Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: Chorwacja i Wenecja. Gdzie diabeł nie może, tam Olka pośle...

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Odp: Chorwacja i Wenecja. Gdzie diabeł nie może, tam Olka pośle...

Rijeka część rekreacyjna

Oczywiście po wjechaniu do miasta, natychmiast się zgubiliśmy, bo Hołek swoje, my swoje a przewodnik inaczej(ach, Chorwackie uliczki, toż to cudo dopiero). Grunt, że dotarliśmy do domu,
    Tu powitała nas PioRo’wa „Pani Ciocia”(tak się przyjęło do końca pobytu) i rozlokowała po pokojach.
    Rany, jaka chata! Kompanię upchnąć by się dało!
    Dobra, do rzeczy: Mieliśmy być „po opieką” Pani Cioci, a tu nowa niespodzianka, przyjechała przyjaciółka Pani Cioci – Marija no i się zaczęło!
    Zamiast plotkować sobie z Panią Ciocią, Marija postawiła sobie za cel chyba utuczenie mnie i PioRa, (bo Miśków tuczyć nie trza) tak, że przez dwa dni mieliśmy pyszne obiady i kolacje(pieczenie i inne takie).
    Wracamy do nas i wycieczki: jesteśmy nad Adriatykiem i tyłka nie zamoczymy?? Nie no, bez przesady, … więc do PioRa „gdzie plaża?”. I pędem nad wodę, na plażę Šablevo. Oczywiście obowiązkowo trzeba było czegoś zapomnieć – padło na mnie(kąpielówki zostały w domu) . B3atka i Miśki testowały zasolenie wody, a my z PioRem fociliśmy sobie siedząc na żwirku(piasek to deficyt).
    Było jeszcze Žurkovo gdzie sam osobiście sprawdzałem, czy temperatura wody 26oC to prawda - prawda, a PioRo własnym końcem kręgosłupa(to rodzaj próbnika) , badał gęstość i twardość skał nabrzeżnych – ciężkie doświadczenie a wodorosty śliskie jak xxxxx.
    Tak dobiegał końca ostatni dzień laby, teraz czekała nas przygoda z Szeryfem w spódnicy – Suzie; najwspanialszą przewodniczką, jaką można sobie wyobrazić.
    Nie dość, że doskonale zna tajemnice Chorwacji to jest w swojej Ojczyźnie zakochana, a jej historię ma w małym palcu. No i co najważniejsze potrafi tę wiedzę wspaniale przekazać i zarazić zainteresowaniem mieścinami Chorwackimi, jej się nie słucha, jej opowieści się chłonie, moja żona B3atka i ja byliśmy zachwyceni!!!
    Ostatnio edytowane przez Saboor ; 21.09.12 o 13:34
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar Lolita
    Mieszka w
    Za siedmioma lasami...
    Siła reputacji
    195
    Moja galeria

Teraz czekam na "Rijeka, część rozrywkowa"
    Lola vel Sharlotta >>Sekretarka Prezesa TWA<< <3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
    Nie jestem starą babcią Zlotowiczka: 7

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

BTW nie chcę się czepiać ale czasami to nie wiem czy oglądam piękną Chorwację i czy Włochy

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    BTW nie chcę się czepiać ale czasami to nie wiem czy oglądam piękną Chorwację i czy Włochy
    Jest kilka fot z Wenecji, bo o nią tez zahaczyliśmy, patrz: tytuł wątku
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar PioRo
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Się czepiasz... Będzie więcej Chorwacji. To nie moja wina, że Wenecja (bo całe Włochy tutaj, to wyłącznie ona - wszak także występuje w tytule wątku) jest taka fotogeniczna .
    A tak w ogóle, to można się pomylić, bo Istria jest bardzo "włoska", łącznie z szyldami (np. dotyczącymi sprzedaży trufli, wina czy gastronomii), gwara tutejsza posiada wieeele włoskich naleciałości itd. O wpływach w architekturze też już wspominałem... Wielu starszych mieszkańców mówi wyłącznie po włosku lub istryjsku...
    Ostatnio edytowane przez PioRo ; 21.09.12 o 14:36

| OlyJedi Awatar PioRo
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Dorzuciłem troszkę Chorwacji

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez PioRo Zobacz posta
    Dyć wiem, wiem, Lolu droga . Ale masę mamy większą, a tego można wlać w siebie trochę...

