Strona 22 z 80 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 800

Wątek: Olympus PEN E-PL5

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Odp: Olympus PEN E-PL5

Darek, Janko - dzięki za kolejny sezon (foto) Dynastii.
    Janko - dzięki za cytaty
    TOKIN - wejście smoka, gratulacje! Ja bym tego w ogóle nie chciał. W sieci (vimeo) jest super tutorial jak usunąc morę w PS. Minusem braku filtra jest to, że będziesz miała kolorowy syf (pasy/plamy) w miejscach takich jak firanki, bluzka z żorżety. Ostre szkła m43 tu nie pomagają. Czy to lepiej dla EPL5, imho tak. Przykład EPL1 vs EP1 fajnie to pokazuje. Co ciekawe morę miałem w czasach nawet 20D chyba z 24-70L albo z innym ostrym szkłem. Zobaczyłem ją po latach (bluzka w cz-b wzorki) gdy sobie oglądałem fotkę w 100%. Ja generalnie jest za osłabianiem, ale problem zaczyna się gdy ten syf wyłazi w wideo. Dlatego tak entuzjastycznie przyjęto GH2 (wobec lepszych matryc 5D2 czy innych).

Janko, bierzesz PL5 na testy/kupujesz?
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Darek, Janko - dzięki za kolejny sezon (foto) Dynastii.
    Janko - dzięki za cytaty
    TOKIN - wejście smoka, gratulacje! Ja bym tego w ogóle nie chciał. W sieci (vimeo) jest super tutorial jak usunąc morę w PS. Minusem braku filtra jest to, że będziesz miała kolorowy syf (pasy/plamy) w miejscach takich jak firanki, bluzka z żorżety. Ostre szkła m43 tu nie pomagają. Czy to lepiej dla EPL5, imho tak. Przykład EPL1 vs EP1 fajnie to pokazuje. Co ciekawe morę miałem w czasach nawet 20D chyba z 24-70L albo z innym ostrym szkłem. Zobaczyłem ją po latach (bluzka w cz-b wzorki) gdy sobie oglądałem fotkę w 100%. Ja generalnie jest za osłabianiem, ale problem zaczyna się gdy ten syf wyłazi w wideo. Dlatego tak entuzjastycznie przyjęto GH2 (wobec lepszych matryc 5D2 czy innych). Janko, bierzesz PL5 na testy/kupujesz?
    To akurat zależy. Ciemnozumy m4/3 siedzą po uszy w dyfrakcji i akurat pomagają. Taka też może być polityka firmy. Tańsze modele częściej współpracują z ciemnozumami i nie potrzebują mocnego AA.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Ja generalnie jest za osłabianiem, ale problem zaczyna się gdy ten syf wyłazi w wideo.
    Będzie wyłaził niezależnie od aa, jeśli w trybie wideo będą czytane wybrane wiersze.
    Janko, bierzesz PL5 na testy/kupujesz?
    Biorę, czekam już trzy tygodnie, ale wczoraj wieczorem przyszedł rachunek, zatem pewno już jest dostępny. Z tym, że eMkę, a nie eLkę, tak z kaprysu - wolę mniejsze, a skoro jest to to samo (i tak będę używać wizjera).
    Na testy to bym sobie wziął 12-60, bo się waham, ale najpierw muszę mieć nowego pena.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Janko, wspomniałeś przy okazji o trybie video. Czy mam rozumieć, że aparat czyta co trzecią linię (podzieliłem ilość linii matrycy 16M przez ilość linii trybu Full HD), a informacja z pozostałych linii jest do niczego nie przydatna? Nie ma czegoś takiego jak szybki re-size całego obrazu do 1 080 linii? Domyślam się, że temat uniwersalny i nie dotyczy tylko EPL5, ale jest okazja, to się pytam.
    (Zauważyłem kiedyś, że time-lapse chmur robiony z trybu foto wychodzi o wiele ładniej niż przyspieszony film tych samych chmur - któryś z filtrów artystycznych w EPL1 daje taki efekt)
    właśnie, skoro już o tym (efekt przyspieszonego filmu) wspomniałem - czy wraz z rozwojem procesorów w kolejnych Penach, efekt ten nie zaginął?

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Nie od wszystkiego, ale jest kilka dziedzin, w których naprawdę jestem dobry. Cóż, fakt, po prostu

A starłeś już piankę z brody? Nie tą po goleniu

Siedem głębokich oddechów i do czytania, kilka postów wyżej dokładnie napisałem z jakiego powodu są stosowane.

I dokonał.

Oczywiście, że nie.

Specjaliści nie, ale użytkownicy najczęściej tak. Zanalizowano ludzkie zachowania i wyciągnięto wnioski, że dyfrakcja na zdjęciach budzi powszechną panikę i niezadowolenie, natomiast coś takiego jak wzrost ostrości na skutek braku filtra aa w większości wypadków jest w ogóle niezauważalne (a raczej niezauważalna jest agresywna korekta pasma o nieco niższej częstotliwości względem pasma utraconego, czyli wyostrzenie z większym promienieniem - sorry, wiem że nic z tego nie zrozumiesz, ale prościej nie potrafię).

Czy mógłbyś mnie wrzucić do niewidocznych? Nie chcę mieć na sumieniu kolejnych wrzodów...

