Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 144

Wątek: M.Zuiko Digital 17mm f/1.8 - spekulacje

| OlyJedi Awatar anmael
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Odp: M.Zuiko Digital 17mm f/1.8 - spekulacje

Trochę zdjęć z nowego szkiełka
    E-620, ZD 14-54/2.8-3.5, ZD 70-300/4.0-5.6, Metz 48 AF-1

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Bezpośrednie porówanie 17 1.8 i panas 20mm nie wypada dla tego drugiego zbyt dobrze. Po pierwsze świetna ostrość od f1.8. No i AF błyskawica. Panas ostry ale AF stanowczo wolniejszy. Przy podobnej cenie będe brał olka.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Bezpośrednie porówanie 17 1.8 i panas 20mm nie wypada dla tego drugiego zbyt dobrze. Po pierwsze świetna ostrość od f1.8. No i AF błyskawica. Panas ostry ale AF stanowczo wolniejszy. Przy podobnej cenie będe brał olka.
    Nic za darmo nie będzie: kto ma Olka kupi Olka bo Panas jakieś zakłócenia wprowadza na fotkach z E-M5, jest wyraźnie wolniejszy i nisko, ale bzyczy na filmikach, stąd mz Oly nie musi trzymać się kurczowo ceny 20/1.7, którego wybiorą posiadacze korpusów Panasa, gdzie to szkło ma z automatu usuwany cały bałagan typu winieta, ac.
    Po pierwszych fotkach widać, że jest - tylko - OK, ale na dokładne testy trzeba poczekać na slrgear, optyczne czy - już bez onana - na Janko/Fatmanów.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Nic za darmo nie będzie: kto ma Olka kupi Olka bo Panas jakieś zakłócenia wprowadza na fotkach z E-M5, jest wyraźnie wolniejszy i nisko, ale bzyczy na filmikach, stąd mz Oly nie musi trzymać się kurczowo ceny 20/1.7, którego wybiorą posiadacze korpusów Panasa, gdzie to szkło ma z automatu usuwany cały bałagan typu winieta, ac.
    Po pierwszych fotkach widać, że jest - tylko - OK, ale na dokładne testy trzeba poczekać na slrgear, optyczne czy - już bez onana - na Janko/Fatmanów.
    Najwięcej dylematów będą mieli posiadacze Olka używający już 20/1.7. W końcu jest to wymiana zbliżonego szkła. Fakt, Olymppus szybszy, ale ogniskowa inna (34 a 40 dla FF może robić różnicę). Są to inne szkła, Olek jest grubszy i szerszy i droższy.

Mnie w 20/1.7 przeszkadza czasem brak AF-C na G3, ale z tym silnikiem to wiem, że bym jajko zniósł zanim doczekał się sensownej pracy AF-C...
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Najwięcej dylematów będą mieli posiadacze Olka używający już 20/1.7.
    Oby więcej takich dylematów - czy zamienić świetne szkło na (potencjalnie) jeszcze lepsze . Ostrość, kontrast, kolor, coś co na własne potrzeby nazywam klarownością obrazka z Lumixa 20/1.7 są świetne. Jeżeli obrazek z m.zd będzie podobny to owszem rozważę jego zakup ale raczej bez pozbywania się Lumixa. W Panasie świetne jest to, że to naleśnik i wraz z aparatem wejdzie nawet do dużej kieszeni. AF jest dość wolny ale i tak wystarczający jak na moje potrzeby. Pasuje mi kąt widzenia Panasa ale Olek to jak 35mm w małym obrazku więc superfajna ogniskowa. Póki co czekam na sample, testy i cenę m.zd .
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    AFAIR cos przebakiwali o 550 E - to raczej srednio sblizona cena. No i rozmiary juz nie te - jesli ktos potrzebuje nalesnika to 20/1.7 jest nadal jedynym rozwiazaniem

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

To ja chyba "tymczasowo" zakupię sigmę 19mm f/2.8 i poczekam aż się ten Olympus zadomowi się na rynku i jego cena unormuje Coby nie mieć dylematu Panasonic / Olympus
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Najwięcej dylematów będą mieli posiadacze Olka używający już 20/1.7.
    Dlaczego, ten obiektyw z E-M5 (ja czytam: z nowymi Olkami) daje morę, Olek to naprawił puszczając 17/1.8. Mając korpus tylko Olka należy sprzedać 20/1.7 i to wszystko.

W końcu jest to wymiana zbliżonego szkła.
    Wymiana szkła, które daje artefakty, co zostało w necie już dawno udokumentowane.

Fakt, Olymppus szybszy, ale ogniskowa inna (34 a 40 dla FF może robić różnicę). Są to inne szkła, Olek jest grubszy i szerszy i droższy.
    No właśnie z tą ogniskową: 20/1.7 to uniwersalne szkło, ale ciut szerzej (widoczki na wycieczce) nie potrafi, to samo z portretem - ciut dalej by się chciało, przybliżysz się to przerysujesz... i tak zbliżamy się do tego co sobie dawno założyłem czyli +/- ogniskowe razy dwa: 12, 25, 45, 75 i może kiedyś 150 (chciałbym Olkowe albo f/2.0 albo f/2.8 makro). Wyjątkowo jeśli się tylko pojawi kupię 43/1.2 OIS wymieniając 45/1.8.
    Drogie? 12-tka jest droższa, jest program OJ, poza tym to ja mam kompleksy jak patrzę na fotki w necie z 17/2.8; więc nie zmieniam zdania: masz korpus Olka 17/1.8 jest dla ciebie a 20/1.7 na giełdę.

Mnie w 20/1.7 przeszkadza czasem brak AF-C na G3, ale z tym silnikiem to wiem, że bym jajko zniósł zanim doczekał się sensownej pracy AF-C...
    BTW. Nie pamiętam dokładnie, ale z GH2 to chyba jest c-af z 20/1.7; jesteś pewien, że masz zaktualizowane puszkę i szkiełko?
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez POLM Zobacz posta
    To ja chyba "tymczasowo" zakupię sigmę 19mm f/2.8 i poczekam aż się ten Olympus zadomowi się na rynku i jego cena unormuje Coby nie mieć dylematu Panasonic / Olympus
    To ja bym osobiście wolał wziąć 17/2.8 m.Zuiko za trochę mniejsze pieniądze niż Sigma, a mieć naleśnika. Jednak Sigma zdecydowanie większa fizycznie..

---------- Post dodany o 09:17 ---------- Poprzedni post był o 09:13 ----------

Nie pamiętam dokładnie, ale z GH2 to chyba jest c-af z 20/1.7; jesteś pewien, że masz zaktualizowane puszkę i szkiełko?
    G3: http://panasonic.jp/support/global/c...onnect/g3.html

GH2: http://panasonic.jp/support/global/c...nnect/gh2.html

Niestety, oba nie mają AF-C na 20/1.7..
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Dlaczego, ten obiektyw z E-M5 (ja czytam: z nowymi Olkami) daje morę...
    Nie morę, tylko banding. A morę będzie dawać matryca z każdym ostrym obiektywem.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb