Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: GoPro HD Hero 2, a może coś innego ?

  1. #1
    ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Dołączył
    Jul 2005
    Posty
    2.987
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

    GoPro HD Hero 2, a może coś innego ?

    Czy ktoś z Was ma coś takiego? Miał styczność? http://gopro.com/cameras/hd-hero2-outdoor-edition/




    W internecie można dosyć dużo znaleźć opinii i filmów, to że sprzęt jest super nie trzeba pisać.. Ale może tutaj jest jakiś użytkownik. Koszt ok 1,5k to trochę jest, zastanawiam się, czy nie można w zamian jakoś dostosować jednego z bardziej twardych Olków (TG-1, TG-820), spotkaliście gdzieś takie rozwiązania ? A może nie warto ?
    Dzięki
    f.
    Ostatnio edytowane przez fotomic ; 28.09.12 o 19:32

  2. #2
    Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Dołączył
    Sep 2008
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Posty
    4.003
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria

    Odp: GoPro HD Hero 2, a może coś innego ?

    Znajomy ma, zakłada na kask podczas wspinaczki i jazdy na nartach, kupił w zeszłym roku ze standardowym obiektywem i bardzo sobie chwali do dzisiaj.

    W wątku latawcowym Blueion z tym lata. Pozdrawiam
    E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM

  3. #3
    | OlyJedi Awatar LuiN
    Dołączył
    Sep 2012
    Mieszka w
    Zamość
    Posty
    341
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

    Odp: GoPro HD Hero 2, a może coś innego ?

    Dysponuję taką zabawką. Jej zakup to jednak dopiero początek. Drugie tyle wydać trzeba na akcesoria. Nawet głupie mocowanie do statywu trzeba dokupić. Możliwości sprzętu są jednak praktycznie nieograniczone. Po założeniu plecek Wi-Fi/Bluetooth będzie można wkrótce oglądać na żywo obraz na smartfonie i to nim wyzwalać migawkę. Ciekawie też wyglądają ujęcia z wysięgnika (kolejne akcesorium).

    W wolnej chwili postaram się wrzucić kilka zdjęć z tegorocznych wakacji. Choć pliki JPG mają wielkie ziarno i dużo artefaktów kompresji, to z racji sporej rozdzielczości da radę z nich to i owo wyciągnąć. Jakbyś miał jakieś pytania, to wal śmiało. Hmm... mam jeden film na YT (tylko złego kodeka użyłem i się fastmotion tnie, ale to już oddzielna historia):

    E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
    7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8

  4. #4
    ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Dołączył
    Jul 2005
    Posty
    2.987
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

    Odp: GoPro HD Hero 2, a może coś innego ?

    LuiN, dzięki. Patrzyłem na te zestawy i faktycznie wszystko "poza" trzeba dokupić, aczkolwiek w standardzie są chyba odpowiednie akcesoria aby to zamocować na głowie i w sumie na początek to powinno "outdoorowo" wystarczyć - no może poza takim fajnym wysięgnikiem. Długo w nim trzyma bateria? Możesz podać czasy rejestrowania w odniesienu do karty którą tam montujesz? (pytam o max jakość).

  5. #5
    | OlyJedi Awatar LuiN
    Dołączył
    Sep 2012
    Mieszka w
    Zamość
    Posty
    341
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

    Odp: GoPro HD Hero 2, a może coś innego ?

    Czasy dla karty 32 GB:

    • 1080p (30 fps): 4h 21m
    • 960p (30 fps): 5h 26m
    • 720p (60 fps): 4h 21
    • 720p (30 fps): 8h 09m
    • WVGA (60 fps): 8h 09m

    A gdy chodzi o baterię, to średnio 2,5 godziny ciągłych nagrań. Na wszelki wielki noszę dwie, jednak u mnie jest też sporo zdjęć i dodatkowo mam plecki Wi-Fi, które niby mają własną baterię, ale coś tam sobie jeszcze podciągają. Na około 7h łażenia po górach z 450 zdjęciami (w końcu nie widać jak wyszło) i sporą ilością filmów starcza przy włączonym Wi-Fi.

    W standardowym zestawie masz mocowania do kasków i takie gumowane taśmy na głowę (średnio wygodne).

