Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: E-5 + 50-200 - czy widać różnicę z/bez SWD?

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Thumbs up E-5 + 50-200 - czy widać różnicę z/bez SWD?

Witajcie,

Wiem, że ostatnio był podobny temat, ale u mnie sytuacja jest nieco inna.
    Odkąd sprzedałem E-500 ze starymi jasnymi kitami i kupiłem E-5+12-60, ciągle chodzi mi po głowie sprzedaż 70-300 i zamiana na 50-200.
    Jednak tutaj się pojawia się kilka pytań:
    1. Jak wygląda kwestia prędkości AF 70-300 vs 50-200 vs 50-200 SWD - jak bardzo wyczuwalna jest różnica?
    2. Czy pod względem właściwości optycznych (a w szczególności ostrości, aberacji i plastyki obrazu) obydwie wersje są identyczne?

Różnica cenowa pomiędzy obydwoma wersjami mała nie jest - 500-700zł ...
    Głównie używałbym go do okazjonalnej fotografii przyrodnicznej (ptaszki, kaczki i takie tam) oraz zbliżeń pejzażowych.

Dzięki z góry za pomoc!
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Odp: E-5 + 50-200 - czy widać różnicę z/bez SWD?

TUTAJ jest mały test różnic między 50-200 z i bez SWD robiony na E-3.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D Zobacz posta
    [...] kupiłem E-5+12-60, ciągle chodzi mi po głowie sprzedaż 70-300 i zamiana na 50-200.
    Jednak tutaj się pojawia się kilka pytań:
    [...]
    Różnica cenowa pomiędzy obydwoma wersjami mała nie jest - 500-700zł ...
    Głównie używałbym go do okazjonalnej fotografii przyrodnicznej (ptaszki, kaczki i takie tam) oraz zbliżeń pejzażowych.
    Zaleta 50-200SWD jest oprócz standardowego AF jest w pełni mechaniczne ostrzenie.
    Jak to działa możesz łatwo sprawdzić w ZD12-60.
    W fotografii przyrodniczej w wersji "leśnej" może to być bardzo pomocne.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    TUTAJ jest mały test różnic między 50-200 z i bez SWD robiony na E-3.
    Dzięki - bardzo fajny test - idealnie pokazuje, że to co jest nowe nie koniecznie musi być lepsze dla każdego

---------- Post dodany o 22:44 ---------- Poprzedni post był o 22:42 ----------

Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Zaleta 50-200SWD jest oprócz standardowego AF jest w pełni mechaniczne ostrzenie.
    Jak to działa możesz łatwo sprawdzić w ZD12-60.
    W fotografii przyrodniczej w wersji "leśnej" może to być bardzo pomocne.
    Jest to niewątpliwie fajna rzecz, aczkolwiek z przyzwyczajenia ustawiam AF na S-AF+MF, więc nie jest to jakaś sprawa krytyczna.
    Najbardziej zastanawiają mnie kwestie optyczne, ale o ile dobrze pamiętam, to soczewek nie zmieniali ...
    Pozdrawiam, Robert

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Jest to niewątpliwie fajna rzecz, aczkolwiek z przyzwyczajenia ustawiam AF na S-AF+MF, więc nie jest to jakaś sprawa krytyczna.
    Najbardziej zastanawiają mnie kwestie optyczne, ale o ile dobrze pamiętam, to soczewek nie zmieniali ...
    Poprawili powłoki, nie są takie jak w nowej optyce, ale są trochę lepsze pod słońce...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Natomiast między 70-300 a 50-200 SWD jeśli chodzi o AF różnica jest bardzo zauważalna. 70-300 używam od 2008 roku. Nigdy mnie nie zawiódł, lubię to szkło i nie narzekam, ale bywa kapryśne. 50-200 mam od kilku dni. Pracuje się na nim przyjemnie, świetnie współpracuje z E-3, naprawdę jestem zaskoczona.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Natomiast między 70-300 a 50-200 SWD jeśli chodzi o AF różnica jest bardzo zauważalna. 70-300 używam od 2008 roku. Nigdy mnie nie zawiódł, lubię to szkło i nie narzekam, ale bywa kapryśne. 50-200 mam od kilku dni. Pracuje się na nim przyjemnie, świetnie współpracuje z E-3, naprawdę jestem zaskoczona.
    Ja też przeszedłem podobną drogą, ale wybrałem ostatecznie wersję bez SWD. IMHO różnica jest kolosalna. Nie wiem czy udało mi się 70-300 zrobić chociaż jedno ostre zdjęcia psiaka biegnącego w moim kierunku (aczkolwiek z E-5 dostał większego speeda) - z 50-200 z serii zawsze trochę wyjdzie. Poza tym ta ostrość i jasność ... Za dopłatą zamieniłem na niego jasnego 40-150 i 70-300 i absolutnie tego nie żałuję ... no może tylko tego, że tak późno Jedyne w co może zainwestuję to konwerter 1,4x ...
    Pozdrawiam, Robert

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Ja też przeszedłem podobną drogą, ale wybrałem ostatecznie wersję bez SWD. IMHO różnica jest kolosalna. Nie wiem czy udało mi się 70-300 zrobić chociaż jedno ostre zdjęcia psiaka biegnącego w moim kierunku (aczkolwiek z E-5 dostał większego speeda) - z 50-200 z serii zawsze trochę wyjdzie. Poza tym ta ostrość i jasność ... Za dopłatą zamieniłem na niego jasnego 40-150 i 70-300 i absolutnie tego nie żałuję ... no może tylko tego, że tak późno Jedyne w co może zainwestuję to konwerter 1,4x ...
    50-200 SWD to było jedno z trzech moich ulubionych szkieł do E-3. AF testowany na wiewiórkach czy samolotach w locie spisywał się doskonale. Konwerterów 1,4x i 2.0x do 50-200 nie polecam. Z ręki trudno zrobić udane zdjęcie. Po założeniu EC-14 nagle proporcja liczby fotek udanych do zepsutych się odwraca
    Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 11.12.12 o 22:10
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Mam ogromne szczęście, że dzięki uprzejmości jednego z klubowiczów (nie wiem, czy mogę napisać kogo, więc nie piszę ), będę mogła przetestować te konwertery. Jedynie szczerze żałuję, jak jesteśmy w temacie ciężkich i jasnych szkieł, sprzedaży Sonnara 180mm. Wiem, że wtedy była to racjonalna decyzja, aczkolwiek sentyment pozostał. Praca z nim wymagała koncentracji i opanowania, by uzyskać nieporuszoną fotkę.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    50-200 SWD to było jedno z trzech moich ulubionych szkieł do E-3. AF testowany na wiewiórkach czy samolotach w locie spisywał się doskonale.
    Mogę się podpisać pod tym stwierdzeniem.

ZD 50-200 swd w połączeniu z E-3 był niesamowitym zestawem. Miałem też okazje sprawdzić ten obiektyw w połączeniu z E-5. O ile pamiętam zaskoczyło mnie ostrzenie po kontraście w LV. Praca układu AF w trybie ciągłym też zauważalnie lepsza. W połączeniu ze stabilizacją w body - kapitalny zestaw.

Dzisiaj do wyrwania za bardzo rozsądne pieniądze.