Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: Jakie wady w E510

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysza
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    kup cokolwiek i nie wnikaj. zamiast gdybać, lepiej jest robić fotki i podnosić poziom prac (świadome naświetlanie oraz kadrowanie).
    W tym celu jakieś 2 lata temu przesiadłem się z analogowego Canona, na Fuji S7000 (koszty eksperymentów były dość wysokie na analogu ). Aparat był wtedy wart każdej zapłaconej złotówki. Niestety z czasem jego niedostatki ograniczają mnie coraz bardziej dlatego chcę przesiąść się na lustro. Jako, że pieniadze są niemałe to chcę je wydać rozważnie.

Cześć tu Mysza.
    Hmm... wiesz co. Rozumiem to ze nie chcesz wywalic kasy w błoto, ale jednak troszke za wczesnie aby udzielic ci odpowiedzi na twoje pytania. Zapewne nei chodzi ci o odpowiedz systetyczną ale praktyczną wynikająca z odczuć jakie wywoluje uzywanie tegoż sprzętu. Zakup nowego sprzetu zawsze wiąże sie z ryzykiem ze cos gdzies moze byc dziwne/niejadalne/bezuzyteczne. Jesli chcesz wiec kupic aparat juz to musisz sie zdac na doswiadczenie z innych modeli Olka. Sadze ze to dobry aparat godny nastepca wszytskich wczesniejszych modeli Olka i bylbym psokojny o obawy ktore cie trapią.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    kup cokolwiek i nie wnikaj. zamiast gdybać, lepiej jest robić fotki i podnosić poziom prac (świadome naświetlanie oraz kadrowanie).

marecki: a badziewna klapka CF, archaiczne USB, ciemny wizjer i mało zabawny bufor na 4 klatki?
    Nie wiem jak jest w innych markach ale ja do klapki nie mam żadnych ale, klapka jak klapka, co do USB to mam czytnik do którego się przyzwyczaiłem i bardzo sobię chwalę, a ciemny wizjer to też za bardzo nie mam porównania więc nie narzekam, nie jest to jakieś dla mnie uciążliwe a bufor to faktycznie minus, nie przyszło mi to do głowy na początku przyznaję.
    mente et malleo

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    doczepisz większą lufę i lampę, to klapka na pewno się odezwie... mogli nieco inaczej to zaprojektować i nic by nie pływało, ale po co... lepiej powielać byki z E-300.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    ale co ma lampa i szkło do klapki CF?
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    CIężar się zwiększa... a klapke masz pod ręką, która ciężar ten trzyma.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    aaa to o to chodzi. Kurcze nie myślałem że może się coś z nią stać. Jak jest zamknięta to ma sporo powierzchni do rozłożenia naprężeń i wydaje się być bezpieczna całkowicie ale pożyjemy zobaczymy.
    mente et malleo

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    klapka CF w E-330 ma wątłe zahaczenie na osi obrotu, jest źle spasowana i niepotrzebnie zaczyna się od samego dołu body. mogłaby być masywniejsza i siedzieć ciasno w pionie. OLEK wszędzie zebrał baty za to ustrojstwo, zarówno przy E-300, jak i E-330. komuś z forum nawet pękł zawias w E-300. chyba tylko robinowi nie pływała, bo miał E-300 w wersji USA...

w E-510 też jest "pływająca" czy coś poprawili?

p.s. przy E-1 nie wiedziałem co to klapka (właz do czołgu), teraz jako posiadacz plastiku w pełni rozumiem znaczenie słów "flimsy/weak CF door"...

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    e-510

Glowna wada to sredni wizjer, jest co prawda jasny (nawet z kitowym szklem) ale podejrzewam ze z czasem zacznie to przeszkadzac. Ale wtedy trzeba kupic muszle me-1. Dla mnie bylo to zaskoczenie - oczekiwalem po e-1 czegos duzo gorszego.

Pozatym jakichs innych po jednodniowym bawieniu sie wad nie widzialem. Moze i klapka nie budzi zaufania jak w e-1, ale o to trudno. Szybkosc af w slabym swietle naprawde akceptowalna (duzo bardziej niz w e-1). Troche glosniejsza migawka niz w e-1 (tak mi sie zdaje). Brak drugiego pokretla nie przeszkadza w zwyklej pracy, sa powyciagane skroty do iso, af, wb i czegos jeszcze wiec szybko mozna zmienic. Bardzo znosnie trzyma sie ten aparat z lampa fl-50 i 14-54, naprawde znow sie zaskoczylem. Szybkosc dzialania bardzo sprawna. Z szybka karta extreme mozna zrobic mase rawow w serii - po prostu bufor zdazy sie oproznic, jest w pewnej chwili stop ale jak trzymamy dalej to po chwili znow klap klap.

Aparat jest ladny i mily w dotyku, dobrze wykonany. Moja dziewczyna juz go polubila .

Ogolnie za ta kase to zajebisty aparat. Nic lepszego nie znajdziesz na tej polce.
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    [...]
    OLEK wszędzie zebrał baty za to ustrojstwo, zarówno przy E-300, jak i E-330. komuś z forum nawet pękł zawias w E-300. chyba tylko robinowi nie pływała, bo miał E-300 w wersji USA...

p.s. przy E-1 nie wiedziałem co to klapka (właz do czołgu), teraz jako posiadacz plastiku w pełni rozumiem znaczenie słów "flimsy/weak CF door"...
    Mam E-300 od ponad 2 lat i do tej pory nie zwróciłem uwagi na klapkę aby coś pływało i jakoś wcześniej nie zauważyłem aby ktoś się na to skarżył.

Może już jako uświadomiony też się teraz czegoś dopatrzę.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Nie wiem czy to prawda, ale ponoć w tych nowych Olkach używając ciągle LiveView można rozkalibrować lustro. Ponoć żywotność lustra drastycznie spada. (Sam mam nadzieję, że to nieprawda )
    /*...................*/
    /* ...........................*/