Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Żarówka błyskowa z kablem synchro i fotocelą 68Ws - czy ktoś używał?

| OlyJedi Awatar aldii
    Mieszka w
    Władysławowo
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Odp: Żarówka błyskowa z kablem synchro i fotocelą 68Ws - czy ktoś używał?

Dzięki Irek, właśnie o to mi chodziło czy można je wykorzystać jako światło pomocnicze, czy mają wystarczającą moc. Ja narazie wkraczam w świat fotografii i dlatego pytam o tanie rozwiazania. Dla mnie nie jest problemem zrobić jakieś, że tak powiem prototypy, aby przed żarówkę dać jakieś rozproszenie, softbox czy parasolkę. Wiem, że nie ma tutaj pola manewru jeśli chodzi o siłę błysku. Widziałem także tą żarówkę w wersji z przełączaniem mocy 68/34. http://allegro.pl/lampa-blyskowa-68w...668919965.html

---------- Post dodany o 08:18 ---------- Poprzedni post był o 08:15 ----------

A tak wogóle to przestańcie się kłocić
    Nikon D750, D610, N 50/1.8, S 24-35/2.0, S 70-200/2.8
    www.piekne-chwile.pl

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez aldii Zobacz posta
    Dzięki Irek, właśnie o to mi chodziło czy można je wykorzystać jako światło pomocnicze, czy mają wystarczającą moc. Ja narazie wkraczam w świat fotografii i dlatego pytam o tanie rozwiazania. Dla mnie nie jest problemem zrobić jakieś, że tak powiem prototypy, aby przed żarówkę dać jakieś rozproszenie, softbox czy parasolkę. Wiem, że nie ma tutaj pola manewru jeśli chodzi o siłę błysku. Widziałem także tą żarówkę w wersji z przełączaniem mocy 68/34. http://allegro.pl/lampa-blyskowa-68w...668919965.html

---------- Post dodany o 08:18 ---------- Poprzedni post był o 08:15 ----------

A tak wogóle to przestańcie się kłocić
    Kup YN 460II, będziesz miał zdecydowanie większe możliwości. Po pierwsze: regulacja mocy, po drugie: przyda się w plenerze, po trzecie: łatwiej zmodyfikować światło (jakieś filtry kolorowe, albo snoot DIY), po czwarte: szybciej się ładuje.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Kup YN 460II, będziesz miał zdecydowanie większe możliwości. Po pierwsze: regulacja mocy, po drugie: przyda się w plenerze, po trzecie: łatwiej zmodyfikować światło (jakieś filtry kolorowe, albo snoot DIY), po czwarte: szybciej się ładuje.
    ------------
    Cztery razy droższe rozwiązanie z reguły jest lepsze --- (mam na myśli cenę żarówki błyskowej 45Ws)... ale przy żarówce odpada ładowanie akumulatorków
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 26.09.12 o 09:04

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    ------------
    Cztery razy droższe rozwiązanie z reguły jest lepsze --- (mam na myśli cenę żarówki błyskowej 45Ws)... ale przy żarówce odpada ładowanie akumulatorków
    Zgoda, ale dalej pozostajemy w granicach rozsądnych cen. Moim zdaniem warto dozbierać I dlaczego 4x? Lampka 220, akumulatorki z Lidla 15, pozostaje kwestia ładowarki. W sumie ok. 3x

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Zgoda, ale dalej pozostajemy w granicach rozsądnych cen. Moim zdaniem warto dozbierać I dlaczego 4x? Lampka 220, akumulatorki z Lidla 15, pozostaje kwestia ładowarki. W sumie ok. 3x
    ---
    Zarówka 45Ws kosztuje 46zł --mi wychodzi ponad cztery razy drożej --Ja tymi żarówkami się bawię, wyciągam na zewnątrz czujnik fotoceli oraz palnik i tworzę nowe zabawki .... później narysuję przykładowo...
    ------------------
    ps: Do tzw strobingu w plenerze Twoja propozycja jest OK...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 26.09.12 o 09:49

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

---
    Zarówka 45Ws kosztuje 46zł --mi wychodzi ponad cztery razy drożej --Ja tymi żarówkami się bawię, wyciągam na zewnątrz czujnik fotoceli oraz palnik i tworzę nowe zabawki .... później narysuję przykładowo...
    ------------------
    ps: Do tzw strobingu w plenerze Twoja propozycja jest OK...
    Moja wina, porównywałem z tą mocniejszą chyba za 88 + wysyłka. YN odpowiada z grubsza mocy 80 Ws.

Własnie o to chodzi, że YN jest bardziej uniwersalne, można wszędzie zabrać ze sobą.
    Ostatnio edytowane przez fret ; 26.09.12 o 10:31

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

To jest softbox mojej roboty z wykorzystaniem żarówki błyskowej...robię rysunek poglądowy...
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	softbox.jpg
Wyświetleń:	148
Rozmiar:	211,0 KB
ID:	70723  
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 26.09.12 o 11:29

darkelf
    Gość

To napisz "OK mozesz kupic zarowke blyskowa ale czeka Cie samodzielna budowa softboksa co oczywiscie jest bardzo proste i robiac to pierwszy raz wystarczy 3 miesiace pracy i piec tysiecy zlotych na materialy"

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    To napisz "OK mozesz kupic zarowke blyskowa ale czeka Cie samodzielna budowa softboksa co oczywiscie jest bardzo proste i robiac to pierwszy raz wystarczy 3 miesiace pracy i piec tysiecy zlotych na materialy"
    -----------------------
    ---Ten softboks jest zrobiony z elementów złomowych... zero kosztów... tylko parę złotych na czarną folię samoprzylepną dla estetyki...

darkelf
    Gość

-----------------------
    ---Ten softboks jest zrobiony z elementów złomowych... zero kosztów... tylko parę złotych na czarną folię samoprzylepną dla estetyki...
    Takie rady na forach internetowych sa najgorsze, czlowiek wtedy zostaje z zakupionym sprzetem totalnie bez perspektyw. Skonczyloby sie pewnie na wyrzuceniu zarowki i kupieniu i tak lampy, albo porzuceniu w ogole pomyslu na fotografie z lampa.