Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Problem z ZD 14-42 f/3.5-5.6

| OlyJedi Awatar Ziootek1971
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Odp: Problem z ZD 14-42 f/3.5-5.6

Odpowiem na pierwsze pytanie. W zeszłym roku wysyłałem swojego E-30 na naprawę gwarancyjną. Z szybkości działania serwisu i wykonanej przezeń pracy jestem bardzo zadowolony. Podejrzewam, że do napraw pogwarancyjnych serwis podchodzi równie profesjonalnie.
    Ziootek
    E-30; E-P3; mZD 14-42; "dekielek" 15 mm; ZD 14-54; ZD 9-18; ZD 40-150; Sigma 24; Metz 48-AF1

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez PawelG Zobacz posta
    ...Pytanie do praktyków serwisu:
    - jaka jest Wasza opinia o serwisie Olympusa PL? Pamiętam, że niedawno była niezła afera z partactwem w Nikon PL.
    - czy jeśli okaże się, że obiektyw jest sprawny, to też mnie obciążą w/w kwotą?
    - czy wobec niepewności czy to na pewno obiektyw, wysłać im też aparat?
    Pochwała serwisu z mojej strony zabrzmi dla niektórych osób bardzo stronniczo (chociaż także prywatnie mam o nim dobrą opinię).
    Jeśli zostanie podjęta jakakolwiek czynność serwisowa w obiektywie, wymagająca jego otwarcia, chociaż niekoniecznie będzie w nim dłubane, zostaniesz obciążony. Przetarcie szmatką - gratis
    Pewnie trzeba by także wysłać korpus, ale to kolejny wydatek - 826,70 zeta brutto. To już grozi wysokim rachunkiem za całość "dłubnięcia" w aparacie.
    Proponowałbym Ci zacząc od konsultacji z jakimś przyzwoitym serwisem niezależnym, np. OK Serwis w Gdańsku. Jeżeli to obiektyw - to na alledrogo kupisz całkiem przyzwoity za 200-300, jak korpus - to w OK Serwis zapłacisz ok. 200-300,-

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Taniej wyjdzie kupić sobie używany obiektyw.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar PawelG
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Pochwała serwisu z mojej strony zabrzmi dla niektórych osób bardzo stronniczo (chociaż także prywatnie mam o nim dobrą opinię).
    Tak mi coś właśnie chodziło po głowie po poprzednim poście (jeśli chodzi o powody, a nie stronniczość).
    Jeśli zostanie podjęta jakakolwiek czynność serwisowa w obiektywie, wymagająca jego otwarcia, chociaż niekoniecznie będzie w nim dłubane, zostaniesz obciążony. .... Pewnie trzeba by także wysłać korpus, ale to kolejny wydatek - 826,70 zeta brutto. To już grozi wysokim rachunkiem za całość "dłubnięcia" w aparacie.
    No i to jest kluczowa informacja. Prawie 1300 zł to cena, za którą można kupić używany komplet z dwoma obiektywami i dodatkami, albo niewiele dokładając - E-620. To załatwia sprawę serwisu oficjalnego. Z Olkiem, widzę, tak jak z Toyotą - porządne produkty, ale jak coś padnie (a zgodnie z prawem Murphy'ego paść musi) to nie daj Boże korzystać z serwisu firmowego - na szrocie ceny kilkadziesiąt razy niższe.
    Proponowałbym Ci zacząc od konsultacji z jakimś przyzwoitym serwisem niezależnym, np. OK Serwis w Gdańsku. Jeżeli to obiektyw - to na alledrogo kupisz całkiem przyzwoity za 200-300, jak korpus - to w OK Serwis zapłacisz ok. 200-300,-
    Dzięki za tę informacje, na pewno skorzystam. A jutro test, z resztą zgodnie z Twoją radą - kilkadziesiąt zdjęć z dwoma szkłami, ze stabilizacją włączoną i wyłączoną. To powinno wyjaśnić sprawę czy przyczyna tkwi w szkle czy w korpusie. Mam tylko nadzieję, że nie jest to jakaś wredna usterka, która ujawnia się tylko w czasie upałów (czyli na wczasach). Dodatkowo wybiorę się ze szkiełkiem do sklepu i zrobię trochę zdjęć z innym korpusem (nikt znajomy nie ma 4/3). Jeśli usterka się ujawni - będzie 100% pewności.

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Taniej wyjdzie kupić sobie używany obiektyw.
    Problem właśnie w tym, że jak pisał Jack jest - niewielka , ale jednak - możliwość, że to korpus. Wtedy zostałbym z dwoma sprawnymi szkłami i nadal niepełnosprawnym sprzętem.

To chyba kończy sprawę, ale oczywiście jeśli zaglądnie tu ktoś, kto spotkał się z podobnym przypadkiem, to bardzo proszę o informacje.
    Ostatnio edytowane przez PawelG ; 7.10.12 o 00:23
    E-520 dual kit + ZD18-180, Raynox DCR-250, filtry Cokin, Metz 48 AF-1, Metz 32CT3, trochę dupereli oraz Canon A710IS