Dla mnie to zwyczajna reporterka uliczna. Podobnie wyglądałaby reporterka ślubna czy koncertowa. Duża GO to powinna być tam, gdzie akcja dzieje się na różnych planach i trzeba wszystko uchwycić. W tym przypadku zaszkodziłaby ona tym zdjęciom.
Nie zgadzam się z tym, że reportaż to styl fotografii. To jej funkcja: pokazanie światu jakiegoś wydarzenia. Obowiązują te same zasady, co w fotografii portretowej, krajobrazowej, dokumentalnej itp. Nie przemawia do mnie argument, że trzeba w niej stosować dużą GO, bo taki obowiązuje kanon.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Jakie wydarzenie zostało tu pokazane?
W moim odczuciu w tzw reportażach ślubnych często właśnie jest zbyt dużo portretów, a za mało reportażu. Podobnie z koncertowymi fotami - zamiast pokazywać relację z wydarzenia widuje się zazwyczaj serie portretów muzyków na scenie, niestety. Nawet nie wiadomo, czy publiczność tam w ogóle była...
No ale wiem, ta mała GO jest taka śliczna, tak kusząca
, a dla wielu stała się kryterium oceny zdjęcia jako całości
![]()
Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 12.10.12 o 19:04
Pomineliscie jedna bardzo wazna kwestie, miec i nie musiec uzyc, a nie miec i musiec...
Czyli lopatologicznie, jasne mozesz sobie przymknac ile chcesz by uzyskac odpowiednia GO, ciemnicy chocbys ciosal nie otworzysz, a to czasami determinuje, ze masz jakiekolwiek zdjecie z budyniem w tle, czy wogole go nie masz, albo ciemno jak w tylku u ... (wstawic dowolne bo nie chcialem nikogo urazic)
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Masz rację - lepsze jest wrogiem dobrego!
Co więcej - uderzasz w sedno sprawy - zaletą jasnego obiektywu zawsze było to, że dawał większe szanse na nieporuszone fotki, nie zaś jego zdolność do generowania małej GO.
Dziś się o tym zapomina, bo mało kto dziś rozważa fotografowanie z iso max 400
Tyle, że my tu ostatnio bardziej o samych zdjęciach niż o narzędziu gawędzimy![]()
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Kto by patrzył na tytuł, skoro się odgałęzia co chwilę![]()
No więc wracając do nowej 17tki olka to jest jak DLA MNIE bardziej niż fajna, a 1.8 to też bdb. i więcej mi nie potrzeba. Szkiełko na co dzień idealne. DLA MNIE idealne..![]()