Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Jak przetestowac obiektyw

Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Jak przetestowac obiektyw

Mam obiektyw z ktorego nie jestem do konca zadowolony. Wydaje mi sie ze powinien robic bardziej ostre zdjecia. Moge go oczywiscie wyslac do Olympusa do sprawdzenia ale to moze sporo kosztowac. W jaki sposob moge sprawdzic samemu? Jak wykonac np. test MTF?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    230
    Moja galeria

Odp: Jak przetestowac obiektyw

nigdy nie bawilem sie w takie testy, ale moze to pomoze:
    http://www.normankoren.com/Tutorials/MTF.html
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...ika-optyka-mtf

co to za obiektyw i puszka? mialem kiedys problem z ostroscia w kombinacji E-3 + ZD 14-54 i downgrade opragramowania obiektywu uchronil mnie od szalenstwa

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Buzz Zobacz posta
    Mam obiektyw z ktorego nie jestem do konca zadowolony. Wydaje mi sie ze powinien robic bardziej ostre zdjecia.
    masz problem tylko z tym jednym obiektywem ?

podaj więcej danych... aparat, pozostałe obiektywy...

Twój stopień zaawansowania fotograficznego, im więcej informacji, tym łatwiej będzie nakierować Ciebe na właściwą droge poszukiwań problemu

po pierwsze trzeba się zastanowić czy problem tkwi w AF aparatu, AF lub innej usterce obiektywu, oraz zastanowić się czy problemem nie jest tzw. "czynnik ludzki"

| OlyJedi Awatar majeczek78
    Mieszka w
    Oława
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria

Może pokaż kilka fot tych "wadliwych"
    "Jeżeli nie jesteś zdolny widzieć więcej ponadto co widzialne, nie możesz zobaczyć niczego" - Ruth Bernhard

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Tak klasycznie, to kupujesz gazetę, przyklejasz na ścianie, ustawiasz aparat na statywie i robisz zdjęcie z samowyzwalaczem. Przy braku statywu możesz postawić aparat na stole, istotny jest samowyzwalacz. Robisz tak kilka zdjęć i najostrzejsze wrzucasz na forum.

Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Tak klasycznie, to kupujesz gazetę, przyklejasz na ścianie, ustawiasz aparat na statywie i robisz zdjęcie z samowyzwalaczem. Przy braku statywu możesz postawić aparat na stole, istotny jest samowyzwalacz. Robisz tak kilka zdjęć i najostrzejsze wrzucasz na forum.
    Statyw mam. Z jakiej odleglosci zrobic zdjecie? 3m? Sprawa dotyczy 11-22, wydaje mi sie ze jest mniej ostry od od 14-54. Jak patrze tu: http://www.optyczne.pl/117.4-Test_obiektywu-Olympus_Zuiko_Digital_14-54_mm_f_2.8-3.5_Rozdzielczość_obrazu.html

i tu

http://www.optyczne.pl/124.4-Test_obiektywu-Olympus_Zuiko_Digital_11-22_mm_f_2.8-3.5_Rozdzielczość_obrazu.html

to 11-22 nie powinien byc slabszy.

W tygodniu zrobie fotki i wstawie.