Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Reportaż z "Muzeum Auschwitz"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Reportaż z "Muzeum Auschwitz"

Przedstawiam reportaż z obozu w Oświęcimiu. Każdy w miarę swoich możliwości powinien się starać zapamiętać to miejsce, foty są dobrym sposobem na to.

Pzdr, TJ

1. Osiedle bardzo dobrze strzeżone, bardzo bezpieczne.

2. Szczęśliwe dzieci, jeszcze nie w pełni rozumieją.

3. Tak - to tutaj...

4. Dziewczyny izraelskie płaczą.

5. Wnętrze baraku, w którym są wystawiane foty przedstawiające oświęcimskie wnętrza.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ernesth
    Mieszka w
    Krynica-Zdrój
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    No dla mnie to nowość ... mimo mojego wieku nie bylem tam jeszcze ale mam nadzieję, że zdąże kiedyś.
    Duży plus za opisy zdjęć. Jak masz jeszcze to wrzutka
    aha 3 przejmująca ...

[i]Może kiedyś wybaczymy ... ale nigdy nie zapomnimy[i]
    Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl

pozdrawiam Wojtek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Pamiętam moją wizytę w tym miejscu. Najbardziej poruszyły mnie stosy dziecięcych bucików... Nie ma ich na Twoich zdjęcia. Ale to chyba lepiej...
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar rrrradek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    poruszjący reportaż. nie byłem tam jeszcze choć przejeżdżałem przez Oświęcim kilkakrotnie. Z opowiadań wiem, że strasznie ciężka atmosfera i powietrze jest w tym miejscu. zawsze kiedy przejeżdżaliśmy przez Oświęcim korciło nas z żoną ale jeszcze chyba nie jesteśmy na tyle dojrzali aby to przeżywać. a może to z tchórzostwa nie chcieliśmy podświadomie podejmować zadumy nad trudnym tematem.

Awatar Peniek242
    Mieszka w
    KRK
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Tadeusz a gdzie tory??? komory??? prycze??? no i szczatki rzeczy pozostale po ludziach?
    bez tego nie ma mowy o reportarzu z tego miejsca.
    Bylem, widzialem, plakac sie chcialo.
    Pozdrawiam

PS. ewentualnie mogles zrobic reportaz o visitors w obozie po latach jak to widza i przezywaja.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Jeszcze jednego wrażenia nigdy nie zapomnę - projekcji filmu w malutkim kinie na terenie obozu. Widziałeś ten film Tadeuszu?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar west73
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    film do dzis pamiętam. z fotek ostatnia mi się podoba

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ostatnia zdecydowanie wybijajaca sie. Miejsce z pewnoscia godne odwiedzenia i przede wszystkim pamietania.
    "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności" - A. Einstein
    "Wojna to pokój. Wolność to niewola. Ignorancja to siła." - G. Orwell

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Peniek242
    Tadeusz a gdzie tory??? komory??? prycze??? no i szczatki rzeczy pozostale po ludziach?
    bez tego nie ma mowy o reportarzu z tego miejsca.
    Bylem, widzialem, plakac sie chcialo.
    Pozdrawiam

PS. ewentualnie mogles zrobic reportaz o visitors w obozie po latach jak to widza i przezywaja.
    Peniek, tory są w Brzezince (Birkenau).
    Z kolei w Brzezince nie ma komór, zostały wysadzone przez nazistów przed ewakuacją obozu. W Oświęcimiu zachowała sie jedna komora i krematorium, ale niemozliwa do sfotografowania, bo celowo jest oświetlona najsłabszymi żarówkami (bez kloszy), jakie muzeum ma na składzie.
    Generalnie we wnętrzach fotografowanie jest zabronione ze względu na uszanowanie miejsca (fotografowie wprowadzić by mogli niezły zamęt). Pozostałości po więźniach (stosy butów, okularów, itd.) są umieszczone za szybami i nawet gdyby było focenie dozwolone, to dla uzyskania znośnego wyniku potrzebny by był statyw, dużo czasu i nieobecność zwiedzających.

Jeśli chodzi o "visitors", to rozumiem, że masz na myśli byłych więźniów. Myślę, że takich obrazków już się nie zobaczy, bo ci ludzie wymarli, a jeśli ktoś żyje, to można się spodziewać, że nie będzie na tyle sprawny, aby przybyć do tego miejsca.

Ogólnie rzecz biorąc ciągle przybywają nowe pokolenia, dla których to miejsce jest egzotyką, straszną, odległą i coraz mniej pojmowalną. Nie sprzyja temu koncepcja zakonserwowania całości obozu w stanie oryginalnym, powoli wszystko niszczeje i staje się malo przemawiajace. Nie ma wokół tego dobrej otoczki audiowizualnej. Filmy są wstrząsające, ale jak na dzisiejszą kulturę obrazkową troszkę naiwne, zbyt podniosłe i patetyczne, aby młodzież dzisiejsza to chłonęła. A kłamcy oświęcimscy wschodzą masowo, jak ogórki po deszczu i nieustannie podsuwają wątpliwości, z którymi przeciętny, a z reguły naiwny w takich sprawach człowiek z zachodniej Europy nie jest w stanie się zmierzyć.

Pzdr, TJ

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Peniek242
    prycze??? no i szczatki rzeczy pozostale po ludziach?
    O ile wiem, we wnętrzu budynków jest zakaz fotografowania (tak formalnie), a przynajmniej taki wisiał w 2005 r. Byłam, widziałam... atmosfera grobowa...

Mi się reportaż b. podoba... ale tak mi się po pierwszym zdjęciu nasunęło - po co prowadzać tam dzieci?
    4. zdecydowanie najmocniejsze
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.