Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Światło i cień w fotografii

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria

Światło i cień w fotografii

Może kogoś zainteresuje
    " Trzydzieści lat czekaliśmy na tę książkę! Od czasu "Oświetlenia w fotografii" Witolda Dederko nie było w polskiej literaturze fotograficznej pozycji tak dogłębnie analizującej zagadnienie oświetlenia i oświetlania w fotografii.
    Nowo powstałe Polskie Wydawnictwo Fotograficzne zaznaczyło swoje wejście na rynek książek fotograficznych niezwykle silnym akcentem – rozpoczęło udostępnianie czytelnikom sumy doświadczeń legendarnej rodziny fotograficznej Dederków. Pierwszą pozycją, wydaną pod patronatem medialnym Foto Kuriera, jest „Światło i cień w fotografii”; książka opracowana przez syna Witolda, Szymona Dederko "
    Zamówić można:
    http://www.fotoszop.pl/Produkt.aspx?pid=206
    Światło i cień w fotografii
    Szymon Dederko, Polskie Wydawnictwo Fotograficzne, 83-924694-0-2, 2007, 168 str., B5, okładka broszurowa, Cena: 55.00 zł
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Czemu taka droga ta książka???? 168 stron i miękka okładka. Poczekam, aż pojawi się za pół ceny w tanich księgarniach.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    o thx za info! ta stara znam.... a o nowej nie wiedzialem
    Czytales juz? czy poprostu znalezles info i polecasz (zreszta samo nazwisko autora to juz dobra reklama)
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Zdaje się, że to klasyka literatury fotograficznej. Starej wersji nie czytałem, znam fragmenty, na pewno pozycja godna przeczytania...
    Dzięki za info - może sobie zażyczę ową knigę na jakiś prezent - wystarczy delikatnie zasugerować komu trzeba
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek
    Zdaje się, że to klasyka literatury fotograficznej. Starej wersji nie czytałem, znam fragmenty, na pewno pozycja godna przeczytania...
    Dzięki za info - może sobie zażyczę ową knigę na jakiś prezent - wystarczy delikatnie zasugerować komu trzeba
    "stara wersja" jest klasyką i jest dostepna na sieci bez problemu (ed2k) i z tego co pamiętam zupełnie legalnie, bo prawa autorskie już wygasły.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Cytat Zamieszczone przez ktotek
    "stara wersja" jest klasyką i jest dostepna na sieci bez problemu (ed2k) i z tego co pamiętam zupełnie legalnie, bo prawa autorskie już wygasły.
    Ściągnąłem osłem tę wersję (nieżyjącego już Witolda Dederki). Dla mnie książka zupełnie niestrawna. Techniczny żargon, wykresy, tabelki itp. Książka pewnie była nudnym podręcznikiem w jakiejś zawodówce fotograficznej (były dawniej takie szkoły).

Mam na półce inną książkę Witolda Dederki - "Guma warszawska". Przed laty marzyłem, by zrobić gumę. Jednak książka była tak kiepsko napisana, że nie przydała się jako instruktarz.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Awatar Olymp
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Tutaj można pobrać wersję w pdf:
    http://www.guma.powernet.pl/gumawar.pdf
    Jeśli twoje zdjęcia są kiepskie to znaczy że nie byłeś dostatecznie blisko.
    E500 + ED14-42 + ED40-150 + CFII1GB+CFIII8GB+Hama polaryzacja kołowa
    A poza tym to zielony w fotografii.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    jezeli juz mowa o ksiazkach to ja mam takie pytanko. Czytaliscie moze ksiazke Richarda Olsenius " Fotografia czarno-biala"? Mam zamiar sobie ja kupic ale zastanawiam sie czy warto

Awatar Peniek242
    Mieszka w
    KRK
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tej nie czytalem, ale mam autorstwa Michaela Bussellea o tym samym tytule. Duzo przykladow i malo pisania. W skrocie wyglada tak: Zdjecie, do tego opisanie zasady, patrzenia, myslenia i dzialania. Zwizle i na temat.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Peniek242
    Tej nie czytalem, ale mam autorstwa Michaela Bussellea o tym samym tytule. Duzo przykladow i malo pisania. W skrocie wyglada tak: Zdjecie, do tego opisanie zasady, patrzenia, myslenia i dzialania. Zwizle i na temat.
    Tego samego autora mam Portret Doskonaly. Swietna ksiazka, moge to napisac z czystym sumieniem. Bardzo dobrze systematyzuje zebrana wiedze praktyczna i daje wiele swiatla na fotografie portretowa. Polecam.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia