Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: fotografowanie z duzych wysokosci

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

fotografowanie z duzych wysokosci

Paralotnia/motolotnia i fotografowanie

W sobote bedziemy focic z paralotni. Wiem ze na forum jest duzo milosnikow paralotni tak wiec glownie pytanie jest do nich skierowane.

Jak najlepiej ustawic sprzet zeby wychodzily ladne zdjecia z gory?
    Ustawic aparat na MF i ustawic wyostrzenie na nieskonczonosc? przeslone 5,6 a moze 8.. i moze pelny manual... czekam na uwagi (ja wybieram sie z ZD 14-54mm)

BTW.
    nawet nie wiem na jaka wysokosc taka paralotnia leci i czy tam jest duza wilgotnosci itp... kto mnie oswieci?

/EDIT
    moj blad - to będzie motolotnia.
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    i jak mgiełkę zniwelować ? Zalecane jakieś filtry? Jedno jest pewne przyda się LV i odchylany LCD w e-330 (latamy w hełmach )

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    paralotnia "pływa" w powietrzu, drgania sie nie przenosza az na pilota i pasazera. predkosc przelotowa dochodzi do 60km/h (zazwyczaj bedzie okolo 35-40km/h wzgledem powietrza)

poniewaz kask jest obowiazkowy, to osoby z LV moga miec lepiej (chyba, ze kask bez przedniej szybki, a przy tych niewielkich predkosciach wystarczy)

zalecam wysokie w miare iso, zeby uzyskac jak nakrotszy czas migawki (o poruszone zdjecia w locie nie latwo), najlepiej krotszy niz 1/800 - 1/1000

co do ostrosci to w zaleznosci od tego, jakie warunki beda atmosferyczne - jak spokojnie, to mozna zdac sie na AF, jezeli troszke bedzie wialo, to faktycznie lepiej zafixowac AF na jakims odleglym obiekcie + przeslona rzedu F7.1 lub bardziej domknieta

jestescie pewni, ze to paralotnia? wczesniej ktos pisal o motolotni a to zupelnie inna bajeczka
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wlkp
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    wysokosc zdaje sie ok 600m. wilgotnoosc w normie bedzie na takiej wysokosci

Ja tez slyszalem ze motolotnia i tak wynika z opisu...

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    motolotnie - to proszę o inną bajkę

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    motolotnia, to inna bajka

kask koniecznie z szyba, w przeciwnym wypadku lzawienie gratis, poniewaz predkosc przelotowa jest rzedu 85-120km/h
    silnik ma wieksze drgania, ktore latwo przenosza sie na pasazerow, tak wiec o poruszenie duzo latwiej niz na paralotni.

sama predkosc postepowa motolotni bedzie wymuszac jeszcze krotsze czasy migawki.

co do wysokosci, to na 600m jest fajnie a i na 100m przy szybkosci motolotni jest fajnie

tak wiec w miare wysokie iso (400/800) i krotkie czasy migawki, zalecam 1/1000 i krotsze, chyba, ze ktos bedzie robil zdjecia na wprost i zalezy mu na rozmazaniu wszystkie poza motolotnia
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    co do ubioru to polar i goreteks lub ortalion? Czy rękawice będą niezbędne? Kiedyś leciałem i pamiętam że było zimno (bardzo zimno) mimo normalnej temp na ziemi

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wlkp
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    jak kask z szybka to ja nie wiem jak moja 500-tka foto zrobie chyba na slepo

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    o moj blad... motolotnia!

o kurde.... no niezle warunki. Chyba mi sie to juz mniej podoba... mowie o komforcie robienia zdjec i o moim nieuszczelnionym body
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    uszczelnienia nie sa potrzebne, przeciez nie bedziecie latac w deszcz, jedynie trzeba bedzie sie troche nagimnastykowac (cialem robic za stabilizacje), zeby zrobic dobre zdjecia.

proponuje porozmawiac z pilotem przez lotem na ten temat - powinien sie dostosowac tak zaplanowac lot, zeby byl w miare rowny i spokojny (najlepiej poza termiką, czyli wczesnie rano albo tak po 19 wieczorem)

proponuje umowic sie z pilotem na łagodny przelot z aparatem a pozniej na hardcorowy juz bez sprzetu nie bedziecie zalowac
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)