Idąc za przykładem wątku Dobasa o sposobie na odnalezienie skradzionego sprzętu fotograficznego, podaję łatwy sposób na wyszukanie zdjęć, które ktoś bezprawnie wykorzystał bez naszej zgody. Niestety wiele osób, firm i urzędów uznaje, że zdjęcia znalezione w internecie są niczyje, a zatem za darmo. Naprzeciw potrzebom wszystkich fotografujących, którzy publikują w sieci, wyszło Google. Dzięki jednej z opcji wyszukiwarki pod nazwą 'Wyszukiwanie obrazem' możemy szybko i łatwo przeczesać internet pod kątem występowania naszych zdjęć
Raz na jakiś czas możemy sprawdzić co się dzieje z naszymi zdjęciami. Nic trudnego.
W wyszukiwarce Google wchodzimy w zakładkę 'Grafika', następnie przeciągamy nasze zdjęcie z dysku na pole wyszukiwania. Co ważne, Exif nie jest wymagany.
W tym momencie następują czary, Google analizując zawartość 'przeciągniętego zdjęcia' wyszukuje obrazy wg niego podobne jeśli chodzi o kształty i kolorystykę całego zdjęcia. Dodatkowo w wielu przypadkach potrafi nazwać, to co zdjęcie przedstawia:
Jeśli pośród wyników znajdziemy takie, które naruszają nasze prawa autorskie możemy zacząć myśleć o zabezpieczeniu dowodów i dalszym postępowaniu.
Cały proces możemy sobie usprawnić dzięki wtyczkom do przeglądarek. Jeśli ktoś korzysta z przeglądarki Google Chrome polecam zainstalowanie dwóch następujących rozszerzeń:
Search by Image (by Google)
TinEye Reverse Image Search
TinEye występuje również jako serwis www, funkcjonujący na podobnej zasadzie jak Wyszukiwanie Obrazem Google. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że TinEye działa nieco gorzej niż algorytm Google, na przykładzie tego samego zdjęcia opolskieg ratusza wyszukiwanie nie przyniosło efektu. Rzecz jasna w przypadku innych zdjęć, wynik może być odmienny.
Dzięki powyższej prostej operacji wyszukałem kilkanaście aktów bezprawnego wykorzystania zdjęć mojego autorstwa. Dzięki temu mogłem ubiegać się o odszkodowanie, co też przełożyło na nowe foto zabawkiKażdemu z Was polecam sprawdzenie tego na przykładzie swoich najlepszych ujęć, wyniki mogą zaskoczyć.
Jeśli ktoś korzysta z IE, FireFoxa, Opery, Safari itp., proszę o uzupełnienie listy podobnych rozszerzeń.
Pozdrawiam
tj