Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: jaki aparat analogowy?

Jaack
    Gość

Odp: jaki aparat analogowy?

Cytat Zamieszczone przez hellbike Zobacz posta
    hello!

zaznaczam, ze nigdy nie uzywalem aparatu analogowego.

Szukam czegos taniego, z pomiarem swiatla oraz trybem priorytetu przyslony. Wazne, zeby nie byl zbyt ciezki.

Istotne jest rowniez to, aby dostepny byl obiektyw 35mm lub 50mm ze swiatlem 1.8-2.0. (najlepiej 35mm, ale 50mm tez ujdzie. cos pomiedzy rowniez).

Za aparat z obiektywem moge zaplacic max 200zł

szkoda że, budżet tak niski, w przeciwnym wypadku z czystym sumieniem poleciłbym Nikona F80 koniecznie z batery packiem (można używać tanich baterii, poprawia tez chwyt) plus do tego tania 50mm F1.8 G

miło wspominam F80, gdyby nie okazyjny zakup F100 z oryginalnym gripem, nadal używałbym F80

do F100 podpinam dwa obiektywy nową 50'tke Nikona F1.4 G, oraz całkiem sprawnego zooma 24-85 F3.5-4.5 G

zdjęcia z tego zestawu możesz obejrzeć w moim wątku i galerii, za kilka dni pojawi się ich więcej... skanowanie w toku

PS.

nie traktuj mojej rady dosłownie jako odpowiedź na Twoje pytanie, chciałem pokazać inny punkt widzenia, być może skłonić do przemyślenia decyzji

początkowo planowałem pójść tą drogą co Ty, czyli stary i tani analog, szykowałem się na Pentax Me Super, nawet jednego już kupiłem ale musiałem odesłać gdyż stan "mint" deklarowany przez sprzedawce daleki był od tego co zobaczyłem

później przemyślałem sprawe i zdecydowałem się na analoga z końca ich świetnosci (lata 1999/2000) w połączeniu z aktualnymi obiektywami, odpowiada mi klisza jako nośnik, ale dlaczego pozbawiać się wszystkich ficzerów w które analogowa puszka może być wyposażona

dodatkowo posiadane obiektywy będą jak znalazł do cyfrowego body FX które jest w planach

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria

Fakt, F80 to całkiem niezły pomysł. Chcociaż ja bym jednak wolał coś od Canona, przynajmniej mniejszy problem z podpięciem czegoś od zenita

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    Fakt, F80 to całkiem niezły pomysł. Chcociaż ja bym jednak wolał coś od Canona, przynajmniej mniejszy problem z podpięciem czegoś od zenita
    też rozważałem taki wariant, plus Canona to możliwość bezproblemowego używania szkieł M42 (tym bardziej że, miałem wtedy Taumara SMC 50mm F1.4)

jest tylko jedno ale, nowsze aparaty mają gołą matówke, bez klina i rastra ostrzenie nie jest przyjemne

oczywista sprawa, można poszukać odpowiedniej matówki do analogowego Canona... ale to kolejne koszta

PS.

F80 ma fajny bajer, linie pomocnicze wyświetlane na matówce, brakuje mi tego w F100

oraz jest stosunkowo cichy (mam na mysli dźwiek układu lustro/migawka) ma też mniejszy odrzut niż F100

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    230
    Moja galeria

moj kupel oddal ostatnio Nikona d80 + 2 uszkodzone szkla za Canona A-1 + 50mm f1.8 w stanie fabrycznym. moze to jest rozwiazanie

| OlyJedi Awatar majeczek78
    Mieszka w
    Oława
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria

Minolta X700 POLECAM !!!!
    "Jeżeli nie jesteś zdolny widzieć więcej ponadto co widzialne, nie możesz zobaczyć niczego" - Ruth Bernhard

| OlyJedi Awatar Reedmooley
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Minolta 505si
    np. tu:
    http://allegro.pl/analogowa-lustrzan...689428871.html

Polecam z autopsji, miałem ponad 5lat i bardzo sobie ceniłem, do tego za śmieszne pieniądze jest cala szklarnia minolty.
    Ostatnio edytowane przez Reedmooley ; 4.10.12 o 17:21 Powód: literówka
    E-420+ kit ZD 14-42 i Samyang 85mm f1.4
    Mój temat zdjęciowy-http://forum.olympusclub.pl/threads/81801-Reedmooley-początki-przygody-z-Olympusem

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Ja bym stawiał na Canona lub Minoltę. Ich manualne szkła do niczego teraz nie pasuja, więc powinny być po prostu tańsze.

| OlyJedi Awatar broda
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

zdecydowanie pentax me super ,obiektywow od groma na alledrogo i puszka bardzo przyjemna ,jak dobrze poszukasz w budzecie sie zmiescisz , chcesz taniej to pentax p30 , body od 50-80 zl , szkla to pentax m50mm f2 , za + -100zl , ricoh 50mm f2 , a jak sie postarasz to jeszcze taniej znajdziesz jakiegos porsta badz revueniona , 35 w tym budzecie to raczej ze swiatlem 2,8 ,pozdr

---------- Post dodany o 19:09 ---------- Poprzedni post był o 18:34 ----------

z ciekawosci zerknalem na allegro , http://allegro.pl/czarny-revueflex-5...690818665.html , moze to jest wyjscie ,klon chiniona ce II memotran ., spelnia wszystkie warunki , no i na m42 znajdziesz sporo taniej i dobrej optyki , ktora w ramach eksperymentow mozesz tez podpiac pod cyfre ,pozdr

| OlyJedi Awatar hellbike
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

kupilem 5 aparatow za 100zł

czy ktos moglby pomoc mi je zidentyfikowac?: http://allegro.pl/pentaxy-5-analogowych-aparatow-pentax-sprawne-i2712372439.html?source=oo

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    254
    Moja galeria

No, kupiłem Canona 300V z obiektywem 28-90, uff w końcu. Drogo nie było, wygląda na mało używany i tak zapewnia sprzedający. Nie jest to szał ale na moje potrzeby wystarczy a do Canona jestem przyzwyczajony. Mam jeszcze 50 f1.8. Zastanawiam się teraz nad materiałem na jakim fotografować. Może jakieś rady, coś co łatwo wywołać np w labie. Może slajdy, sam nie wiem.