Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: o fleszach raz jeszcze...

| OlyJedi Awatar hellbike
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

o fleszach raz jeszcze...

1. uzywajac zewnetrznej lampy off-camera sa one wyzwalane za pomoca lampy wbudowanej, tak? jak to dokladnie dziala - czy lampa wbudowana blyska wczesniej i nie widac jej na zdjeciu, czy tez moze jest sie skazanym na to, ze jej efekty beda widoczne?

2. czy dziala wtedy automatyka lampy? Jesli tak, to jak to w ogole mozliwe? Jesli nie, to czy istnieje jakis sposob na uzywanie lampy off-camera z wykorzystaniem automatyki (np. laczec je kablem, or smth)

3. czy znacie jakas strone, na ktorej beda wymienione wszystkie lampy z automatyka dla m3/4? bo oprocz olympusa i panasonica robi je chyba rowniez metz, i nie wiem, czy ktos jeszcze?

| OlyJedi Awatar marek7001
    Mieszka w
    Ostrołęka
    Siła reputacji
    67
    Moja galeria

Odp: o fleszach raz jeszcze...

Były: 3 Canony PS, 2 Lumixy FZ, 2 Olympusy E-System /14-54II, 40-150/, Nikon D5000 /18-105/, E-PL2, E-PL3, E-PL5 /14-42, 14-150,12-50, 40-150, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, Nokia LUMIA 920, 930 GOLD, LG G4, G5,G6, G7, Huawei P30 Pro jest ​Huawei Mate 50 Pro
    Galeria Olympusclub: http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=21795

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

1) Błyska wcześniej wysyłając odpowiednie instrukcje do pozostałych lamp.
    To czy lampa wbudowana ma błyskać słabiej czy mocniej ustalasz sam.

2) działa nie automatyka lampy, tylko aparatu. To aparat wysyła informację lampom "slave" jak mają błyskać.

3) Działają bodajże lampy z trybem RC, ale które to mają to niestety nie wiem.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Ad.3 tryb Servo ew. funkcja Slave zazwyczaj występuje w wyższych modelach lamp. Lampę można wyzwolić też poprzez fotocelę za 20 zł ew. jakieś sterowanie radiowe.

Ja z Olkiem używałem lampy Tumax 383 AFZ i byłem zadowolony.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Mieszka w
    Trójmiasto
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

z body micro 4/3 to bezprzewodowe sterowanie lampami maja korpusy olympusa panasonica nie. W menu możesz sobie ustawić czy lampa wbudowana bierze udział w naświetleniu czy nie. Kable ttl oczywiście mozna stosować ja mam taki do 5 ciu metrów zamiennik z ebay. Działa to bez zarzutu bo poprostu przenosi wszystkie dane z body do lampy i w drugą stronę. ale jest minus bo mamy kabel. Obok lamp olympusa i panasonica - czyli w sumie rebrandowanego olympusa lampy godne uwagi robi niemiecki metz. Nawet taka niedroga w sumie 44 af1 ma funkcje slave i działa w bezprzewodowym ttl. Zawsz można sobie jednak kupić do pracy off camera lampy manualne i jakieś wyzwalacze i bawić się w ten sposób. TTL nie ma ale ile radości.
    Sprzęt jest ale czasu niestety mało.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Apropos TTL i zdalnych lamp ... jaki to ma cel?
    Sens ma samodzielne kreowanie światła wg swojej koncepcji, bo zdanie się na łaskę i niełaskę TTL nie ma najmniejszego sensu.
    Tak więc do strobingu wystarcza aby body miało stopkę, w którą można wpiąć zdalny wyzwalacz współpracujący z odbiornikami.

W systemie Olympusa, jeśli już używałem zdalnego wyzwalania lamp, to i tak wszystkie lampy były w trybie manualnym.

| OlyJedi Awatar hellbike
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Apropos TTL i zdalnych lamp ... jaki to ma cel?
    Sens ma samodzielne kreowanie światła wg swojej koncepcji, bo zdanie się na łaskę i niełaskę TTL nie ma najmniejszego sensu.
    Tak więc do strobingu wystarcza aby body miało stopkę, w którą można wpiąć zdalny wyzwalacz współpracujący z odbiornikami.

W systemie Olympusa, jeśli już używałem zdalnego wyzwalania lamp, to i tak wszystkie lampy były w trybie manualnym.
    ~~ niektorzy uzywaja zdalnych lamp do reporterki/dokumentu. np ja. ^^

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Zgadzam się w 100 proc. Przy więcej niż jednej lampie to ja chcę decydować, która z jaką mocą błyśnie. A nie jakiś durny komputerek.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Zgadzam się w 100 proc. Przy więcej niż jednej lampie to ja chcę decydować, która z jaką mocą błyśnie. A nie jakiś durny komputerek.
    Rafale, w Olku masz możliwość pracy z 3 grupami lamp (w XZ-1 tylko z jedną) i każdą z grup oddzielnie korygujesz ręcznie. Korygujesz na aparacie, nie biegając od lampy do lampy. Mając trzy lampy ustawiam każdą w innej grupie i mam niezależną korektę błysku dla trzech lamp. Czy ja nie łapię idei czy o co innego biega?
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Rafale, w Olku masz możliwość pracy z 3 grupami lamp (w XZ-1 tylko z jedną) i każdą z grup oddzielnie korygujesz ręcznie. Korygujesz na aparacie, nie biegając od lampy do lampy. Mając trzy lampy ustawiam każdą w innej grupie i mam niezależną korektę błysku dla trzech lamp. Czy ja nie łapię idei czy o co innego biega?
    Chodzi o bezsensowność strobingu z więcej niż jedną lampy z użyciem TTLu. Po cholerę TTL skoro trzeba go korygować? I raz ustawi jedną lampę mocniej, raz słabiej wg. sobie tylko znanego algorytmu (czy jak się te cholery nazywają). Strobing robi się na manualu, a jeśli lampy współpracują z body to można wygodnie ustawiać ich moc nie ruszając się z miejsca. Ale manualnie.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.