Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: skaner do 1000 zł

| OlyJedi Awatar fotoamator2891
    Mieszka w
    Nysa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Odp: skaner do 1000 zł

No i własnie na to czekałem Nikt nie wspomniał o tej firmie... Dlaczego?? Czyżby jakość produktów tej firmy była gorsza niż kiedys??
    PENTAX k-r
    http://tomaszpszonak.net/

---------------
    Pozdrawiam
    Tomek

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fotoamator2891 Zobacz posta
    No i własnie na to czekałem Nikt nie wspomniał o tej firmie... Dlaczego?? Czyżby jakość produktów tej firmy była gorsza niż kiedys??
    Powiem Ci: Nazwa mi się nie podoba, jakaś taka plumkająca i niepoważna.

---------- Post dodany o 09:01 ---------- Poprzedni post był o 08:55 ----------

A poważnie to spokojnie możesz kupić canona. Za ok. 1000zł będzie miał naprawdę dobry skaner do użytku nawet profesjonalnego...
    Ale jednak radzę sprawdzić czy w miejscu Twego zamieszkania jest serwis canona.
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria

Plustki jakościowo sa całkiem całkiem, jednak jakość skanów negatywów do wybitnych nie należy. Nawet dedykowane OpticFilm skanuja negatywy tak sobie. Oczywiście do zastosowań czysto amatorskich nie mam zastrzeżeń, ale jak chcemy coś więcej to raczej tylko epson. Canon jest trochę słabszy (moim zdaniem).
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 5.10.12 o 09:21

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    290
    Moja galeria

fotoamator2891 ,jeśli chcesz to Ci odstąpię plusteka optic pro pt12 , przeczytaj priva
    Jacek

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Masz rację, tylko, że skaner jest urządzeniem delikatnym i wożenie go jakimiś półciężarówkami przez często nieświadomych kierowców co wiozą.. No jest ryzyko... Wolę sam go zawieźć.
    ........................... Może przesadzam....?
    A myślisz, że z fabryki to jak go wieźli?

A dla autora: ja bym szedł w Epsona V600. Największe pole skanowania do średniego formatu i część zestawów sprzedażowych zawiera ABBYY Finereader, który przyda Ci się przy dokumentach.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    A myślisz, że z fabryki to jak go wieźli?

A dla autora: ja bym szedł w Epsona V600. Największe pole skanowania do średniego formatu i część zestawów sprzedażowych zawiera ABBYY Finereader, który przyda Ci się przy dokumentach.
    Ja słyszałem, że Epson v600 nie ma problemu z ramkami do klisz które zdarzają się innym modelom tego producenta - może ktoś to potwierdzić?

Zastanawiam się pomiędzy V600 a Canoem 9000f - lepszy byłby skaner dedykowany ale płaszczak ma też inne zalety. Jaack całkiem nieżle sobie daje radę ze swoim epsonem.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Ja słyszałem, że Epson v600 nie ma problemu z ramkami do klisz które zdarzają się innym modelom tego producenta - może ktoś to potwierdzić?
    Przy normalnym użytkowaniu nie ma żadnego problemu z żadnymi ramkami do Epsona. Dopiero "hardkorowe" używanie może zniszczyć ramki. U mnie w v750 Pro studenci dali ramkom dwa lata, potem zaczęły pękać pojedyncze zatrzaski. Jednak to i tak świetny wynik przy ich częstotliwości użytkowania i "dbaniu o nieswoje". Dla porównania czytnik CF padły po niecałym roku we wszystkich stanowiskach.

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Zastanawiam się pomiędzy V600 a Canoem 9000f - lepszy byłby skaner dedykowany ale płaszczak ma też inne zalety. Jaack całkiem nieżle sobie daje radę ze swoim epsonem.
    Jeden i drugi to skanery płaskie. Sensowego skanera "dedykowanego" nie kupisz za 1000zł. Bliżej Ci będzie (za używany) do 10.000zł (polecam zainteresować się aktualnymi cenami Nikonów 5000 i 9000).
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Przy normalnym użytkowaniu nie ma żadnego problemu z żadnymi ramkami do Epsona. Dopiero "hardkorowe" używanie może zniszczyć ramki. U mnie w v750 Pro studenci dali ramkom dwa lata, potem zaczęły pękać pojedyncze zatrzaski. Jednak to i tak świetny wynik przy ich częstotliwości użytkowania i "dbaniu o nieswoje". Dla porównania czytnik CF padły po niecałym roku we wszystkich stanowiskach.
    Tu chodzi raczej o budowę ramek - użytkownicy niektórych modeli specjalne zamawiają inne ramki ew. używają szybek bo oryginalne trzymają film ale z nie w punkcie ostrości... Dokładnie nie pamiętam ale coś w tym jest bo kilka osób o tym wspominało.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

A, fakt. Ramki w v750 Pro nie spłaszczają kliszy idealnie. Na brzegach masz trochę inną "geometrię" - i to wg mnie większy problem niż sama ostrość.

Jednak jak patrzę na zdjęcia tych ramek od V600 to wyglądają 1:1 jak te od V750 Pro.

| OlyJedi Awatar kristof1979
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Więc tak . Plustek do tej ceny jest przereklamowany. Kup sobie używanego epsona 4990 i wymień lampy na nowe w serwisie.
    jesli nowe to epson v700 za 2500 zł ( zawsze mozesz rozwarzyc jakis kredyt). Jesli nie myslisz o profesjonalizmie to dosyć dobra jakość obrazu dają epsony v330 (około 500zł) oraz v500 .jesli chodzi o V700 przydają sie podkładki które otsuną około 1 do 2 milimetrów wyrzej skany i wtedy jest naprawdę ostro .
    pozdrawiam Krzysztof
    e420 ZD 14-42mm,ZD14-45, ZD 40-150mm, ZD 70-300
    Helios,Porst 50 1.7
    http://www.forum.spotter.pl/photoplog/index.php?u=2912
    Gnioty Kristofa http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=74004