Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: Jakie wady w E510

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    fakt faktem klapie tym lustrem strasznie w trybie live view. z drugiej strony uzywanie go ciagle to bez sensu... opoznienie jest spore, od wcisniecia migawki do zamkniecia lustra. podejrzewam ze to jest na zasadzie 150 tys. klapniec migawki. takie lustro moze miec swoja liczbe klapniec, wiec imho naduzywac live view nie ma sensu tym bardziej ze to sie nadaje tylko na statyw
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    Nie wiem czy to prawda, ale ponoć w tych nowych Olkach używając ciągle LiveView można rozkalibrować lustro. Ponoć żywotność lustra drastycznie spada. (Sam mam nadzieję, że to nieprawda )
    a słyszałeś, żeby komuś coś takieo stało się w e330, która kilkanaście miesięcy jest już na rynku?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    wiesz grizz... tu chodzi o to ze klapniecia lustrem sa duzo czestsze w przypadku live view niz normalnie. lustro, ustawic ostrosc, lustro, migawka, lustro, znow ostrosc, znow lustro. wali tym lustrem jak oszlalaly. I ja jestem zdania ze po jakims czasie i tysiacach zdjec, mechanizm lustra moze dostac luzow. W normalnym aparacie 1 zdjecie = 1 lustro, w live view 1 zdjecie moze rownac sie 4-5 klapnieciom lustra. Moze to uwzglednili w konstrukcji i wzmocnili, a moze nie. W kazdym razie to jest kwestia paru lat uzytkowania traktujac przykladowego e-330 jak kompakta.
    ja zakladam ze w e-1 mam 150 tys klapniec lustra, w e-330 nie wiem ile jest migawek wliczonych w cene, ale jak luster bedzie 5 razy wiecej to szybciej padnie lustro niz migawka. Wydaje mi sie to czysta mechanika.

ale spoko zibi, na pewno starczy Ci lusterka na kilkanascie tysecy zdjec pod warunkiem ze zawsze bedziesz uzywal live view.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Prawdę powiedziawszy załamałem się! Kupować lustro, żeby pstrykać za pomocą LV na wyciągniętych rekach? Jakieś makro to rozumie, ale w końcu ile się tego robi. Główną zaletą E510 jest stabilizacja matrycy i nowa w stosunku do kodakowskiej, zastosowanej w E400 10mpxl matryca, dla niektórych także grip pod prawe paluchy. Nie czarujmy się , mimo iż Olympus lokuje swój najnowszy produkt w dziwolągu słownym zwanym sprzęt półprofesjonalny/ to brzmi coś jak półinżynier/ to jest to sprzęt amatorski, aczkolwiek bardzo zaawansowany na dziśiaj i ja bym nie narzekał na małą pamięć podręczną, zwaną buforem i tylko o ile sie nie mylę pozwalajacą na zapis 7 RAWów Mam E400, kolega Canona 350D i tak naprawdę to oba te aparaty, o ile użytkownik pozwoli są w stanie zapisać doskonałej jakości zdjęcia i choć nie znam E510 to jestem pewien, że aparat przewyższa w/w o klasę, ale jest to klasa technologiczna, a to w sprawnych rękach i oku fotografa może uczynić cuda.Pozdrawiam, szczególnie posiadaczy E400 / coś nas tutaj mało/

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Re: Jakie wady w E510

Cytat Zamieszczone przez Mysza
    Ave!

Bardzo mocno zastanawiam się nad zakupem E510. W związku z powyższym mam pytanie do użytkowników - jakie wady widzicie w swoich puszkach, co Was drażni, co Wam przeszkadza i co Was ogranicza w robieniu jeszcze lepszych zdjęć?

Cześć tu Mysza.

Jeszcze nie ma wyników testów E510 na dpreview, ale są dla E410.
    Ponieważ oba aparaty mają ten sam sensor i pewnie identyczny LV, więc pewno wiele ocen E410 pasuje, jak ulał do E510.

A oto wady E410 wg dpreview:

------------------------------------------------
    * Dynamic Range less than competition (highlights by about three quarters of a stop; 0.7 EV)
    * Small viewfinder (difficult to see fine detail, difficult to check focus)
    * Live View usefulness countered by LCD which doesn't tilt, not bright enough outdoors
    * Maximum sensitivity actually ISO 1250 not ISO 1600 as indicated
    * Battery life seemed shorter than we would like (thanks to small battery, regular LCD use)
    * Best results require adjustment of Noise Filter and Sharpness settings
    * Slower than average startup due to the SSWF (should be at power-off / intervals)
    * No delete / cancel option during record review (immediately after shutter release)
    * Auto focus provides just three focus points, although AF performance good
    * Focus-by-wire kit lens means no focus distance indication
    * Flash must be raised for AF assist
    ------------------------------------------------
    Jest jeszcze trochę kłopotu z szumem.
    Chciałeś o wadach, no to masz.
    Jak będziesz chciał posłuchać o zaletach, to tam tez jest niemało, bo aparat dostał ocenę HIGHLY RECOMMENDED i E510 też na pewno taką dostanie.
    Pozdrówka

Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    przypatrzylem sie blizej testowi fotograficznemu, skad mniemam wysnuli wniosek o mniejszej rozpietosci niz u konkurencji. Wydaje mi sie ze ten madry wniosek wysnuli z bliku na spinaczach. tj. u konkurencji cos tam bylo, chyba zolty (raczej jeden kanal), a w olku nie... Nie wiem czy dobrze mysle ale to troche bzdura patrzec na to czy sa na na spinaczu w bliku szczegoly czy nie... Ale tam bylo miejsca na gora dwa pixele .
    Ogolnie smutne by bylo gdyby bylo jak pisza, bo e-1 ma swietna rozpietosc i bardzo duzo szczegolow w cieniach, w swiatlach zreszta tez.
    Jak to sie przeklada na przepalone chmury ? chyba malo, poniewaz tu duze pole do popisu ma swiatlomierz, a w olkach jest bardzo akuratny (na pewno w e-1). Olek to na pewno nie d70

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Jeśli prawdą jest, że nowe Olki mają mniejszą dynamikę tonalną to... kiszka. Wolę większe szumy, niż wypalone światła.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Oleczek
    Mieszka w
    Gdansk/Lodz/Kilkenny
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Jeśli prawdą jest, że nowe Olki mają mniejszą dynamikę tonalną to... kiszka. Wolę większe szumy, niż wypalone światła.

Zgadzam się w zupełności
    Aparat jest tylko narzędziem w ręku artysty...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Re: Jakie wady w E510

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y
    Jeszcze nie ma wyników testów E510 na dpreview, ale są dla E410.
    Ponieważ oba aparaty mają ten sam sensor i pewnie identyczny LV, więc pewno wiele ocen E410 pasuje, jak ulał do E510.
    Zapewniam Cię że test na dpreview mam obczytany kilka razy w na około.

Cześć tu Mysza.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez konukera
    przypatrzylem sie blizej testowi fotograficznemu, skad mniemam wysnuli wniosek o mniejszej rozpietosci niz u konkurencji.
    Nie, ten wniosek wysnuli z pomiarów rozpiętości tonalnej, przeprowadzonych na JPG, w porównaniu do innych luster.

Jest to na bodaj 2 stronie Photografic tests.

Cześć tu Mysza.