Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: Podczerwienne okolice Kudowy Zdrój

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Podczerwienne okolice Kudowy Zdrój

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Święte słowa Panie Szanowny, mnie fascynują śnieżnobiałe drzewa na tel błękitu, a właściwie niebieskości nieba.
    A dla mnie najfajniejsza w IR jest nauka zabawy z koloremi poźniejsze wyniki po odbarwieniu takiego zdjęcia. Mogę sie tak bawić po wielokroć i kolejne razy od nowa uzyskując kolejne inne w odbiorze końcowe wyniki...
    Za malowankami nie bardzo przepadam, choć obrazki tak uzyskane mogą być spektakularne.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    A dla mnie najfajniejsza w IR jest nauka zabawy z koloremi poźniejsze wyniki po odbarwieniu takiego zdjęcia.
    Mógłbyś to wyjaśnić bo nie zrozumiałem
    Jeżeli odbarwisz zdjęcie, masz tylko szarości- od czerni do bieli. O jakiej zabawie więc piszesz? Chyba, że bawisz się w, jak to nazwałeś, kolorowanki by zobaczyć jak to wygląda po odbarwieniu
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Mógłbyś to wyjaśnić bo nie zrozumiałem
    Jeżeli odbarwisz zdjęcie, masz tylko szarości- od czerni do bieli. O jakiej zabawie więc piszesz? Chyba, że bawisz się w, jak to nazwałeś, kolorowanki by zobaczyć jak to wygląda po odbarwieniu
    Wynikowo są szarości czernie i biele, ale ich stosunek i pokrycie kolejnych fragmentów obrazu, wydobycie szczegółow i faktury zależy od zawartości czerwieni, pomarańczy, niebieskości, karmazynu i fioletów. Zarówno ilości procentowo na suwaku jak i nasycenia -czernią bielą i szarością.
    Pomijając inność fotografii w podczerwiieni, to właśnie umiejętności które zdobywam w posługiwaniu się kolorem w czasie prób obróbki IR-enek są dla mnie fascynujące i pociągające w tej fotografii.
    Wiedza i praktyka oraz wyczucie, których nabywam w znacznie szybszym tempie niż przy zabawie fotografią RGB
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Klikacz bardzo fajne IR'enki idące pod rękę z IR'kami

Zabrałem się za rozbieranie mojego 550UZ, teraz kombinuje jak się do głębokich bebechów dobrać bez uszkodzenia czegoś przypadkowego (bardzo upchany ten aparat)

A tak się zapytam, może ktoś wie. Przed matrycą w ramach jakiegoś szkła chyba można użyć przyciętego normalnego filtra UV?
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

barmichal76
    Gość

IR nie jest moim ulubionym typem fotografii, że tak to delikatnie ujmę.

Łabędzie natomiast mimo swojej "ierowatości" bardzo pozytywnie kojarzą mi się z jednym ze zdjęć Edwarda Hartwiga. Co prawda nie z łądędziami, ale z gąskami.

Pozdr

| OlyJedi Awatar klikacz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    134
    Moja galeria

Przyjęłam sobie dzisiaj, że Śnieżka to też okolice Kudowy. Wrzucam jedno zdjęcie rozmnożonej Śnieżki. A co. Dziś mam taki pomysł.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kkbmm.jpg
Wyświetleń:	133
Rozmiar:	382,6 KB
ID:	97691

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

A co - fajny pomysł
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