    Obiecane sample zdjęć:


    W sumie nie nastawiałem się na zdjęcia, ale czasem coś nawet wyjdzie.
    E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
    7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8

  6. #6
    ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Dołączył
    Jul 2005
    Posty
    2.987
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

    Odp: GoPro HD Hero 2, a może coś innego ?

    Czy ja wiem, dla mnie te zdjęcia są jak najbardziej zadowalające. A co możesz powiedzieć o trybie sekwencyjnym rejestrowania? Np. raz na 2 sekundy.. składałeś taki timelapse w całość?

  7. #7
    | OlyJedi Awatar LuiN
    Dołączył
    Sep 2012
    Mieszka w
    Zamość
    Posty
    341
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

    Odp: GoPro HD Hero 2, a może coś innego ?

    Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    A co możesz powiedzieć o trybie sekwencyjnym rejestrowania? Np. raz na 2 sekundy.. składałeś taki timelapse w całość?
    Jeszcze nie, ale ostrzę sobie na tę funkcję zęby (aktualnie EM-5 trochę mnie rozprasza). Ściągnąłem szynę Genesis i teraz kombinuję jak tu napęd zrobić do wózka. Wiem, że niby można kadrować podczas składania, ale to nie to samo.

    Przydać może się też specjalna obudowa szkieletowa, z odsłoniętymi złączami. Za jej pomocą do kamerki da się podłączyć np. battery packa (zwykłe złącze miniUSB) czy monitor za pomocą złącza HDMI. Zawsze można wyłuskać kamerkę z obudowy i podłączyć się bez niej, ale wtedy tracimy możliwość podpięcia statywu... Krótko mówiąc koszty za kosztami. No ale co począć, skoro inne dostępne na rynku kamery dają kolosalnie słabszą jakość? Koleżanka z TVN 24 wspomniała jeszcze przed wakacjami, że GoPro mają obowiązkowo na wyjazdach w teren, a to już jakby nie było specjaliści.
    Ostatnio edytowane przez LuiN ; 29.09.12 o 14:24
    E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
    7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8

  8. #8
    | OlyJedi Awatar hadan
    Dołączył
    Aug 2009
    Mieszka w
    pomorskie
    Posty
    1.239
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

    Odp: GoPro HD Hero 2, a może coś innego ?

    Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    czy nie można w zamian jakoś dostosować jednego z bardziej twardych Olków (TG-1, TG-820), spotkaliście gdzieś takie rozwiązania ? A może nie warto ? Dzięki f.
    Zadałeś trudne pytanie. Wszystko zależy od przeznaczenia i efektu który chcesz uzyskać.
    Jeżeli jest sprzęt który spełnia Twoje oczekiwania to nie ma się co zastanawiać. Każda przeróbka będzie droższa.

    Pozdrawiam

  9. #9
    | OlyJedi
    Dołączył
    Nov 2010
    Mieszka w
    WROClove
    Posty
    684
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

    Odp: GoPro HD Hero 2, a może coś innego ?

    @LuiN
    a ja mam pytanko do fotek.
    jak je robiłeś?
    wyjaśniam pytanko:
    - czy to są stopklatki z filmów?
    - czy zmieniasz tryb z filmu na zdjęcia i je cykasz?

    p.s.
    fotki zadawalające, tzn pokuszę się na słowo doBBBre
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

  10. #10
    | OlyJedi Awatar LuiN
    Dołączył
    Sep 2012
    Mieszka w
    Zamość
    Posty
    341
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

    Odp: GoPro HD Hero 2, a może coś innego ?

    Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
    @LuiN
    jak je robiłeś?
    Filmowanie to tylko jeden z wielu trybów menu. Także pstrykałem w trybie aparatu (stały focus wiele przyspiesza).
    Używałem pilota Wi-Fi (zdjęcie niżej), na którego ekranie wyświetla się kopia menu kamerki, mocowania na statyw oraz teleskopowego wysięgnika.

    E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
    7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8

Podobne wątki

  1. Eos 40d 50d czy moze cos innego ?
    By komputerimac in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 44
    Ostatni post / autor: 7.10.10, 21:05
  2. Olympus x-925 opinie? a może coś innego?
    By Jordan in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 22.12.09, 11:13
  3. Phottix Hero - bezprzewodowy pilot z LiveView+audio
    By dziobolek in forum Pozostali producenci
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 12.12.09, 21:29
  4. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 6.11.05, 17:18
  5. C765 a moze cos innego?
    By CASI in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 13.09.04, 23:50

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.