Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Czy aparaty manualne zawsze będą lepsze od cyfrowych?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Czy aparaty manualne zawsze będą lepsze od cyfrowych?

Tak sobie rozmyślałam, a w zasadzie to słuchałam opowieści innych znawców tej tematyki. Cyfrówkom trzeba przyznać to, że zdecydowanie są ekonomiczniejsze, nie trzeba kupować klisz itp..
    Ale spotkałam się z opinią, że żadna cyfrówka nie dorówna zwykłemu(dobremu) aparatowi na kliszę.. Myślicie, że to prawda?

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Re: Czy aparaty manualne zawsze będą lepsze od cyfrowych?

Cytat Zamieszczone przez lospeciakos
    Tak sobie rozmyślałam, a w zasadzie to słuchałam opowieści innych znawców tej tematyki. Cyfrówkom trzeba przyznać to, że zdecydowanie są ekonomiczniejsze, nie trzeba kupować klisz itp..
    Ale spotkałam się z opinią, że żadna cyfrówka nie dorówna zwykłemu(dobremu) aparatowi na kliszę.. Myślicie, że to prawda?
    W jakim aspekcie, jakiemu aparatowi, z jakim materiałem światłoczułym, w jakim formacie?
    Wiele technik analogowych zostało już ominiętych przez "cyfrę". W ciągu kilku lat zapewne ominięte zostaną kolejne "niepokonane twierdze".
    Gdyby technika analogowa była niezastąpiona, profesjonaliści by używali nadal aparatów analogowych,a robią to coraz rzadziej.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar Sapphiron
    Mieszka w
    w lesie, za krzakiem.
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    eeee manualne? a jakie to aparaty?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    lospeciakos - myślę, że w aspekcie technicznym cyfra wyprzedzi analogi - technika idzie do przodu - obecnie mamy do czynienia z początkową fazą rozwoju technik cyfrowych a schyłkową tradycyjnych, które już pewnie nie rozwiną się za bardzo, w każdym razie nie będą to jakieś rewolucyjne zmiany. Cyfra ma niewątpliwe zalety, które w pewnym sensie są jej wadami. Analog to poszanowanie materiału, pewna niepewność i magia oczekiwania na efekt. W tym sensie analog robi się coraz bardziej wysmakowany, elitarny. Kiedyś można się było zaliczać do "elity" mając cyfrę.
    Rozważania cyfra/analog w sumie to tylko pytania o technikę a fotografia tak naprawdę zaczyna się tam gdzie kończy się technika.
    Obecnie niewątpliwie fotografia cyfrowa - w sensie wykonywania dużej ilości zdjęć jest tańsza i prostsza i to będzie się pogłębiać. Natomiast fotografia tradycyjna oferuje coś czego cyfra nie daje - pewien klimat i sposób myślenia... Właśnie wróciłem z imprezy gdzie w gronie znajomych oglądaliśmy slajdy sprzed kilku lat. W mroku z rzutnika na ekran. Wrażenia niesamowite, festiwal kolorów, faktur i klimatów. Nawet jakieś dominanty barwne czy inne niedoskonałości urastają do walorów. Z tego względu raczej się nie rozstanę z manualnym aparatem i kompletem szkieł do niego...
    Takie moje nocne ot...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witam serdecznie.

...spotkałam się z opinią, że żadna cyfrówka nie dorówna zwykłemu(dobremu) aparatowi na kliszę...
    Teraz to już jedynie w kwestii dynamiki... We wszystkich innych aspektach cyfrówki przerosły jakościowo analog, przynajmniej te małoformatowe.
    Pozdrawiam.

