Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: sp 510 uz problem z zasilaniem AA

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

sp 510 uz problem z zasilaniem AA

Witam wszystkich
    Posiadam akumulatorki AA/HR6/DC 1500 duracell 2650mAh od 4 lat. zasilaja one aparat olympus sp510uz śmigały w nim aż miło do przedwczoraj. naładowane wkładam do aparatu a tu komunikat słaba bateria!!! ładowałem je w ładowarce TRONIC KH 967 przez 9h prądem 270mA, przez 3 lata ostatnio przez 15h napięcie 1,4 do 1,5 na każdym akumulatorze po naładowaniu. działają we wszystkim tylko nie aparacie. kupiłem ładowarkę bc-700 wsadziłem duracele ustawiłem na rozładowanie 100mA i ładowanie 200mA po rozładowaniu zaczęły sie ładnie równo ładować. po 14h pierwszy akumulatorek pokazało FULL 1800mAh za chwile drugi FULL ltrzeci i czwarty ładuje dalej po 15h pokazuje 3000mAh i dalej ładuje. musiałem iść do pracy więc je odłączyłem.
    Głowa mi pęka bo zgłupiałem:
    - po ładowaniu akumulatorki nie zasilą nawet myszki nie mówiąc o aparacie
    - dlaczego na 3 i 4 po 15h pokazuje 3000 i dalej ładuje?
    W sklepie mi powiedział dziś sprzedawca że natężenie 200mA dla takich akumulatorków jest za małe i ładowarka może je ładować i lądować i nie rozpoznać stanu "naładowania"(dodam że po 15h były prawie zimne) nie moge ustawić 270 czy 300 mA bo następne jest 500 w ładowarce. może takim natężeniem lądować. czekanie ponad 15h jest chyba przesadą w dzisiejszych czasach. 500mA jest bardzo niewskazane przy akumulatorkach AA?

wsadziłem te akumulatorki do myszki przed chwila. żaden nie uciągnie myszki!!! ładowały sie 14h bc-700 jak napisałem wyżej na dwuch napisała full 2 kolejne ładowała i pokazywała 3000mAh
    normalne jest że padają 4 akumulatorki naraz? nic nie uciągną a multimetr pokazuje ok 1,4v
    Ostatnio edytowane przez Tasek ; 3.10.12 o 17:27

| OlyJedi Awatar acidmk
    Mieszka w
    Mokotów
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Odp: sp 510 uz problem z zasilaniem AA

Tasek, no cóż pogodzić się trzeba z faktem że stare są dobre wino i skrzypce
    Aumulatorki mają już swoje lata...może czas odprawić je do nieba dla akumulatroków i kupić nowe? Polecam Sanyo Enloop naprawdę dają radę!
    POzdrawiam
    Acidmk
    Mój wątek, moja Sicilia na forum oraz w necie LaBellaSicilia.pl oraz moje www

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

kolego kupiłem również 4 nowe akumulatorki sanyo tylko chciałem najpierw sprawdzić te duracelle na bc-700 tak przez wszystkich zachwalanych. inteligentna itp, wykrywa uszkodzone akumulatorki. a ona poprostu zmarnowała 15h ładująć szajs jakim jest duracell 2650 pisząc na dodatek naładowane, a one nawet myszki, tak myszki komputerowej nie zasilą. dziwi mnie tylko że multimetr pokazuje 1,4v jakim cudem? rozumiem jeden aku padł no dwa, ale wszystkie naraz?

| OlyJedi Awatar acidmk
    Mieszka w
    Mokotów
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

No tak, ale wszystkie używałeś równo z tego co rozumiem. Więc jeśli przeżyły tyle samo cykli ładownia to powinny w miarę równo paść
    POzdrawiam
    Acidmk
    Mój wątek, moja Sicilia na forum oraz w necie LaBellaSicilia.pl oraz moje www

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria

Kazdy typ akumulatora ma okresloną liczbę cykli ładowanie - praca po której może się zwyczajnie zużyć, czyli przestać funkcjonowac. I taki stan własnie po tych 4 latach osiągnęły Twoje akumulatory.
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

coś mi nie dają te akumulatorki żyć. wsadziłem dzis je do rozładowania. rozładowuje natężeniem 250mA po godzinie i 20min oddały 300mAh a napięcie to odpowiednio 1,1 1,1 1,12 i 1,13v więc mają "jakąś tam pojemność może uda sie je zreanimować. fakt mają tam 4 lata ale w sumie to były ładowane może z 10 razy bo tego aparatu sporadycznie używam
    ciekawi mnie jeszcze ładowarka bc-700 po skonczonym ładowaniu pokazuje ilość wduszonego prądu w poszczegulnych okienkach w Ah i tak np 1300 1800 1500 a w ostatnim akumulatorze pokazuje 000 ale mAh (dlaczego mAh i dlaczego 000 skoro pokazuje FULL????)
    Ostatnio edytowane przez Tasek ; 4.10.12 o 19:58

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Tasek Zobacz posta
    ... po skonczonym ładowaniu pokazuje ilość wduszonego prądu ...
    Cóż to za herezja?
    Nie chodziłeś na lekcje fizyki?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

ok poziom naładowania 000 mAh