@Andrzej, udanego pobytu i bezpiecznej drogi! Teraz ja Wam zazdroszczę... Wcale nie chciało mi się wracać.
    Szczęśliwie wylądowaliśmy w Portoroz. Bedzie to nasza baza na 3 dni. Oglądam właśnie mapę , szukając miejsca na wschodnie plenery. Potem dwa dni w Puli i dwa dni w Lovran, koło Opatiji i na końcu powrót przez Węgry i Słowację do Bodzipa na Zlocik. Z oczywistych powodów mój wyjazd nie będzie mógł być tak intensywny jak Wasz. po prostu nie wytrzymam jeszcze całego dnia na nogach po moich zdrowotnych przypadłościach, ale nie mogłem sobie wyobrazić by całkiem w tym roku nie powąchac zapachu portowej wody Adriatyku.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar PioRo
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Cieszę się, że wszystko w porządku. W Lovranie przejdźcie się nocą po starówce... Pozdrawiam!

| OlyJedi Awatar klikacz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    134
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Rijeka część rekreacyjna

Oczywiście po wjechaniu do miasta, natychmiast się zgubiliśmy, bo Hołek swoje, my swoje a przewodnik inaczej(ach, Chorwackie uliczki, toż to cudo dopiero). Grunt, że dotarliśmy do domu,
    Tu powitała nas PioRo’wa „Pani Ciocia”(tak się przyjęło do końca pobytu) i rozlokowała po pokojach.
    Rany, jaka chata! Kompanię upchnąć by się dało!
    Dobra, do rzeczy: Mieliśmy być „po opieką” Pani Cioci, a tu nowa niespodzianka, przyjechała przyjaciółka Pani Cioci – Marija no i się zaczęło!
    Zamiast plotkować sobie z Panią Ciocią, Marija postawiła sobie za cel chyba utuczenie mnie i PioRa, (bo Miśków tuczyć nie trza) tak, że przez dwa dni mieliśmy pyszne obiady i kolacje(pieczenie i inne takie).
    Wracamy do nas i wycieczki: jesteśmy nad Adriatykiem i tyłka nie zamoczymy?? Nie no, bez przesady, … więc do PioRa „gdzie plaża?”. I pędem nad wodę, na plażę Šablevo. Oczywiście obowiązkowo trzeba było czegoś zapomnieć – padło na mnie(kąpielówki zostały w domu) . B3atka i Miśki testowały zasolenie wody, a my z PioRem fociliśmy sobie siedząc na żwirku(piasek to deficyt).
    Było jeszcze Žurkovo gdzie sam osobiście sprawdzałem, czy temperatura wody 26oC to prawda - prawda, a PioRo własnym końcem kręgosłupa(to rodzaj próbnika) , badał gęstość i twardość skał nabrzeżnych – ciężkie doświadczenie a wodorosty śliskie jak xxxxx.
    Tak dobiegał końca ostatni dzień laby, teraz czekała nas przygoda z Szeryfem w spódnicy – Suzie; najwspanialszą przewodniczką, jaką można sobie wyobrazić.
    Nie dość, że doskonale zna tajemnice Chorwacji to jest w swojej Ojczyźnie zakochana, a jej historię ma w małym palcu. No i co najważniejsze potrafi tę wiedzę wspaniale przekazać i zarazić zainteresowaniem mieścinami Chorwackimi, jej się nie słucha, jej opowieści się chłonie, moja żona B3atka i ja byliśmy zachwyceni!!!

Ja też tak chcę!

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Czy wiesz może dlaczego tak dużo miejscowości w Chorwacji nosi w nazwie słowo Baška?
    poeta, bard, prozaik i eseista okresu międzywojnia śpiewał, że "Baška miała fajny biust". Być może w tym tkwi tajemnica jej popularności. Ale mogę się mylić i źle interpretować artystę bo niestety nie mam duszy wrażliwej na sztukę.
    przychodzisz do mnie z siekierą, to znaczy że też nie jestem Ci obojętny ...