Mam dwie rozne wpisane, bo sa rozne katy widzenia obu szkiel. Zeby uzyskac identyczny kadr, o ktorym pisalem juz powyzej, z 75 mm trzeba odejsc troche dalej - proporcjonalnie do roznicy w ogniskowych ergo kata widzenia.
Mam dwie rozne wpisane, bo sa rozne katy widzenia obu szkiel. Zeby uzyskac identyczny kadr, o ktorym pisalem juz powyzej, z 75 mm trzeba odejsc troche dalej - proporcjonalnie do roznicy w ogniskowych ergo kata widzenia.
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Przecież o to chodzi, żeby były różne odległości. Ogniskowe obiektywów się różnią, a kadr ma być ten sam.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
OK sorki nie doczytałem
EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm
No właśnie, identyczny kadr.
Wpisz takie odległości, przy których skale odwzorowania będą takie same. Operując tylko odległościami, musisz wiedzieć przede wszystkim, od czego jest to odległość w danym kalkulatorze - od środka optycznego obiektywu (zredukowanego dla uproszczenia do pojedynczej soczewki), czy może od matrycy. Następnie, korzystając również z równania soczewki, trzeba dokładnie wyliczyć, dla jakiej odległości skala odwzorowania będzie taka sama. Żeby się w to nie bawić, można:
a) skorzystać z kalkulatora operującego od razu na skali odwzorowania,
b) liczyć głębię dla odległości dużo większych od ogniskowych (w tym przypadku np. kilkanaście metrów). Wtedy można zaniedbać nuanse i uprościć obliczenia
Update:
Moje przykładowe wyniki dla skali odwzorowania 1:20, czyli bardzo ciasny portret
dla 42,5/1,2 szerokość głębi ostrości wyszła 10,1mm
dla 75/1,8 15,1mm
Obliczenia dla krążka rozproszenia 0,01mm.
Ostatnio edytowane przez ajt ; 8.01.14 o 15:24
Błąd polega na tym że sylwiusz wpisał za małą odległość (1metr) i kalkulator musiał zaokrąglić wyniki...
Wpiszcie sobie 4m dla 43'ki i 7m dla 75'ki - te wartości też dają identyczny kadr 1,68x1,26m![]()
Haha, czyli mialem racje, ze kalkulator zle liczyWpisalem ostatecznie moje 1 i 1,7 m w cm i teraz jest roznica:
2.63 cm vs 1.85 cm
75 vs 42,5 mm oczywiscieNieduza roznica, ale jednak.
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Jest już test na optycznych:
http://www.optyczne.pl/index.php?tes...wu&test_ob=316
Wow! Trzeba po prostu napisac - BRAWO! Szklo kosztuje, ale po tescie widac, ze jest warte kazdego wydanego grosza.
---------- Post dodany o 15:10 ---------- Poprzedni post był o 15:00 ----------
I wreszcie mozna porownac bokeh z 75 i 42,5 nie na cyferkach, ale na identycznych obiektach i tle za nimi. Widac, ze 75 ze wzgledu na ogniskowa inaczej uklada perspektywe i po prostu pokazuje mniej tla i mimo cyferkowo nieco wiekszej g.o. ostatecznie wyglada to lepiej IMHO:
http://pliki.optyczne.pl/pan42/epl1/pan42_foto23.JPG
http://pliki.optyczne.pl/oly75/oly75_fot06.JPG
Troche moze byc mylaca ilosc zieleni - zdjecie z Leici jest z teraz, Olka - z poczatku wrzesnia, kiedy jeszcze lisci bylo sporo.
Ostatnio edytowane przez sylwiusz ; 8.01.14 o 16:02
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Te próbki na Optycznych.. jak to na f/1.2 tak wygląda jak wygląda (niektóre foty) to, to jest kiler szkło.
Szczególnie na E-PL1 pięknie wyszło. A na f/1.4 jest mega pięknie.
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.