Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Awaria ZD 14-54 ?

Hal
    Gość

Awaria ZD 14-54 ?

Kicha... ludzie mój ZD 14-54 po kilku latach nienagannej pracy nagle sfiksował. Aparat go nie widzi chyba czy coś, bo nie wyświetla mi się przesłona no i przede wszystkim AF nie ostrzy nawet jak przełącze na manual to kicha obiektyw nie reaguje. Przepinałem ustojstwo kilka razy i nic to nie pomaga. Wiem że czasami to wystarczyło niestety nie tym razem Obiektyw definitywnie odmówił współpracy i w dodatku nawet gdy aparat jest wyłączony to "chroboli" silnik gdy "zumuję". Największa kicha to jest to że skończyła się gwarancja Miał ktoś już taki problem? Wiecie ile może kosztować naprawa? Cholercia byłem do tej pory zdeklarowanym "Olymaniakiem E1 " ale tracę wiarę w zastraszającym tempie

Ps Obiektyw nie upadł ani nie był traktowany jakoś źle ot normalna amatorska eksploatacja.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Żeby tracić wiarę po jednym przypadku (bo jeszcze o takim działaniu nie słyszałem), weź wyslij do serwisu - zacny bardzo jest i masz szansę, ze naprawa będzie za darmo.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

The z00m
    Gość
    Skąd wiesz, że to obiektyw? Podpinałeś pod inne body? Może dziadek wariuje

Hal
    Gość
    Jeszcze nie podpinałem pod inne body( najgorsze że nie bardzo mam gdzie pokombinować) ale "Dziadek" klapie foty, tylko nieostre bo nie jest ustawiana ostrość stąd pomyślałem że to wina obiektywu zresztą body nie daje oznak złego działania .Można przeglądać menu , fotki też się ogląda bez problemu na pierwszy rzut oka wszystko w body jest OK.. A który to jest ten "zacny serwis" ?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Serwis olka.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Hal
    Gość
    Wiesz człowieku mam dzisiaj zły dzień ...chodzi o ten serwis w Bydgoszczy?
    Tak swoją drogą to jak nie wierzyć w piątek trzynastego

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar tao
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    według cennika serwisu olka naprawa pogwarancyjna ez 14/54 kosztuje 524.60 brutto. ale najlepiej zadzwonić i zapytać czy wyceniom. no i niemartw sie jakoś to będzie. jak mi się popsuło gniazdo cf w e500 to naprawili na gwarancji bez dyskusji chociarz uszkodzenie było mechaniczne. jeśli to jedyne szkiełko to szczerze współczuje
    JEDNO ŻYCIE JEDEN CEL, JEŹDZIĆ HONDA CBR

Hal
    Gość
    Włączyłem dzisiaj rano i kicha . Pół godziny później włączyłem jeszcze raz w nadzieji że może jednak zaskoczy i.... działa! Nagle jak gdyby nigdy nic w szoku jestem nic przecież nie robiłem ,nawet za obiektyw nie trzymałem aby nic nie zmieniać Rano zero reakcji a potem nagle dioda AF zaczęła mrugać i AF zaskoczył Z tym "chroboleniem" to już sam nie wiem Jak coś przestaje działać to się zaczyna zwracać uwagę na sprawy które wcześniej być może były normą. Ma ktoś taki sam obiektyw? To taki dzwięk podobny do tego jaki występuje podczas manualnego ustawiania ostrości, tyle że tutaj jest słyszalny podczas "zumowania" w skrajnej pozycji na 14. Może to norma.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    jak dla mnie to problem ze stykami w body

sprawdź ten obiektyw w innym body zeby wykluczyć ze to wina obiektywu.
    przeczyść styki w obiektywie i w body (np. alkoholem izopropylowym)... a jak nie to serwis.

pozdrawiam

/EDIT
    chociaz piszesz o jakis dźwiękach... to juz sam niewiem
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    serwis olka w Warszawie, czyli główny serwis olka, a oni wyślą do Czech.

Pozdrawiam

P.S. zadzwoń do nich i zapytaj.
    było sobie życie