z Kodakiem tancoli

BIKER Ty nie pitol o pogodzie tylko trzaskaj

Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	6A.jpg
Wyświetleń:	88
Rozmiar:	465,5 KB
ID:	90440  
    Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 8.06.13 o 00:56
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

| OlyJedi Awatar wuzet
    Mieszka w
    Rzeszów / Maidstone
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

Ładnie to zuiko rysuje. Oglądałem nawet kilka dni temu na ebayu takiego z gwintem M42 i myślałem czy sobie nie fundnąć i podpinać do Pentaxa, ale skusiłem sie na tą 50/1.2 i odpuściłem.
    Swoja drogą dzisiaj doszła przesyłka z obiektywem, jutro wyprowdzam na spacer. Ciekaw jestem jak bedzie bokehował

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Noooo właśnie miałem się Ciebie zapytać czy Ci nowe "cacuszko" już przyszło. Rób, rób zdjęcia i się pochwal bo jestem bardzo ciekawy efektów. Co do Zuiko to bardzo lubię tą swoją 50'tkę 1'8 podpinać do PEN'a. Podoba mi się jak ona tło rysuje bo tworzy taki trochę efekt wirówki z PS'a (mnie się to podoba) i jak jest słońce to dalsze tło z fajnymi blikami wychodzi. Te ruskie Heliosy i Zenitary 2; 1,9; 1,8 co mam już tak fajnie nie robią ale za to jak jest jakieś z tyłu ciemne tło przeplatane z innymi kolorami to fajnie je łączą i rozmazują

Kurde też mi po łbie chodziło od kiedy kupiłem OM'a jakieś Zuiko 1,4 czy 1,2 ale to drogie cholernie jest i szczerze szkoda mi kasy . Może się kiedyś trafi coś zagrzybione i zaoliwione do renowacji po barszczowych kosztach albo ktoś nie będzie wiedział co sprzedaje hihi

A przez Ciebie to nakręciłem się na Pentaxa i chyba walnę sobie tego MZ50 i dodatkowo SF7 bo podobno pięknie mlaszcze lustro
    Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 8.06.13 o 01:18

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Tak, tak jutru, tfu dzisiaj na ślubie i weselu córki się pobawię w wolnej chwili. Bedzie "rezerwa" z wrażeń i analogowa wersja wspomnień.
    Co ja tu jeszcze robie. Żal mi Was opuścic, ale....................