Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 65

Wątek: Nauka rysunku jako ścieżka fotograficznego rozwoju.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Odp: nauka rysunku jako sciezka fotograficznego rozwoju.

Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Zakładasz, że mistrz jest również dobrym nauczycielem, ma cierpliwość do gamoni (do tych z mniejszym talentem) i nie boi się przyszłej konkurencji.

PS. Ciekawe kto Twojemu dziadkowi malował rzeźby?
    Nie wiem jak to było w przypadku mysikrólikowego dziadka, ale drzewiej odbywało się to w ten sposób, że do mistrza na naukę nie mógł się dostać byle gamoń. Musiał mieć talent, który mistrz był łaskaw dostrzec i docenić a starzy dodatkowo musieli mieć gruby mieszek. A jak nie mieli grubego mieszka to talent młodego musiał być niebywały.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar jarek_gd
    Mieszka w
    lubuskie
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Wrzuć jakąś próbkę. Minął już miesiąc.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Odp: Nauka rysunku jako ścieżka fotograficznego rozwoju.

trzeba też pamiętać że można też 'zapomnieć' ładnie rysować... gdy się ma dłuższą przerwę ręka 'sztywnieje' i jest zdecydowanie gorzej... trzeba rysować rysować i jeszcze raz rysować...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria

do każdego rzemiosła trzeba mieć talent by być w tym rzemiośle kimś więcej niż tylko kopistą

| OlyJedi Awatar LuiN
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Coś jak w fotografii - jak lubisz to rysuj, jak lubisz analizuj parametry kredek a jak chcesz się rozwijać to ćwicz czytaj zgłębiaj temat.
    Jak byśmy tak się zastanawiali czy trzeba być utalentowanym, żeby zająć się fotografią to by nikt nie kupował aparatów

No właśnie ? A jak jest w fotografii ? trzeba talentu ? wystarczy żmudna praca ? musi być jedno i drugie... Tak pytam dla podtrzymania dyskusji ??
    Coś tam sobie rysuję od czasu do czasu i moim skromnym zdaniem trzeba rozdzielić talent od rzemiosła.

Dobry aparat to u plastyka odpowiednik sporej części rzemiosła jako takiego (nie tylko sprzętu). Umiejętność efektywnej obsługi aparatu i odpowiedniego doboru akcesoriów do body to z kolei plastyce dobór techniki wykonania pracy i wiedza jak w danej technice działać. No i w tym miejscu kończą się ochy-achy sprzętowe i odpowiadające im w plastyce rzemiosło.
    Talentem będzie kreatywność, skuteczne łamanie schematów, zaskakiwanie i lekkość z jaką te operacje przychodzą osobie utalentowanej.

W myśl moich wypocin, ani ze mnie rzemieślnik, ani człek pełen talentu. Ot zwykły kopista. Czy łagodniej mówiąc - osoba łatwo inspirująca się pracami innych
    E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
    7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8

| OlyJedi Awatar hellbike
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

pol roku temu jednak olalem ten temat i tak strasznie teraz tego zaluje! w tym roku na opave dostalem 29 pkt za teczke, a przechodzilo sie od 30. Uznalem, ze sprobuje dostac sie na ASP w poznaniu, na fotografie. Niestety, wymagaja tam egzaminu z rysunku i malarstwa. Egzaminy sa za miesiac. Od tygodnia bardzo intensywnie ucze sie rysowac i zobaczymy - czy po pierwsze uda mi sie nauczyc rysowac i po drugie jak wplynie to na moja zdolnosc percepcji i robienia zdjęc.
    Ostatnio edytowane przez hellbike ; 23.05.13 o 02:13

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hellbike Zobacz posta
    pol roku temu jednak olalem ten temat i tak strasznie teraz tego zaluje! w tym roku na opave dostalem 29 pkt za teczke, a przechodzilo sie od 30. Uznalem, ze sprobuje dostac sie na ASP w poznaniu, na fotografie. Niestety, wymagaja tam egzaminu z rysunku i malarstwa. Egzaminy sa za miesiac. Od tygodnia bardzo intensywnie ucze sie rysowac i zobaczymy - czy po pierwsze uda mi sie nauczyc rysowac i po drugie jak wplynie to na moja zdolnosc percepcji i robienia zdjęc.
    Fotografia i malarstwo to dosyć pokrewne dziedziny. Rzutowanie obrazu 3D w 2D. Kadrowanie, operowanie światłem itp. to jest wspólne.
    Niestety rysowanie wymaga sporego warsztatu technicznego. Jeśli nie rysowałeś wcześniej może być ciężko.
    Ale życzę powodzenia. A jak już się dostaniesz, to się nie załamuj tym co będą od ciebie wymagać na tej fotografii ...

Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Ja w tym momencie widze juz spora roznice w moim "postrzeganiu" i mysle, ze powiazanie pomiedzy klasycznymi sztukami wizualnymi a fotografia, jest ogromna. Niestety miesiac to tak strasznie malo, zeby nauczyc sie rysowac i malowac, a tak bardzo chcialbym sie dostac na asp w tym roku :v mam juz 25 lat i kazdy kolejny rok czekania jest dla mnie niczym wyrok. Na szczescie oprocz egzaminow z rysunku, malarstwa i fotografii jest tez mozliwosc prezentacji teczki, co rzuca cien szansy na moja kandydature :v musialem sie gdzies wyzalic i poemocjonowac :v

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hellbike Zobacz posta
    i mysle, ze powiazanie pomiedzy klasycznymi sztukami wizualnymi a fotografia, jest ogromna.
    Bardzo jest ogromna.Nawet klasyczne obrazy reka mistrzow malowane i fotografia naleza do tej samej sztuki wizualnej.Pomijajac oczywiscie naswietlony i niewywolany negatyw lub pozytyw bo jego ciezko wizualnie odbierac.

Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Mijaja dzis ok. 2 tygodnie, od kiedy rozpoczalem nauke, o to obecny postęp:

(rysunek niedokonczony i do tego pozostalosci innego rysunku w tle, niestety :f )