Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: fotografowanie z duzych wysokosci

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    a wilgoc na tych wysokościach? hmm...

ja juz zdecydowałem ze jade na hadrcore bez sprzetu najwyzej nastepnym razem wezme sprzet...
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    a wilgoc na tych wysokościach? hmm...

ja juz zdecydowałem ze jade na hadrcore bez sprzetu najwyzej nastepnym razem wezme sprzet...
    nie wymiękaj ;p
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Predkosc motolotni nie ma wiekszego znaczenia, gdyz wzgledem powierzchni ziemi jest znikoma- predkosc katowa niewykrywalna, chyba, ze z motolotni foci sie inne latajace dziwadla, szczegolnie te nadlatujace blisko i w naszym kierunku, duza predkosc katowa- natomiast drgania sa dokuczliwe, nie wiem jak przenosza sie na konstrukcje w motolotni, ale w smiglowcu sa.
    czesc.Ch,.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Predkosc motolotni nie ma wiekszego znaczenia, gdyz wzgledem powierzchni ziemi jest znikoma
    ma, jezeli robisz zdjecia z 30-60m nad ziemia
    z powyzej 100-150m juz praktycznie nie ma
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Jeronimo przez PW wezwał mnie do tablicy, jednak moje doświadczenia są zupełnie inne, dlatego, że u mnie aparaty są zakotwiczone nad ziemią nieruchomo, a to, co się zmienia - to boczne przechyły aparatu związane z podmuchami wiatru. Fotografuję po zafiksowaniu MF na nieskończoność i trybie ekspozycji S, przy co najmniej 1/500 (ewentualnie krótszym - zależnie od warunków oświetleniowych). Fotografowałem też na pełnej automatyce ekspozycji i większość zdjęć była nieporuszona, ale - jak wspomniałem - w moim przypadku aparat wisi nieruchomo, nie przesuwa się względem ziemi. Gdzieś widziałem stronkę (nie pamiętam, gdzie) modelarza, który umieszczał aparat w modelu motoszybowca i miał problem z poruszonymi zdjęciami, więc to, co pisał cra3y, należy bardzo poważnie wziąć pod uwagę.
    Pozdrawiam
    Jack

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    milo ze sie pojawiles jak juz mi pare innych osob napisalo co chcialem wiedziec to usunalem priva :P

Co do mojego focenia to musze powiedziec ze ustawilem ISO400 i F7.1 a czas z automatu i walilem AFem na slepo. Bylo to moje pierwsze wzbicie sie w przestworza wiec jakos nie mialem czasu i ochoty na dłubanie w Manualu i zastanawianiem sie czy dobrze ustawilem i czy nawet dobrze kadruje.
    Musze powiedziec ze bez dyskusji do takich fotek potrzebny jest e330 bo przez moja 300tke (w kasku) to nie ma jak patrzec.
    Pogoda byla rewelacyjna i nisko latalismy wiec jak patrze na zdjecia to zaluje ze ustawilem ISO400 bo u mnie jednak widac szumek... (ale co tam nic mi nie zepsuje dobrego klimatu )

Tak czy owak zaczynam co niektorych rozumiec - motolotnie rulezz -> https://forum.olympusclub.pl/topics5...,84.htm#115689
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

diabolique
    Gość
    Odkopuję wątek. Czy ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia związane z foceniem z motolotni i ustawieniami aparatu?
    Będę wdzięczny.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Odkopuję wątek. Czy ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia związane z foceniem z motolotni i ustawieniami aparatu?
    Będę wdzięczny.
    Raczej temat wyczerpany. Fotografowałem z motolotni. Jeżeli jesteś na wysokości 500 nad ziemią i fotografujesz obiekty w dole - budynki to stosuj zalecenia kolegów i będzie dobrze.

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Samolot

Ja tez się podwieszę pod ten wątek...
    Umawiam się z kuzynem na wakacyjny lot Cessną 152. Oczywiście Olek leci ze mną Mam E-510, dwa kitowce, ZD 70-300... A, i manuala Heliosa 50. Co możecie powiedzieć o takim zestawieniu? Samolot + mój sprzęt? Co zabrać? Jak ustawić? Czy redy dotyczące moto/paralotni mają również zastosowanie w samolocie?

PS. Nie jest to mój pierwszy lot samolotem sportowym więc będę mógł zwrócić uwagę na aparat i jego ustawianie
    PS2. Za to jest to pierwszy lot mojego Olka
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez herbie_mp Zobacz posta
    Ja tez się podwieszę pod ten wątek...
    Umawiam się z kuzynem na wakacyjny lot Cessną 152. Oczywiście Olek leci ze mną Mam E-510, dwa kitowce, ZD 70-300... A, i manuala Heliosa 50. Co możecie powiedzieć o takim zestawieniu? Samolot + mój sprzęt? Co zabrać? Jak ustawić? Czy redy dotyczące moto/paralotni mają również zastosowanie w samolocie?

PS. Nie jest to mój pierwszy lot samolotem sportowym więc będę mógł zwrócić uwagę na aparat i jego ustawianie
    PS2. Za to jest to pierwszy lot mojego Olka
    zależy od wysokości - 70-300 przy dobrej pogodzie w zakresach 70-100 przysłona 5,6-8 powinien dać radę. Musisz uważać by nie poruszyć zdjęcia czyli dobrać odpowiednie czasy. Radzę dokupić 14-42 za psie pieniądze. W tym przypadku będzie bardziej użyteczny niż 70-300. 50 się przyda jak będziesz chciał zrobić pilotowi ładny portret .