Dziękuję za wskazówki teraz już wiem w co uzbroję sloty mojego przyszłego E510![]()
Dziękuję za wskazówki teraz już wiem w co uzbroję sloty mojego przyszłego E510![]()
Nikt nie jest twoim wrogiem,
nikt nie jest twoim przyjacielem,
Każdy jest twoim nauczycielem.
afonia68, tak na gorąco dodam w tym temacie, ze 2 dni temu osobiscie spotkalem E-330 w sprzedazy-nowy z dualkitem w sklepie wolnoclowym na lotnisku w Lod. Byc moze dostepny jest takze w innych miejscach tego typu. Jesli latasz czasami (lub ktos ze znajomych), to moze warto sie rozgladać. Chyba, ze juz kupiles E-510, to zycze milego focenia![]()
Moczarom... mówimy zdecydowane NIE!!!
Dziękuję za informację, zdecydowałem się na Olka E510, złożyłem już zamówienie, teraz muszę czekać, bo są problemy z jego dostępnością.
E-330 można jeszcze trafić, nówkę:
http://www.eltkom.pl/towar,towid,721
Zgadza się jest z dwoma kito'wymi obiektywami i kartą 1GB gratis. Ciekaw jestem czy mają go w rzeczywistości na stanie (wysłałem zapytanie w tym temacie) jeśli tak mam mały problem E330 czy E510 (na E510 już złożyłem zamówienie, ale na razie brak dostępności produktu)![]()
Dzięki za namiar.
afonia:
to jest raczej pytanie w ten deseń:
- duży bufor, stabilizacja matrycy i cienki LiveView, mniejsza rozpiętość od cieni do świateł, brak pośrednich ISO, dobre ISO800
lub
- mały bufor, świetny LiveView, lepsza rozpiętość od cieni do świateł, pośrednie wartości ISO, niezłe ISO800
osobiście potrzebowałem (pod koniec maja) lepszego wysokiego ISO a nowe maszyny mnie nie zachwyciły. zdecydowałem się więc na sprawdzonego E-330 za niższą kasę i od ręki. podgląd z odchylanym LCD ratuje dupsko w wielu sytuacjach (architektura, koncerty, wnętrza no i macro jak ktoś lubi). w nowych aparatach podgląd LV jest bezużyteczny przy szybszej akcji albo w pełnym słońcu.
Ja rowniez mam E330 i moge powiedziec, ze LiveView w tym modelu jest swietne. W nowych modelach ta funkcja jest mocno okrojona, nie ma co tego ukrywac. Szczegolnie, ze nie sa na uchylnym LCD. Foce duzo streetphoto i LV na uchlynym LCD bardzo mi sie przydaje, bo ulatwia lapanie scen bez bycia zauwazonym. W nowych modelach takie uzywanie LV bedzie trudniejsze, choc kat widzenia LCD w E-410 jest niesamowicie duzy (sprawdzalem w sklepie). E-510 mniej szumi, ale podobno ma mniejsza rozpietosc tonalna. Ja z E330 jestem bardzo zadowolony, bardzo mi sie przydaje w tym, co robie. Jedyne, czego mu brakuje (dla mnie), to stabilizacja (kupuje Sigme 135-400, wiec by sie przydala) i troche nizsze szumy na ISO 800 (przy foceniu wiewiorek i ptakow dosyc czesto musze go uzywac, a niestety to oznacza juz calkiem spory szum). Tak ja widze porownanie tych dwoch modeli. Pamietaj, ze wszystko zalezy od potrzeb. Jesli nie kreci Cie street, architektura i makro, a raczej dluzsze lufy, to E-510 bedzie lepszy, bo ma stabilizacje i ciut mniej szumi. Jesli jest odwrotnie, to E330.
Pzdr
Suchar:
Z E330 jest problem, na www. tam gdzie jest wystawiony do sprzedaży po sprawdzeniu okazuje sie że go nie ma.
Czekam na dostawę E510 - żałuję że w E510 nie ma uchylnego LCD no ale co zrobićOglądałem w MM Olka 510 i 410 musiałem "pomacać", ale cenę mają kosmiczną i sprzedają go tylko z jednym obiektywem.
Twoje foty widziałem już wcześniej, wyłapałem je na forum są fajne.
Liczę na wsparcie z Twojej strony i innych Kolegów i Koleżanek z forum w budowaniu mojego przyszłego "warsztatu fotograficznego" - nie chodzi mi tu tylko o temat samego sprzętu, bo to narzędzie, ale o to co najważniejsze umiejętność wykonania tym narzędziem dobrych zdjęć.
Dzieki za mile slowoNie martw sie, wszystkim sie da robic zdjecia. E-510 na pewno bedzie dobrym aparatem i na pewno da sie nim zrobic swietne zdjecie. To fotograf robi zdjecia, a nie aparat. W E-410, ktory ogladalem w sklepie, obraz na LCD mozna ogmladac pod naprawde ogromnym katem, wiec pewnie nie bedzie zle. Oczywiscie nie zastapi to uchylnego LCD, ale zawsze cos.
Po to jest forum, by sobie pomagac. Jak juz dostaniesz sprzet, to rob zdjecia i pokazuj je w Ocenie Zdjec, czy w Galerii, to bedizemy mogli/ly je komentowac. Skoro aparat juz idzie, to czekamy na pierwsze zdjecia!
Pzdr
Już się nie mogę doczekać a co najgorsze, nie wiem ile czasu będę musiał trwać w takim stanie![]()
Chyba każdy fotograf ma taki moment w swoim życiu (bo musi kupić jakiś sprzęt) więc nic tylko się cieszyć, dobra zabawa przed nami a to najważniejsze.