Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 76

Wątek: matryca e-m5 oceniona na dxmark.com

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Odp: matryca e-m5 oceniona na dxmark.com

Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    Zawsze wszystko porównujecie do najnowszego/najmłodszego? Jak tak to szkoda mi Was, bo macie stare aparaty, żony, samochody, telewizory i telefony.

Szkoda mi ludzi którzy nie potrafią sobie ustawić poprzeczki na wysokości jaka spełnia ich oczekiwania i potrzeby przy jednoczesnej akceptacji tego przez ich portfele. Takie wieczne gonienie króliczka, a latka uciekają.
    Rozwój polega IMO na tym by ciągle chcieć poprawiać, by ciągle chcieć być lepszym etc... także w sprzęcie - jeśli jest możliwość posiadania i korzystania z lepszego aparatu to dlaczego sobie tę możliwość ograniczać?

o OMD dyskutujemy, bo to ciekawy aparat, pierwsza wyraźna poprawa osiągów matrycy od czasu wejścia Olympusa w bezlusterkowce a przede wszystkim pewnie kilka osób jeszcze zastanawia się nad tym kupnem. A jeśli tak, to czasem warto porozmawiać i poznać inne opinie. Mylę się?

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Zabawne jest porownywanie do topowych, najnowszych pelnych klatek (pokazaly sie o ladnych kilka miesiecy pozniej niz OMD), gdzie matryca ma 4x wieksza powierzchnie, najtansze modele sa okolo 2x drozsze, i oczywiscie kilka razy wieksze i ciezsze. Chyba raczej fair byloby porownanie cyferek do zblizonych cenowo wspolczesnych modeli APS-C, a od tych OMD niewiele sie rozni jakoscia obrazu...
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    Zabawne jest porownywanie do topowych, najnowszych pelnych klatek (pokazaly sie o ladnych kilka miesiecy pozniej niz OMD), gdzie matryca ma 4x wieksza powierzchnie, najtansze modele sa okolo 2x drozsze, i oczywiscie kilka razy wieksze i ciezsze. Chyba raczej fair byloby porownanie cyferek do zblizonych cenowo wspolczesnych modeli APS-C, a od tych OMD niewiele sie rozni jakoscia obrazu...
    No to chyba bedzie fair:
    http://www.dxomark.com/index.php/Cam...rand3%29/Nikon

Dziwie sie, ze tyle pitupitu, achow i ochow i jeszcze sobie nie kupiles OMD?

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Zeby nie bylo stronniczo, zamienilem jeden z Nikonow na aktualnego Canona
    http://www.dxomark.com/index.php/Cam...(brand3)/Canon
    Nie kupilem jeszcze, ale to z powodow malych, wlasnych problemow, musze poczekac z wydawaniem kasy na hobby jeszcze pare miesiecy.
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Zeby nie bylo stronniczo, zamienilem jeden z Nikonow na aktualnego Canona
    http://www.dxomark.com/index.php/Cam...(brand3)/Canon
    Nie kupilem jeszcze, ale to z powodow malych, wlasnych problemow, musze poczekac z wydawaniem kasy na hobby jeszcze pare miesiecy.
    No to zeby poszerzyc ten obraz:
    http://www.dxomark.com/index.php/Cam...and3%29/Pentax

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Ciekawy jestem ile z osób komentujących te zawody wie tak naprawdę co mierzy DXO i co ważniejsze jak to się przekłada na praktykę fotograficzną I wcale nie chcę napisać, że ja wiem - kiedyś próbowałem w to wniknąć i do końca mi się nie udało - poległem na pewnych wątpliwościach co do kryteriów jakie przyjmują, dlaczego jedne właściwości matryc uważają za ważne a inne ignorują... Zresztą ta wiedza do szczęścia nie jest mi potrzebna. Jak widzę, że wg DXO matryca E-PL1 jest słabsza od E-P1 i generalnie obie reprezentują poziom E-510 to jakieś lampki mi się zapalają bo fotografowałem tymi aparatami i wołałem z nich rawy.
    Trochę ironizując równie dobrze by można było założyć serwis testujący którym aparatem można rzucić dalej, co pewnie byłoby wypadkową ciężaru i długości paska. Wynik uśrednić po kilku próbach, ładna tabela z porównaniem i setki odwiedzających taką stronę, która im potwierdzi to co już wiedzieli - ich duży aparat może więcej .
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Faktycznie można się ubawić - nie ma to jak cyferki i udawadnianie, że moja racja jest wiekszą racją Myślę, że zdecydowana większość klientów systemu m4/3 ma głeboko gdzies wszystkie te Nikony i Canony i skierowała kroki ku temu systemowi bo chce miec mały poręczny aparat z mozliwością podpinania dobrej jakości szkieł. A jakie są zdjęcia każdy widzi i niewiele jest takich osób, które potrafią na podstawie samego zdjęcia powiedzieć czy było robione mikrusem czy też lustrzanką. Oczywiście jak ktoś proponuje zabawę w zgadywanki to wiekszość milośników lustrzanek z wyższością stwierdza, że są ponad i nie będą brać udziału w takiej amatorszczyźnie. To samo zresztą czesto tyczy porównań kompakt vs m4/3.

Jak bym patrzył na cyferki i rozmiar to pewno na codzień jeździłbym jakąś wypasioną cieżarówką bo i wiekszy silnik i więcej koni pod maską i przespać się wygodnie można, a i bezpieczeństwo większe, no i nie można zapominać, że na wszystkich patrzy się z góry

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Powiem szczerze - wynik wg mnie świetny! Szczególnie w porónaniu do takiego GX1, który robił poprawne zdjęcia, ale jakoś szczególnie to mnie nie ujął - DR z innej bajki po prostu. No ale do tego nie trzeba było super testów w labie, to już byo widać po zdjęciach. Dla tego też rozstałem się z GX1...

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Dziwie sie, ze tyle pitupitu, achow i ochow i jeszcze sobie nie kupiles OMD?

pozdro
    A ja się ciągle nie przestaję dziwić co Ty robisz na tym forum - same umierające systemy, zapóźnione w rozwoju, a Ty ciągle tkwisz? Czyżby już Ciebie na innych forach zbanowali i pozosało tylko to ostatnie, dogorywające....
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Wiesz, wyskoczyłem z porównaniem do tzw. "Bieda-FF" w odpowiedzi na post C+ w którym porównał OMD do topowych ale już baaaaardzo leciwych konstrukcji. A czy to porównanie jest śmieszne? gdyby się zastanowić OMD + Panasonic 12-35/2,8 to jest ca 9 tys. Pewnie niewiele więcej kosztowałby zestaw Nikon D600 + używana Sigma 24-70/2,8

Wiesz, w moim przypadku zaleta "kompaktowości" jest już wystarczająco reprezentowana przez E-P1 + Panasonic 20/1,7 ale często ten zestaw nie wyrabia. Brakuje i czułości matrycy i uniwersalności jaką daje zoom. Wymieniony wyżej zestaw z OMD byłby istotnym krokiem naprzód, ale czy za podobne pieniądze nie można by zrobić dwóch kroków? Owszem, można podnosić argument że używany obiektyw to może być "kaszanka okrutna". Owszem może ale i nie musi.

Możemy się tu na tym Forum przerzucać argumentami. Dopóki to się nie przemienia w obrzucanie epitetami to jest to nawet fajne. Ale w ostatecznym rozrachunku i tak każdy głosuje portfelem