Witam wszystkich
Posiadam akumulatorki AA/HR6/DC 1500 duracell 2650mAh od 4 lat. zasilaja one aparat olympus sp510uz śmigały w nim aż miło do przedwczoraj. naładowane wkładam do aparatu a tu komunikat słaba bateria!!! ładowałem je w ładowarce TRONIC KH 967 przez 9h prądem 270mA, przez 3 lata ostatnio przez 15h napięcie 1,4 do 1,5 na każdym akumulatorze po naładowaniu. działają we wszystkim tylko nie aparacie. kupiłem ładowarkę bc-700 wsadziłem duracele ustawiłem na rozładowanie 100mA i ładowanie 200mA po rozładowaniu zaczęły sie ładnie równo ładować. po 14h pierwszy akumulatorek pokazało FULL 1800mAh za chwile drugi FULL ltrzeci i czwarty ładuje dalej po 15h pokazuje 3000mAh i dalej ładuje. musiałem iść do pracy więc je odłączyłem.
Głowa mi pęka bo zgłupiałem:
- po ładowaniu akumulatorki nie zasilą nawet myszki nie mówiąc o aparacie
- dlaczego na 3 i 4 po 15h pokazuje 3000 i dalej ładuje?
W sklepie mi powiedział dziś sprzedawca że natężenie 200mA dla takich akumulatorków jest za małe i ładowarka może je ładować i lądować i nie rozpoznać stanu "naładowania"(dodam że po 15h były prawie zimne) nie moge ustawić 270 czy 300 mA bo następne jest 500 w ładowarce. może takim natężeniem lądować. czekanie ponad 15h jest chyba przesadą w dzisiejszych czasach. 500mA jest bardzo niewskazane przy akumulatorkach AA?
wsadziłem te akumulatorki do myszki przed chwila. żaden nie uciągnie myszki!!! ładowały sie 14h bc-700 jak napisałem wyżej na dwuch napisała full 2 kolejne ładowała i pokazywała 3000mAh
normalne jest że padają 4 akumulatorki naraz? nic nie uciągną a multimetr pokazuje ok 1,4v

Odpowiedz z cytatem