Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Elektroniczne poziomice.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Elektroniczne poziomice.

Ciekaw jestem czy ktoś ich używa/używał?
    Mój K-7 posiada wbudowaną poziomicę ale wyraźnie przekłamuje poziom a z tego co się dowiedziałem to kalibracja w serwisie nie musi przynieść poprawy.
    W związku z tym myślę nad zewnętrzną poziomicą instalowaną na gorącej stopce aparatu. Z tego co wyczytałem w opisie aukcji to potwierdzają poziom piśnięciem. Niektóre też diodami wyświetlają poziom (dobre do pracy z lekkimi statywami które często nie posiadają dobrej poziomicy).
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Odp: Elektroniczne poziomice.

Kalibracja w serwisie? - kalibrację to ja mam w menu aparatu...

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Kup zwykłą libele pudełkową (okrągła z pęcherzykiem powietrza w środku). A jeśli z tego korzystasz od wielkiego dzwonu to to zastosuj telefon z odpowiednią aplikacją.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

W E-30 działa znakomicie, o serwisowej kalibracji pierwsze słyszę. Kup małą jak mówi Hades i skalibruj w aparacie wg jej wskazań.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Bardzo mi się ten zamiennik zaślepki do lampy podoba. W E-30 pracowała mi bez zarzutu. W EM-5 nie zauważyłem problemu , dodatkowo znalazłem w menu opcję jej kalibracji - Pentax wymaga serwisowania? to jest trochę chore. Pozbywać się aparatu na minimum 2 tygodnie by ustawić punt zero w poziomicy?
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Bardzo mi się ten zamiennik zaślepki do lampy podoba. W E-30 pracowała mi bez zarzutu. W EM-5 nie zauważyłem problemu , dodatkowo znalazłem w menu opcję jej kalibracji - Pentax wymaga serwisowania? to jest trochę chore. Pozbywać się aparatu na minimum 2 tygodnie by ustawić punt zero w poziomicy?
    No niestety w każdym systemie zdarzają się rożne dziwactwa.
    Czasem brakuje mi poziomicy przy fotografowaniu z ręki - zdarzają się miejsca gdzie ciężko na oko ustawić właściwy poziom, niby budynki powinny pomagac ale czasem partactwo budowlane i jakieś osuwiska ziemi sprawiają, że poziom budowli w kadrze nie zawsze jest idealny. Z reguły to staram się wybrać mniejsze zło i kadrować tak aby wyglądało to dobrze ale czasem nie jestem tego pewien - wykonuje ze dwa podobne ujęcia i szukam pomocy w poziomicy.
    Myślałem właśnie o takiej elektronicznej zaślepce zalinkowanej przez Mirka.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    No niestety w każdym systemie zdarzają się rożne dziwactwa.
    Czasem brakuje mi poziomicy przy fotografowaniu z ręki - zdarzają się miejsca gdzie ciężko na oko ustawić właściwy poziom, niby budynki powinny pomagac ale czasem partactwo budowlane i jakieś osuwiska ziemi sprawiają, że poziom budowli w kadrze nie zawsze jest idealny. Z reguły to staram się wybrać mniejsze zło i kadrować tak aby wyglądało to dobrze ale czasem nie jestem tego pewien - wykonuje ze dwa podobne ujęcia i szukam pomocy w poziomicy.
    Myślałem właśnie o takiej elektronicznej zaślepce zalinkowanej przez Mirka.
    -------------------------
    ---Powinien być zmienny dźwięk przy dochodzeniu do punku równowagi, aby nie odrywać wzroku od wizjera...

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    -------------------------
    ---Powinien być zmienny dźwięk przy dochodzeniu
    Kiedyś chyba dżemski pisał, że u jego sąsiada coś takiego chyba było. Ale on nie był zadowolony. Tzn dżemski nie był.
    przychodzisz do mnie z siekierą, to znaczy że też nie jestem Ci obojętny ...

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Wieprz Zobacz posta
    Kiedyś chyba dżemski pisał, że u jego sąsiada coś takiego chyba było. Ale on nie był zadowolony. Tzn dżemski nie był.
    Bo za głośno dochodził, sąsiad znaczy.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Uprawnienia umieszczania postów