Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Czy aparaty manualne zawsze będą lepsze od cyfrowych?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    tao - wiem co piszę, używałem lustrzanek manualnych, potem też na film ale już z AF, obecnie mam lustro cyfrowe ale od czasu do czasu fotografuję też tradycyjną lustrzanką (nawet bez AF, z ręcznym naciągiem filmu), do której mam kilka stałoogniskowych obiektywów. Cyfra wniosła przełom w szybkości efektu, taniości, dostępności, masowości itd. Nie podzielam opinii, że fotografia tradycyjna jest bardziej szlachetna czy "art" od cyfrowej - dla mnie to tylko technika ale wielu ludzi cyfrę traktuje jako coś hmmm w jakimś sensie gorszego. I jak pisałem - chociaż się z tym nie zgadzam używam cały czas aparatu na film dla jego zalet - nie za bardzo widzę możliwość zrobić pokaz przeźroczy z cyfry - tak tradycyjnie rzutnikiem na ścianie - można co prawda zrobić "slajd" z pliku cyfrowego albo użyć projektora do wyświetlenia pliku z cyfry na ścianie ale to nie to co tradycyjny rzutnik i dobry diapozytyw.
    W tradycyjnej fotografii cenię poszanowanie materiału, dbanie o każde ujęcie, przemyślanie kadrów itd... - taka swego rodzaju celebracja - oczywiście mając cyfrę też tak można ale pojawia się pokusa fotografowania wszystkiego co się rusza... - szczególnie u osób bez analogowej przeszłości...
    I jeszcze jedno - uważam, że tradycyjna lustrzanka jest świetnym materiałem do nauki fotografii - jak jest obiektyw z pierścieniem przysłon, tradycyjne pokrętło czasów itd., znacznie łatwiej zrozumieć i tłumaczyć podstawowe pojęcia fotograficzne i myślenie w kategoriach zależności - czas - przysłona - ogniskowa itd... Kiedyś tłumaczyłem koleżance - właścicielce lustrzanki cyfrowej parę rzeczy - musiała zobaczyć zamykające się listki przysłony itd... - w końcu powiedziała, że to takie proste a jest osobą, której kwestie techniczne przychodzą dość trudno - jak to dziewczynom... - przepraszam koleżanki z Forum - są wyjątki ...
    Ech, rozpisałem się...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    tao - przepraszam za zamieszanie - myślałem, że negujesz zdanie z cytatu a to Twoje, z którym generalnie się zgadzam - coś się pochrzaniło z cytatami... - nie traktuj mojej wypowiedzi jako kontra - polemika Twojej... - ot po prostu takie moje luźne przemyślenia o fotografii tradycyjnej...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar tao
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    zaczynałem od zenita et, następnie 12xp i dopiero puźniej cyfra "e500" i masz w zupełności rację jeśli chodzi o foto analogowe bo sam czasem odkurzam mojego zenita i pstrykam i to jest to. ale poprostu trochę ogranicza możliwości i mam na myśli tutaj koszty rolek filmu i ilość jaką trzeba nosić, różne czułości, kolor lub czarno-białe itd. itp.
    JEDNO ŻYCIE JEDEN CEL, JEŹDZIĆ HONDA CBR

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ktotek jak powiedziałeś o tej koleżance od przysłony, to aż się roześmiałam, bo wczoraj miałam identyczną sytuację

Też mi koledzy pokazali przysłone, cobym na pewno zrozumiała, o co im chodzi..

ech...czasami naprawdę trzeba coś zobaczyć na własne oczy, a nie tylko ta teoria i teoria

| OlyJedi Awatar rrrradek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    do tej pory mam Zenita 12XP i nikona F65. jakiś czas temu chciałem się nikosia pozbyć ale przeszło mi. analog jest super. to ustawianie, czekanie na efekt. cyfra jest wygodna i w coraz większym zakresie zaczyna analoga doganiać. nie można powiedzieć, że cos jest lepsze. i analog i cyfra mają swoje zalety. myślę jednak, że to tylko kwestia czasu kiedy cyfra wejdzie na taki poziom, którego analog nie przeskoczy.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    analogi na 35mm gryzą ziemię i to od dłuższego czasu. jedynie średni i wielki format mają rację bytu ale pewnego dnia to też się skończy. rozbija się jedynie o kasę, bo odpowiedni sprzęt od dawna jest do kupienia.

w temacie rozdziałki Hassel z zadem P45 lub duży kamuń. w temacie rozpiętości tonalnej jw. + FUJI S5... co tu jeszcze dodawać.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witam ponownie.
    ...Ja się wczoraj męczyłam ze zrobieniem zdjęcia, ale tak, że było robione jak już się ściemniało, żeby mi tak, gdzie niebo jest niebieski, wyszło niebieskie, a nie z przewagą białego. Dopiero po entym razie doszłam do tego, że wyszło to, co chciałam. Z manualem nie dałabym po prostu rady...
    W analogu wystarczyłoby poprawnie ustawić ekspozycję (ze swiatłomierza) i byłoby ok za pierwszym razem. Dynamika i duża tolerancja materiału światłoczułego załatwiają sprawę. Resztę dokończy lab.
    Pozdrawiam.

Sebastian