Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Format zdjec i tworzanie panoramy

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Format zdjec i tworzanie panoramy

Ja sama nie lubię jak się nadużywa słowa laik, ale jak czytam te mądrości, to aż mi głupio, że połowy nie rozumie, choć bardzo chcę

Mam taki "problemik". Zrobiłam zdjęcia w formacie RAW i teraz żaden program nie chce mi ich skleić. Nie za bardzo się oriętuję dlaczego.

Będę wdzięczna za pomoc.

Anka

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Wywołaj rawa do jpega czy tiffa, to program zacznie rozumieć.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jak to wywołaj??

Gee, naprawdę i zasłużenie czuję się jak byście do mnie mówili po olimpusjońsku

Wytłumacz mi jak dziecku, proszę.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Hm,, probowala, ale program mi mówi, ze te zdjęcia nie są zrobione wtym formacie...Chyba wie lepiej, ale skoro nie są zrobione w rawie, to dlaczego nie czyta mi ich Infraview?, ktory zawsze czytal mi wszystkie zdjecia?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Specjalnie zrobilam kilka zdjec i upewnilam sie ze sa zrobione w RAW gdy chce je wywolac programy ich po prostu nie czytaja.... nawet ten olimpusowski program...

Co jest?

Co ja znowu zle zrobilam?

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria

Re: Format zdjec i tworzanie panoramy

Cytat Zamieszczone przez lospeciakos
    Ja sama nie lubię jak się nadużywa słowa laik, ale jak czytam te mądrości, to aż mi głupio, że połowy nie rozumie, choć bardzo chcę

Mam taki "problemik". Zrobiłam zdjęcia w formacie RAW i teraz żaden program nie chce mi ich skleić. Nie za bardzo się oriętuję dlaczego.

Będę wdzięczna za pomoc.

Anka
    Po pierwsze aby udzielić w miarę poprawnej porady warto podać jakim aparatem były zdjęcia wykonane
    Pozdrawiam
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Rawy z olka maja rozszerzenie ".orf" Czym probowalas je otwierac?
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    tym programem od olympusa.Olymps master czy cos i tym nowym photoshopem. do rawa

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jeżeli masz program Olympusa Master xx to po wgraniu zdjęć do komputera i ich otwarciu w tym programie/Master/ na opcji przegladaj powinny ukazać sie malutkie zdjęcia i te które zapisałaś w RAW winny mieć w prawym górnym rogu napis RAW, klikając na te zdjecie zostaje ono powiekszone i przesuniete do środka na monitorze, wówczas aby je wywołac musisz kliknąc na napis RAW znajdujący się na pasku u góry ponad zdjęciem które chcesz obrabiać. Wtedy program te zdjęcia wywoła i umozliwi dalszą tzw ręczna ich obróbkę/ ustawiasz jakie chcesz parametry : poziomy, kontrasty itd/ i po zatwierdzeniu to zdjęcie zapisze i wtedy ono przy dalszym przegladaniu już nie ma napisu w prawym rogu RAW/ te zapisane tzw czyste RAWy nadal są i można je ponownie wywołać, chyba że je po prostu usuniesz do kosza w komputerze/ Te wlasnie wywołane zdjęcia mogą posłuzyć do sklejania ich w panoramy za pomocą np. panorama factory. Program Olympusa sklei tylko zdjęcia zapisane na kartach Olympusa xD w specjalnym programie zawartym w aparacie, nazywa sie on panorama. Nie wszystkie Olki taką opcję maja np nie ma jej E500, E400, bowiem nie można nimi robić zdjęć za pomocą monitorka LCD, czyli podgladu na zywo, zwanego LV a tylko na monitorze są wyswietlane linie umożliwiajace kadrowanie kolejnych ujęć panoramy poprzez tzw zachodzenie na siebie. Taki zdjęcia po zapisie w komputerze maja z koleji w prawym rogu odp. ikonkę i numerek:1,2,3 itd w zalezności od ilosci zdjęć składających się na panoramę.Pozdrawiam