Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: czerwone gały raz jeszcze...

Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

czerwone gały raz jeszcze...

Idzie oczywiście o efekt czerwonych oczów przy zdjęciach z lampą.
    Otóż mam pytanie, co jest grane: gdy robię zdjęcia mojej córce (próbowałem ok. 30 róznych ustawień) to w 90% wychodzą "diabelskie oczki", poczym zdjęcia zaczęłą mi robić córka (pstryknęła od tak sobie ok. 10 fotek) i na żadnym nie mam czerwonych oczu.
    Czy możliwe, by coś zależało od samych oczu ? .
    Acha mam C-750.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    A z redukcja czy bez robiłeś??

Bo ja mam też czasem taki efekt, zę nie ktore wychodza z czerownymi..
    Ale wiekszsc jakosc nie....
    najgorze jak do tej pory to robił Canon S 35 !!!!!!!
    po prostu koszmar czy z redukcja czy bez
    Wszyscy WAMPIRY !!!!

dlatego też wole Olympusa.....
    Choć na krecenie filmoków zamienił by sie z Canonem

Pozdrawiam
    Krzysiek
    Krzysiek 3-miasto

Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Głownie z redukcją (ale i bez próbowałem też). Zastanawia mnie tylko, dlaczego ten problem występuje wybiórczo tzn. przy tych samych nastawach u jednych osób oczy wychodzą czerwone, a u innych normalne .

| OlyJedi
    Mieszka w
    Inowroclaw
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    wszystko zależy od następujących czyników:
    - kąta padania swiatła na oczy
    - kąta "patrzenia" obiektywu na oczy
    - wielkości źrenic.

dwa pierwsze punkty są ze sobą powiązane - i to chyba w sposób bardzo skomplikowany - stąd niewielka zmiana jednego z tych parametrów powoduje diametralnie inny efekt, ciężki do przewidzenia.
    z punktu trzeciego korzystają wszystkie systemy redukcji - przedbłysk ma zawęzić żrenice co powoduje mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia niekorzystnej konfiguracji dwóch pierwszych punktów.
    i wszystko. a najlepszym sposobem na redukcje czerwonych gał jest stary dobry photoshop.

a i jeszcze jedno - u małych dzieci redukcja przedbłyskiem zwykle nie działa - rzadko kiedy koncenrują wzork w jednym punkcie (aparacie w tym przypadku), co uniemożliwia zadziałanie efektu zawężenia.
    Gods Made Heavy Metal

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    kolorek zależy także od zdolności reakcji oczu na błyski a ta wbrew pozorom nie jest u wszystkich ludzi jednakowa... Pozdr.

Mieszka w
    Okolice wawy
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    ja mialem kiedys podobny przypadek z jednym dzieckiem z rodziny ... jak sie okazalo dziecko to mialo wade oczka, zupelnie nie grozna w sumie dla zdrowia, ale oczeta zawsze ma czerwone na zdjeciach ...

to tak tylko jako informacja, nic nie sugeruje
    nowy nabtek: Nikon D70 (18-70 i 70-300) + CF 512 i 1024 + UV HOYA SuperHMC, cyfrak: Olympus C-750, 16+128+256MB xD, statyw uniw. Velbon ... lustrzanka: Canon EOS3000n

| OlyJedi
    Mieszka w
    Inowroclaw
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Przeglądając TwojePC znalazłem taki news:

"Firma Pixology wspólnie z Texas Instruments pracuje nad rozwiązaniem, które pozwoli na usuwanie "czerwonych oczu" ze zdjęć już w aparacie. Zintegrowanie technologii Pixology IRISS, która pozwala na automatyczną korekcję zdjęć, w programowalnym procesorze obrazu Texas Instruments ma sprawić, że użytkownicy aparatów cyfrowych wkrótce zapomną o efekcie "czerwonych oczu". Przebarwienia będą usuwane ze zdjęć automatycznie - bezpośrednio po wykonaniu. Technologię IRISS wykorzystują już takie firmy jak Canon, Konica czy Nikon.
    Do tej pory była to jednak tylko platforma programowa. Teraz - dzięki współpracy z TI - proces korygowania zdjęć będzie mógł odbywać się automatycznie jeszcze przed ściągnięciem fotografii do komputera. Produkcja nowych chipów powinna rozpocząć się pod koniec roku."

jakoś w to nie wierzę, ale kto wie??
    chyba że to żart prima-aprilisowy
    bardzo mylący jest ten 1 kwietnia
    Gods Made Heavy Metal

Mieszka w
    Słupsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Re: czerwone gały raz jeszcze...

Cytat Zamieszczone przez Bulva
    Idzie oczywiście o efekt czerwonych oczów przy zdjęciach z lampą.
    Otóż mam pytanie, co jest grane: gdy robię zdjęcia mojej córce (próbowałem ok. 30 róznych ustawień) to w 90% wychodzą "diabelskie oczki", poczym zdjęcia zaczęłą mi robić córka (pstryknęła od tak sobie ok. 10 fotek) i na żadnym nie mam czerwonych oczu.
    Czy możliwe, by coś zależało od samych oczu ? .
    Acha mam C-750.
    Ja Ci nie wytłumaczę tego naukowo było to opisane dokładnie w "Fotokurier" dzieje się że światło odbija sie od siatkówki, a osoba fotografowana brzy błysku ma bardzo rozszerzone źrenice. Występuje to główniei w aparatach z wewnętrzyni lampami błyskowymi i to nie zależnie od modelu i ceny. Sam reflektorek redukcji czerwonych oczu właściwie mało pomaga. Jedynym rozwiązaniem jest stosowanie zawnętrznej lampy błyskowej. Jest ona usytuowana dużo wyżej od osi obiektywu i wtedy ten efekt praktycznie nie występuje. W Twoim przypadku 750-tka ma możliwość stosowaniwa lampy zewnętrznej. Oczywiście musi być dedykawana do Olympusa.
    arek

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    pozwole sobie zacytowac Tadeusza Jankowskiego z mojego ulubionego postu poczatki z C4000z - pytania laika:

2) Problem czerwonych oczu jest tak stary, jak fotografia kolorowa wykonywana z fleszem wbudowanym w aparat lub przymocowanym do niego. Z doświadczeń moich wynika, że pewne osoby maja taką silną tendencję do poczerwieninia oczu, że wręcz niemozliwe jest wykonanie zdjęcia gdy patrza w obiektyw. Mało tego, niektórzy swiecą czerwienią także wtedy gdy mają wzrok skierowany w inną stronę, a także gdy są fotografowani z boku! Być może niektóre osoby sa bardziej podatne na ten efekt, a może gra tu rolę zmęczenie, stan psychiczny, oświetlenie dotychczasowe, skład widmowy światła lampy, nie wiem. Ostatnio popularna jest teoria, która mówi, że im bliżej osi obiektywu znajduje się flesz, tym bardziej aparat ma tendencję do wydobywania efektu czerwonych oczu.
    Stosowanie tryby Redukcja czerwonych oczu w C4000 trochę pomaga, moim zdaniem likwiduje lub znacznie osłabia ten efekt w 30 do 50 %. przypadków

W tym poscie tez jest troche o robieniu zdjec portretowych... polecam

Pozdrawiam
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać