Warto popytać Jurka Gumowskiego : http://parafotomania.pl/
Warto popytać Jurka Gumowskiego : http://parafotomania.pl/
to osobiście używał bym 14-42 ponieważ
a) jest to perspektywa dla zwykłego śmiertelnika nieosiągalna codziennie . Pałacie różnokolorowej ziemi ciekawiej wyglądają z góry niż dach garażu cioci Jadzirobiony na 300mm.
b) trudniej poruszyć zdjęcie
zabierz filtr polaryzacyjny
pochwal się zdjęciami![]()
Ostatnio edytowane przez kowal73 ; 23.05.09 o 16:52
Pierwsze koty za płoty. Zrzucam fotki i jutro na spokojnie poprzegladam
Zupełnie inny rodzaj fotografii![]()
Myślę że w zdjęciach lotniczych najważniejsze są warunki pogodowe.
Latałem z kamerą w różnych warunkach pagodowych, i różnymi maszynami latającymi.
i zdecydowanie potwierdzam słowa diabolique, że to zupełnie inna fotografia.
Trudno powiedzieć czy jest trudniej ale na pewno inaczej.
Największe zdziwienie było jak dostrzegłem, że przejrzystość powietrza z góry w dół jest inna niż przejrzystość z dołu w górę. Może to być związane z gęstością powietrza. Mowie tu o wysokości 300 m i wyżej.
Kolejnym czynnikiem utrudniającym to szyba, pleksi w oknie maszyny latającej.
mają czasem różną barwę brązy i turkusy się zdarzały.
Dobrze jest jak można uchylić okno. Albo zdemontować drzwi tak też mi kiedyś zrobiono.
Idealnym rozwiązaniem jest moto lotnia tylko ze wieje i zimno
Ważny jest też współpracujący pilot który na naszą prośbę wykona np zwrot albo zatoczy koło nad jakimś obiektem.
MZ idealne warunki do latania i focenia to jak niebo jest lekko zachmurzone tak do południa latem jak ziemia jeszcze nie nagrzana i przejrzystość powietrza jeszcze dobra. No chyba że zimą latamy, powietrze wtedy czyste jak spirytus![]()
Przydatny też filtr polaryzacyjny. Z tym że jak wszystko trzeba go używać z głową.
Pozdrawiam
Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.
Nie miałem żadnej szyby oprócz tej w kasku, jedna ze zrzuconych dopiero fot, cyknięta przed godziną 20. Wywołane z RAW-a tylko.
Ty to powinieneś nad Biebrzą latać![]()
zdjęcie dobre
Na oko jakieś 200m.
Czy dużo zmiany kontrastu fota wymagała?
Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.
brawo - jestem usatysfakcjonowany