Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: Jakie wady w E510

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Jeśli prawdą jest, że nowe Olki mają mniejszą dynamikę tonalną to... kiszka. Wolę większe szumy, niż wypalone światła.
    Pytanie, jak prezentuje się pod tym względem E500, bo w jego teście jest wzmianka o "hard clipping of the highlihts", ale nie ma pomiaru zakresu tonalnego.
    Dla E330 jest i jest on wyższy niż E410 i niższy niż np. 350D.

Cześć tu Mysza.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Jeśli prawdą jest, że nowe Olki mają mniejszą dynamikę tonalną to... kiszka. Wolę większe szumy, niż wypalone światła.
    rozmawiałem z Radkiem na ten temat i powiedział, ze tak na oko to rozpiętość jest mniejsza zaledwie o 0.3 ev, więc nie jset źle
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Awatar burbot
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Don Pedro
    Prawdę powiedziawszy załamałem się! Kupować lustro, żeby pstrykać za pomocą LV na wyciągniętych rekach? Jakieś makro to rozumie, ale w końcu ile się tego robi. /
    Podejrzewam, że na wyciągniętych rekach to będą się męczyć ci co muszą zakładać okulary do czytania [plusy]. ja z minusami wręcz przeciwnie, do focenia przez LCD zdejmuję.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wszedłem sobie w ten temat i chciałbym dorzucić swoje 3 grosze ponieważ jestem posiadaczem E510 z dual kitem i 50mm macro.

LiveView wadą? - NIE. Głównie korzystam z wizjera, jednak LiveView sporo się przydaje, np jak chcesz zrobić zdjęcie do którego kadrowania należało by się położyć w błocie, bądź nad głowami ludzi na wyciągniętej ręce.
    Co do wad to chyba tylko mało punktów Autofocusa, co nie zmienia faktu że da się bez tego żyć.

Inną wadą jest to że nie ma do niego battery packa tak jak w E300, choć z drugiej strony aparat jest dzięki temu lżejszy a że więcej korzysta się z wizjera to bateria starczy na długo.

Przy robieniu zdjęć live Viev trzeba się nastawić że wykonanie zdjęcia będzie dłużej trwało bo lustro musi się obrócić i wrócić do pozycji live Viev zanim będziemy mogli znowu z niego skorzystać.

Inną wadą jest brak porządnych obiektywów zoom w przystępnych cenach. Chyba że Sigmy.

Ogólnie aparat polecam

| OlyJedi Awatar BBartek
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Czy nie wiecie przypadkiem jaka jest różnica w dynamice tonalnej E510 w stosunku do E300?
    Wybaczcie ale zastanawiam się na zakupem, a do tej pory największą styczność miałem z 300.
    Pozdrawiam Bartek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzios

Inną wadą jest brak porządnych obiektywów zoom w przystępnych cenach. Chyba że Sigmy.

Ogólnie aparat polecam
    Świetny zoom 14-54 jest w przystępnej cenie. Można go kupić za mniej niż 2 tys. zł. Żaden system nie ma odpowiednika tego świetnego szkiełka za tak stosunkowo nieduże pieniądze. Ten obiektyw powstrzymał mnie przed przejściem do obozu Pentaxa (miałem wielką ochotę na K10D).
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    A co byś powiedział Rafał na K10D ze szkiełkiem SIGMY 18-180 ?
    jak Ci się to widzi ? Mnie średnio, szkiełko owszem uniwersalne, ale po tym jak trzymałem E1 z podpiętym ZD50 makro to jakoś nijako mi się to wydaje. To takie szkiełko do pstrykania.
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    LV w E-510 w porownaniu z LV w E-330 jest gorszy i juz. Taka prawda. Nie ma obiektywow zoom w przystepnej cenie? Hmm, do tej pory slyszalem, ze nie ma stalek, chyba, ze od Sigmy... Widac w Olympusie nie ma dobrych obiektywow w przystepnej cenie, a ja wyrzucilem pieniadze w bloto kupujac jakis kiepski 14-54, z ktorego o dziwo jestem bardzo zadowolony. Patrzac na jakosc 11-22 i 50-200 w stosunku do ceny, to tez do niczego.

Aha, baterry pack to chyba opcjonalna sprawa, wiec nie trzeba go kupowac, prawda? A jesli jest, to zawsze mozna kupic, jesli komus jest potrzebny. W zwiazku z tym jego brak jest zdecydowanie wada.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    A co byś powiedział Rafał na K10D ze szkiełkiem SIGMY 18-180 ?
    Nie znam tego szkiełka, ale 10 krotny zoom nie wróży niczego dobrego. Kadyszka rozczarowała mnie kiepskim AF. Gdyby nie to, byłaby moja. I jak pisałem, 14-54 przeważył, by zostać z Olkiem. 99 proc. fot robię standardowym zoomem, nic mi do szczęścia więcej nie potrzeba. Długie lufy nie dla mnie. Jedyne co bym jeszcze chciał, to niedrogi i dobry optycznie odpowiednik 50 mm (dla małego obrazka) ze światłem np. 1,8. I szlus.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Jedyne co bym jeszcze chciał, to niedrogi i dobry optycznie odpowiednik 50 mm (dla małego obrazka) ze światłem np. 1,8. I szlus.
    Widzę, że Sigmy 24F1.8 i 30F1.4 jakoś Tobie nie leżą?
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....