Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Reportaż z "Muzeum Auschwitz"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Mysikrólik,

Napisałaś:
    Mi się reportaż b. podoba... ale tak mi się po pierwszym zdjęciu nasunęło - po co prowadzać tam dzieci?
    4. zdecydowanie najmocniejsze
    Jestem zdania, ze do zrozumienia tego, co tam się stało trzeba dorosnąc. Chodząc po terenie obozu napotykałem rodziców z dziećmi i miałem okazje słuchać pytań dzieci - a dlaczego, a po co, itd. I było dla mnie oczywiste, ze w świecie dziecka nie istnieją takie kategorie, pojęcia, które umożliwiaja jakiś sensowny odbiór tego miejsca. Choć z drugiej strony nie można chować potomstwa pod kloszem, dziecko musi jakoś sie dowiedzieć, że istnieje śmierć i że byli (i są) źli (przynajmniej okresowo) ludzie. To jest jakiś dylemat.

Cieszę się, że doceniłaś fotkę nr 4. Ciekawe, że mężczyźni ( przynajmniej z mojego otoczenia) odbieraja ją inaczej niż kobiety. Panowie jakoś nie mogą sie tam doszukać wielu emocji.

Pzdr, TJ

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Jasne, że to jest dylemat, tylko tak sobie rozmyślam - moja mama była jeszcze dzieckiem, kiedy tam ją zabrano (było to w krótkim okresie od otwarcia dla zwiedzających) - jedyne co pamięta to obrazy jakie jej się potem śniły. Wydaje mi się, że mówienie o tym, że jest zło... jest oczywiste, ale zabieranie dziecka w świat takiego okrucieństwa to druga sprawa.

Na stronie Muzeum napisano: Nie poleca się zwiedzania Muzeum przez dzieci do lat 14-tu http://www.auschwitz.org.pl/new/inde...b=stale&id=103.

Przepraszam za rozwalanie wątku, tylko takie refleksje mi się nasunęły.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Mysikrólik,
    Jestem raczej zdania, że młodszych dzieci nie należy zabierać do takiego miejsca.
    Pzdr, TJ

Awatar kriss
    Mieszka w
    Kórnik
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tadeuszu, reportaż świetny. Zwłaszcza łącznie z nazwami zdjęć. W dobie obecnych dążeń ludzi do mieszkania na chronionych osiedlach - pierwsze zdjęcie mimo kontrowersyjnego tytułu niesłychanie wymowne.

Przy okazji dyskusji o dzieciach w KL - też nie zabrałbym dziecka teraz do Auschwitz.

Kris

www.artrock.pl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Zabieranie dzieci do takich miejsc to faktycznie pomyłka. Pamiętam, gdy byliśmy tam z wycieczką z podstawówki, to przy ludzkich włosach koleżanka stała sobie i wpieprzała paluszki w najlepsze. Nie wszystkie 'dzieci' są wrażliwe i rozumieją.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor
    Zabieranie dzieci do takich miejsc to faktycznie pomyłka. Pamiętam, gdy byliśmy tam z wycieczką z podstawówki, to przy ludzkich włosach koleżanka stała sobie i wpieprzała paluszki w najlepsze. Nie wszystkie 'dzieci' są wrażliwe i rozumieją.
    to nie chodzi o dzieci... wiele strszej młodziezy tez nie umie się tam zachować... ba dorosłych tez się to tyczy :/

Inna sprawa, ze muzeum się nie stara, ekspozycja jest mało działająca na wyobraźnie i nie dociera tak mocno jakby mogła.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Grizz,
    Napisałeś:
    Inna sprawa, ze muzeum się nie stara, ekspozycja jest mało działająca na wyobraźnie i nie dociera tak mocno jakby mogła.
    Też tak sądzę. Ekspozycje muzealne są po prostu blade, aż się nie chce wierzyć, że przy dzisiejszym stanie techniki audiowizualnej powiela sie takie stare formy.

Tylko ludzie z wielką wyobraźnią potrafią przy tej skostniałej koncepcji muzealnej zrozumieć dobrze to miejsce. Ale ilu takich ludzi jest? Reszta potrzebuje silniejszych bodźców działających na wyobraźnię. Takiej stymulacji tam nie zauważyłem. Szkoda.

Odniosłem wrażenie, że brakuje inicjatywy ludziom odpowiedzialnym za to. Jakby nadal obowiązywała stara zasada, "niech jest, jak jest". Zarządzający nie odczuwają potrzeby zmian - skoro się kręci, to po co? Być może pewnym wytłumaczeniem i jednocześnie usprawiedliwieniem dla nic nie robienia jest taki klimat typu - to miejsce jest uświęcone i nie wolno nam tego ruszyć. To jest pewne wytłumaczenie, ale postępując w ten sposób skazujemy to miejsce na stopniową degradację, samorzutny rozpad i w końcu na zapomnienie.
    Pzdr, TJ

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor
    to nie chodzi o dzieci... wiele strszej młodziezy tez nie umie się tam zachować... ba dorosłych tez się to tyczy :/

to nie chodzi o zachowanie, tylko o negatywny wpływ tego miejsca na małego ludzia

Co do ekspozycji, to się zgodzę... można by było to i owo zmienić. Ech, ale generalnie byłam tam raz i więcej nie zamierzam
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Awatar Peniek242
    Mieszka w
    KRK
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zwracam honor, muzeum to muzeum. Jednak foty nie zmrozily mnie, byc moze w czerni i bieli bylyby bardziej emocjonujace.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Też tak sądzę. Ekspozycje muzealne są po prostu blade, aż się nie chce wierzyć, że przy dzisiejszym stanie techniki audiowizualnej powiela sie takie stare formy.
    Wolicie filmy gdzie krew wylewa się z ekranu, czy zabijanie 'w wyobraźni' ? Wiem, są fani tego i tego, ale czy 'lepiej działająca na wyobraźnie ekspozycja' w obozie zagłady to trafiony pomysł ? Mają stosy z ludzi poukładać ??