Sebastian

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Trochę mnie podtrzymaliście na duchu- w sensie, że nie okazałam się aż taką wraiatką kupując cyfrówkę. Wczoraj byłam na pierwszym małym spotkaniu fanów fotografii, które sama zainicjowałam. Miałam wiele różnych aparatów w ręce i co najbardziej mnie zaskoczyło, to ogromna różnica między właśnie cyfrówką, a starym manualem. Mimo że mięliśmy podobne obiektywy, takim samym przybliżeniem w mm, to jednak wydawało mi się, że manualny apartat potrafił bardziej przyblizyć pewne obrazy. I tak sobie później usiadałm i myślałam i w końcu doszłam do wniosku, że dla pczątkujących lepsze są jednak cyfrówki. Pomijając już zwykłą ekonomię, aparat cyfrowy daje możliwość natychmiastowego podglądu zdjęcia i sprawdzenia,co w nim poszło nie tak, zmiany funkcji, wszelkich ustawień. Ja się wczoraj męczyłam ze zrobieniem zdjęcia, ale tak, że było robione jak już się ściemniało, żeby mi tak, gdzie niebo jest niebieski, wyszło niebieskie, a nie z przewagą białego. Dopiero po entym razie doszłam do tego, że wyszło to, co chciałam. Z manualem nie dałabym po prostu rady. Trzeba najpierw zrobić zdjecie i je zobaczyć, a dopiero później według mnie można przerzucić sie na manual i wyobrazić sobie jak dane zdjecie bedzie wyglądalo, gdy ustawimy parametry tak a tak.

Jednym słowem...wyższa szkoła jazdy...

| OlyJedi Awatar Maro66
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Moim skromnym zdaniem najlepsze podejście do fotografii analog-cyfra ma Firma Hasselblad. Co kto lubi w jednym aparacie. Oczywiście umożliwia to konstrukcja samego aparatu, która pozwala na podpięcie kasety z materiałem światłoczułym lub kasety z matrycą. Niestety cena w okolicach 120 000 zł jest troszkę zaporowa. Już nie raz myślałem żeby sprzedać aparaty analogowe, ale się powstrzymuję. Mimo wszystko aparat typu Canon EOS33 lub nawet Zenit TTL z dobrym obiektywem i filmem da docelowo lepsze rezultaty niż cyfrówka za kilka tysięcy. Dobrej klasy materiały światłoczułe są poza zasięgiem matryc aparatów cyfrowych (trochę uogólniam, ale tymi którymi robimy zdjęcia jeszcze daleko do analogowej jakości). Oczywiście nie są tanie, ale coś za coś. Żyjemy w świecie gonitwy, liczy się ilość a nie jakość. Dotyczy to również fotografii. Zdjęcia robione są byle jak, poprawiane w komputerze, sztuczne, bez wyrazu. Wystarczy przeglądnąć reklamy w kolorowych gazetkach

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar tao
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    fotografia analogowa ma swój niepowtarzalny klimat, oczekiwanie na efekty pracy, oraz ta niepewność. w cyfrze tego niema i nigdy nie będzie.
    JEDNO ŻYCIE JEDEN CEL, JEŹDZIĆ HONDA CBR

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lospeciakos
    Ja się wczoraj męczyłam ze zrobieniem zdjęcia, ale tak, że było robione jak już się ściemniało, żeby mi tak, gdzie niebo jest niebieski, wyszło niebieskie, a nie z przewagą białego. Dopiero po entym razie doszłam do tego, że wyszło to, co chciałam. Z manualem nie dałabym po prostu rady. Trzeba najpierw zrobić zdjecie i je zobaczyć, a dopiero później według mnie można przerzucić sie na manual i wyobrazić sobie jak dane zdjecie bedzie wyglądalo, gdy ustawimy parametry tak a tak.
    poniewaz w przypadku analoga, gdy sie nie wywolywalo zdjec samemu, to czarna robote z odpowiednim dobraniem kolorow odwalal laboludek. w cyfrze trzeba "wywolywac" samemu, co dla wiekszosci z nas jest zaleta.

Cytat Zamieszczone przez tao
    fotografia analogowa ma swój niepowtarzalny klimat, oczekiwanie na efekty pracy, oraz ta niepewność. w cyfrze tego niema i nigdy nie będzie.
    a co Ty mowisz? kup cyfrowa lustrzanke z dwoma wyswietlaczami, zbij ten kolorowy, a do zdjec z karty podchodz dopiero tydzien po sesji
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar tao
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tao
    a co Ty mowisz? kup cyfrowa lustrzanke z dwoma wyswietlaczami, zbij ten kolorowy, a do zdjec z karty podchodz dopiero tydzien po sesji [/quote]

to sprubój tak zrobić, zobazymy czy nie podglądniesz a wa nalogu poprostu innego wyjścia niemasz tylko musisz czekać.
    JEDNO ŻYCIE JEDEN CEL, JEŹDZIĆ HONDA CBR