Nie za duży?
Nie za duży?
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Jakiś czas temu dokupiłem wizjer VF-4 do EM-5, żeby czasem móc popatrzeć z góry (jakieś makro itp). Kupując byłem przekonany (więc nie przyszło mi do głowy, by dopytać), że wizjer zewnętrzny po prostu przejmie wszystkie funkcje wewnętrznego. Tak się jednak nie stało. W EM-5 można wybrać tryb pracy wizjera z nieco mniejszym obrazem (pojawiają się marginesy naokoło). Jako okularnik z tego trybu właśnie korzystam. Wreszcie nie muszę wciskać okularów w oko, by zobaczyć cały obraz i parametry pod nim. Tymczasem doczepiany wizjer jest traktowany przez aparat inaczej. Dostępny jest tylko tryb pracy z obrazem na cały ekran. Brak możliwości włączenia pomniejszonego obrazu dla większości użytkowników jest zapewne nieistotny, ale dla mnie jest to akurat spora wada. Po kilku próbach użycia, gdy musiałem po raz kolejny czyścić okulary zapaćkane od wewnątrz powiekami, wizjer sprzedałem
Jeśli obecny właściciel to czyta: email i adres wysyłki gdzieś mi wcięło, za to całkiem niedawno znalazłem instrukcję w postaci cienkiej książeczki, która zawieruszyła mi się w czasie pakowania, więc zapomniałem, że w ogóle była w zestawie i nawet jej wtedy nie szukałem. Teraz znalazłem, to mogę dosłać. Proszę tylko o kontakt![]()
Ostatnio edytowane przez ajt ; 10.02.15 o 11:01
Kupiłem taki wizjer jak Adam razem z PL3. E-PL3 poszło do ludzi, a wizjer został mi do PL5. Wykorzystuję go bardzo często do kadrowania. Jak słońce wali w ekranik to nic nie widać, a na tym małym gówienku pięknie wszystko widzę.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Korzyści takie jak Bodzip sobie wyobrażam. Przeczytałem opis tego modelu i VF-4 przy czym tylko przy tym drugim jest info o kompatybilności z XZ-2. Nie wiecie czy VF-3 będzie współpracował z XZ-2?
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.