Strona 32 z 80 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 800

Wątek: Olympus PEN E-PL5

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Odp: Olympus PEN E-PL5

Cytat Zamieszczone przez LuiN Zobacz posta
    Zupełnie natomiast nie przekonuje mnie miniaturowe kółeczko zmiany nastaw - zbyt drastycznie Oly ograniczył miejsce na nie.
    Tego się prawie nie używa, w przypadku zaawansowanego fotografowania oczywiście.
    Obiektyw kitowy to totalny plastic-fantastic i nie wierzę by długo to pożyło.
    A wiara czyni cuda Jak myślisz, co masz w środku tych super hiper metal drogich obiektywów? Padające taśmy Tamronów czy Sigm po kilku latach to nie mit.
    Mnie ten obiektyw bardzo się podoba, jest milej wykonany od wcześniejszych, szybki i malutki, ale niestety nie najwyższych lotów optycznych. W każdym razie nie polecam dokręcania starego kita, bo się człowiek rozczaruje.
    Zdecydowanie E-PL5 jest sprzętem delikatniejszym niż OMD, z trudem uwierzyłem, że korpus jest metalowy.
    Że się powtórzę, a jak myślisz, co jest w środku? Była aferka, jak się metal w EP1 okazał zwykłą zwijaną blachą napiętą na korpus z tworzywa, nota bene bardzo wytrzymałego.
    Nie daj się wpuścić w mitologizowanie metali, mamy rok 2012 i sporo tworzyw (nie cierpię słów ''plastik'' odnoszących się do wszystkiego nienaturalnego pochodzenia) parametrami przewyższa metale.
    Wczoraj miałem większą sesję z epm2, w lesie, błocie, deszczu. Sprzęt oczywiście przeżył tylko wygląda jak czołg Rudy po ostatniej scenie z Czterech Pancernych

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Jako, że kolega sprawił sobie E-PL5, miałem okazję go przez chwilkę "zmacać". Przy OMD to prawdziwy mikrus. Grip mimo to całkiem przyjemny i nie ma się wrażenia jakby aparat miał zaraz wypaść z ręki, czego doświadczałem w przypadku OMD. Na pochwałę zasługuje świetny panoramiczny ekran, który można wykręcać do granic absurdu (czyli trybu sweet foci).
    Rozumiem, że ten ekran nie ma efektu "zimnego" tak jak w OM-D podczas patrzenia z boku? Czy są jakieś różnice pomiędzy dotykiem na tych ekranach? Czy po ustawieniu pozycji słit pstryk obraz jest do góry nogami czy obraca się z automatu?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar anmael
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Rozumiem, że ten ekran nie ma efektu "zimnego" tak jak w OM-D podczas patrzenia z boku? Czy są jakieś różnice pomiędzy dotykiem na tych ekranach? Czy po ustawieniu pozycji słit pstryk obraz jest do góry nogami czy obraca się z automatu?
    Z tego co widziałem na youtube to odwraca się automatycznie.
    E-620, ZD 14-54/2.8-3.5, ZD 70-300/4.0-5.6, Metz 48 AF-1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Na razie męczę się z podmianą ciagu "PL5" na "M5 " w ORF ale jestem zachwycony tym co widzę w ACR.
    Martwi mnie tylko, że przy ustawieniu proporcji 16:9 w aparacie nie jestem wstanie już nic zmienić w Adobe. W OV2 mam jeszcze szansę do powrotu do pełnego 4:3.
    Po co mi 16:9? Taki jest ekran i lepiej mi się tak kadruje.
    Moje stare E-P2 i E-P3 nie umywają się jakością obrazu a i ergonomia E-PL5 bardzo mi odpowiada.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Na razie męczę się z podmianą ciagu "PL5" na "M5 " w ORF ale jestem zachwycony tym co widzę w ACR.
    Martwi mnie tylko, że przy ustawieniu proporcji 16:9 w aparacie nie jestem wstanie już nic zmienić w Adobe. W OV2 mam jeszcze szansę do powrotu do pełnego 4:3.
    Po co mi 16:9? Taki jest ekran i lepiej mi się tak kadruje.
    Moje stare E-P2 i E-P3 nie umywają się jakością obrazu a i ergonomia E-PL5 bardzo mi odpowiada.

Czyli masz tak samo jak ja w czerwcu w Toskanii, też nie mogłem się nacieszyć nowym obrazkiem. Bardzo dobrze, że starsi bracia dostali wartościowsze zamienniki matrycy. Nareszcie...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Jest już beta acr/dng converter wspierająca nowe peny.

| OlyJedi Awatar ciukacz
    Mieszka w
    bydzia
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

ale problem z obsluga innych proporcji niz 4:3 w adobe nadal pozostal...

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ciukacz Zobacz posta
    ale problem z obsluga innych proporcji niz 4:3 w adobe nadal pozostal...
    W takiej sytuacji wyjścia nie będzie , trzeba będzie otworzyć ten taki se soft darmowy dołożony do pudełka z aparatem.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Może spróbuj "odzyskać" pełnego rawa w Lightroomie za pomocą wtyczki DNG Recover Edge (http://labs.adobe.com/downloads/lightroomplugins.html), po przekonwertowaniu ORF-a do DNG. Trochę czasochłonne (można zastosować tę wtyczkę tylko do 1 zdjęcia na raz), ale powinno zadziałać.

| OlyJedi Awatar ciukacz
    Mieszka w
    bydzia
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

tak, znam te polsrodki, ale czekam na poprawke do lr

Uprawnienia umieszczania postów