Maćku przykro mi, że moje kadry i kompozycja są słabe. Ale cóż nie wszyscy są artystami. Pozdrawiam również. Nie napiszę, że się poprawię, bo nie umiem lepiej.
Maćku przykro mi, że moje kadry i kompozycja są słabe. Ale cóż nie wszyscy są artystami. Pozdrawiam również. Nie napiszę, że się poprawię, bo nie umiem lepiej.
Bajka zdjęcia. Ja zwróciłem uwagę na nr 13. Jest tam troszkę mgły jak widzę, Ciekawe jak wyglądał by las we mgle z promieniami słońca.
Przepraszam jak zabrzmiało to okrutnie ale mam nadzieje ,że nie weźmiesz tego za bardzo do siebie chciałem również zaznaczyć .Że przy odrobinie więcej czasu poświęconego na kompozycje można było wydaje mi się osiągnąć zdecydowanie mocniejszy rezultat okolice piękne i bardzo perspektywiczne .Moja opinia się nie przejmuj jest to moja opinia i jak widzisz większość ma zdecydowanie inną .
Drog Maćku!
Nasze aparaty mają odciętą filtrem część widma od nadfioletu do jakichś 680 nm. Za to przepuszczają poza resztkami koloru całą podczerwień, to powoduje, inną barwę np zielonej roślinnośći i biała barwe rozgrzanych słońcem kamieni. W postobróbce konieczna jest pewma manipulacja kolorem. Klikacz lubi resztki koloru , ja czarno-białe i czarno-szare pliki końcowe.
To porostu trochę inna fotografia. I nie jest tylko obróbka z pliku RGB
Ostatnio edytowane przez apz ; 21.08.13 o 20:20
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Mi chodzi raczej o samą podczerwień po prostu nie do końca mi się to podoba .Stało się to ostatnio bardzo popularne tylko często autorzy tych prac zapominają wydaje mi się o kompozycji .Nikogo niechciałem urazić swoja opinią .A dla Klikacz powodzenia jeszcze raz i skromność (że nie potrafisz ) raczej jest zbędna wiele można się dowiedzieć teraz nawet za darom z sieci ,a sam ,,Artyzm zostawmy dla artystów :P
To rozumiem, to jest trochę inaczej wyglądająca fotografia i do tego tak się złożyło, że na naszym forum od zawsze było kilku IR-Wariatów.
To się może podobać lub nie podobać.
Generalnie IR-Maniacy stanowią forumową mniejszość z której najaktywniejsza i najbardziej płodna jest obecnie klikacz, a ponadto lato sprzyja wysypowi takich zdjęć.
Zerknij do jej galerii, są tam podczerwone foty, które mogą zachwycić, także kompozycją.
Ostatnio edytowane przez apz ; 21.08.13 o 21:03
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Mi jedne podobają się inne nie za bardzo. Do tych drugich generalnie należą te z kolorem.
Najbardziej podobają się 1, 4, 10, 11, 13, 14 i uważam że bez IRków forum na pewno byłoby uboższe.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
,,Zerknij do jej galerii, są tam podczerwone foty, które mogą zachwycić, także kompozycją.[/QUOTE],, Wiem jestem tego świadom podziwiam sporą część owych prac .Obecnie ten rodzaj fotografii nie jest moim ulubionym ale jak stare porzekadło mawia ,,Tylko krowa nie zmienia poglądów,,.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA