Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: E-500 z jakim obiektywem?

Awatar Crow
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E-500 z jakim obiektywem?

Witam wszystkich fanow Olka . Ale do rzeczy. Jestem fotografem amatorem. Obecnie posiadam aparacik ktory mnie jakby to delikatnie powiedziec ogranicza. Fotografia bardzo mnie wciagnela i chcialbym rozwijac swoje umiejetnosci ale na zdecydowanie lepszym sprzecie. Po wnikliwych analizach sprzetu ktory jest aktualnie na rynku oraz po rozmowie ze swinka skarbonka doszedlem do wniosku ze zakupie swoja pierwsza lustrzanke E-500. Obecnie mam dwa zestawy do wyboru z obiektywem ZUIKO DIGITAL 14-45mm (1 888zl) oraz ZUIKO DIGITAL 18-180 mm (2 588zl). Do tego dokupie sobie jeszcze statyw a za jakis czas jakies szkielko do makro (prosilbym o rade jakie?). Czy ZUIKO DIGITAL 18-180 mm taki obiektyw do prawie wszystkiego jest godny uwagi (jakosciowo) czy dac sobie spokoj i na razie zadowolic sie wersja ZUIKO DIGITAL 14-45mm? I kolejne pytanie. Czy E-500 obsluzy mi ta karte pamieci SanDisk Extreme IV?

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    odpuść sobie extreme IV na koszt III i kup ZD 14-54 a będziesz zadowolony na pewno.
    pzdr
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    14-45mm (1 888zl)
    cos chyba o innym obiektywie mowisz.... taki obiektyw to stary i jasniejszy to moge ci przedac!
    http://www.olympusclub.pl/olypedia/i...itle=Obiektywy
    https://forum.olympusclub.pl/obiekty...ndium-vf27.htm
    https://forum.olympusclub.pl/search.htm
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Crow
    Witam wszystkich fanow Olka . Ale do rzeczy. Jestem fotografem amatorem. Obecnie posiadam aparacik ktory mnie jakby to delikatnie powiedziec ogranicza. Fotografia bardzo mnie wciagnela i chcialbym rozwijac swoje umiejetnosci ale na zdecydowanie lepszym sprzecie. Po wnikliwych analizach sprzetu ktory jest aktualnie na rynku oraz po rozmowie ze swinka skarbonka doszedlem do wniosku ze zakupie swoja pierwsza lustrzanke E-500. Obecnie mam dwa zestawy do wyboru z obiektywem ZUIKO DIGITAL 14-45mm (1 888zl) oraz ZUIKO DIGITAL 18-180 mm (2 588zl). Do tego dokupie sobie jeszcze statyw a za jakis czas jakies szkielko do makro (prosilbym o rade jakie?). Czy ZUIKO DIGITAL 18-180 mm taki obiektyw do prawie wszystkiego jest godny uwagi (jakosciowo) czy dac sobie spokoj i na razie zadowolic sie wersja ZUIKO DIGITAL 14-45mm? I kolejne pytanie. Czy E-500 obsluzy mi ta karte pamieci SanDisk Extreme IV?
    IMHO 18-180 nie jest obiektywem do prawie wszystkiego - odpuściłbym sobie go ze względu na krótki koniec - brak szerokiego kąta - 36 mm (po przeliczeniu) to za wąsko do sporej części zastosowań - pejzażu, fotek w pomieszczeniach itd. Nie wiem jak z jakością tego szkła ale krotność zooma nie wróży rewelacji.
    14-45 - jest ok bo przyzwoity a tani. Mając kwotę 2600zł rozważyłbym E-500 + 14-54 - świetny obiektyw, który poza innymi walorami częściowo załatwia Ci sprawę makro w wydaniu - kwiatki, grzyby, monety bo do tego doskonale się nadaje. Body E-500 (używane) możesz mieć za 1000 zł a 14-54 za jakieś 1500 pewnie.
    Dłuższego zooma też pewnie będziesz chciał dokupić 40-150... -sporo info o optyce na forum.
    Poza tym zdecydowanie wolałbym z E-500 tradycyjnego dual kita niż 18-180...
    Rozważ moje ogłoszenie jak dopuszczasz używany sprzęt:
    https://forum.olympusclub.pl/viewtopic.php?t=11052
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Jeronimo autor chyba podawał cenę 14-45 razem z body E-500 a nie solo bo wówczas taka cena ma uzasadnienie...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek
    Jeronimo autor chyba podawał cenę 14-45 razem z body E-500 a nie solo bo wówczas taka cena ma uzasadnienie...
    no przeciez wiem.... dlatego mam wrazenie z autor posta nie raczyl nawet przeczytac paru informacji o tych obiektywach tylko na dzien dobry zaklada posta.
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Awatar Crow
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nie pomylilem sie to Olympus E-500 z obiektywem 14-45mm.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar tao
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ZUIKO DIGITAL 18-180 mm (2 588zl). no niewiem za takie pieniondze to już lepiej dualkita e500+14/45+40/150, a karte to tylko w granicach 10 Mb/s. no chba że myślisz o innej puszce w bliskim czasie
    JEDNO ŻYCIE JEDEN CEL, JEŹDZIĆ HONDA CBR

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Ja bym też poszukała e500 + 14-45 i 40-150, potem ewentualnie można się zastanawiać nad 14-54 => wszystko zależy co się będzie najczęściej focić. Mi tam na początek taki zestaw w zupełności wystarczył (i wystarcza)
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar szpila9
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ewentualnie e-400(2299zł) dual kit?
    a co do Twojego pytania to ten 180 za wąski. szeroki kąt napewno Ci się przyda.

a przy okazji uważaj żebyś nie kupił kit`u 17-45 bo wrzucali go do e-500 i to bez ładowarki jak pamiętam (cena była tylko pozornie niższa)

Pozdr!
    E-300 / 14-45; 40-150, FL-36