Jest nadal potrzebny, tylko słabszy.
    W historii (czyli kilka lat temu) spojrzenie na problem było różne. Po jednej stronie stał Nikon ze swoim słabym filtrem i pretensjami kotleciarzy do kolorowych prążków na fraku pana młodego, po drugiej - Olympus ze swoją tępą jak nóż do papieru matrycą. Canon stał gdzieś w środku (w słynnej, kiepskiej matrycy 18Mpx, od kilku już lat wsadzanych do chyba sześciu kolejnych aparatów, filtr ten jest zdecydowanie zbyt mocny).
    Obecnie oprócz Canona wszyscy zrezygnowali z nadmiernej mocy filtrów, za sprawą głównie wzrostu gęstości pikseli, ale i z mody.

Witam

Janko... Po co w kolo piszesz o filtrze AA jak wiadomo o co chodzi.
    Naprawde uwazasz, ze ludzie na tej grupie sa tak tepi, ze nie maja pojecia po co jest ten filtr i do czego sluzy ?

Masz jakas misje do spelnienia ? Brak Ci poczucia wlasnej wartosci i potrzebujesz nagminnie udowadniac
    wszystkim swoje racje nawet wtedy gdy napiszesz w nich jakas mega bzdure ?

Przypominam o tej bzdurze... jaka napisales " filtr AA jest wiekszym zlem ".

Jakos w tych ostatnich odpowiedziach umiejetnie pominales ta niewygodna dla Ciebie kwestie dodajac
    wiele zlosliwosci i kasliwosci pod moim adresem

Aby nie bylo, uwazam, ze masz wiedze i jestes pasjonatem ale nie jestes zadnym ekspertem i
    stad zdarzaja sie Tobie wpadki. Jak ktos Ci zwroci uwage zaczynasz byc zlosliwy.

Nie skorzystam z Twojej propozycji filtrowania Twoich listow bo dalej bede czytal co wypisujesz
    a jak bede mial czas i ochote to chetnie Ci napisze co o tym sadze
    Ostatecznie mozesz sam zalozyc sobie filtr na moje listy i bedziesz szczesliwy, ze kazdy bedzie
    Ci klaskal i schlebial na grupie

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiołek Zobacz posta
    Janko, wspomniałeś przy okazji o trybie video. Czy mam rozumieć, że aparat czyta co trzecią linię (podzieliłem ilość linii matrycy 16M przez ilość linii trybu Full HD), a informacja z pozostałych linii jest do niczego nie przydatna? Nie ma czegoś takiego jak szybki re-size całego obrazu do 1 080 linii? Domyślam się, że temat uniwersalny i nie dotyczy tylko EPL5, ale jest okazja, to się pytam.
    Nie wiem, jak konkretnie jest w tym przypadku, ale zwykle tak właśnie się dzieje - czytane są co któreś wiersze, a do tego jeszcze w obniżonej rozdzielczości dynamiki. Ten sam tryb zapewnia nam podgląd liveview, co z pewnością każdy zauważył - podgląd zdjęcia zrobionego jest ładniejszy, a widoczna dość często na żywo mora znika.
    Dlatego też stopklatka wideo i zdjęcie, mimo ustawionej podobnej rozdzielczości bardzo się różnią. Tak to wygląda w Canonie 500D:
    http://ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/500d_video.jpg
    http://ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/500d_raw.jpg
    Pozostaje nam czekać na pełny odczyt matrycy z pełną rozdzielczości, resajz 1:3 i zapis takich pomniejszonych rawów w ciągłym strumieniu z szybkością filmową - gwarantuję, że będzie to już ostatnia budząca spory zachwyt zmiana jakościowa w świecie zapisu obrazu, teraz ruchomego
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Janko... Po co w kolo piszesz o filtrze AA
    Bo ktoś pyta.
    jak wiadomo o co chodzi.
    Nie wiadomo, inaczej nie pytano by.
    Naprawde uwazasz, ze ludzie na tej grupie sa tak tepi, ze nie maja pojecia po co jest ten filtr i do czego sluzy ?
    Tak, przez analogie mojej tępoty w temacie wędkarstwa spinningowego, cewnikowania, ściegów poprzecznych, gazowych zaworów wysokociśnieniowych, praprociowatych z górnej kredy, gwar kaukaskich z okresu wojen napoleońskich i miliona innych rzeczy.
    Masz jakas misje do spelnienia ?
    To nie misja, to pomoc. Misja znaczy coś innego, jest w słowniku, łatwo znaleźć.
    Brak Ci poczucia wlasnej wartosci i potrzebujesz nagminnie udowadniac
    wszystkim swoje racje
    Mam bardzo wysokie mniemanie o sobie więc raczej trudno, żeby brakowało mi poczucia własnej wartości. Natomiast ów argument wyjątkowo regularnie pada z ust ludzi, którzy tego właśnie doświadczają
    nawet wtedy gdy napiszesz w nich jakas mega bzdure ?
    Gdy napiszę bzdurę, nawet nie mega, to bez problemów przyznaję się do tego (wiele razy tak było). Problem w tym, że bzdury tym tazem nie napisałem i jak dotąd nikt tego nie udowodnił.
    Przypominam o tej bzdurze... jaka napisales " filtr AA jest wiekszym zlem ".
    No ale dlaczego jest to bzdura? Napisz, udowodni, zaproponuj coś, coś merytorycznego, a nie freudowskiego
    Aby nie bylo, uwazam, ze masz wiedze i jestes pasjonatem
    Ale mnie nie jest potrzebne niczyje zdanie na ten temat, naprawdę. Wyłączyłem te wszystkie punkciki, nie odpowiadam na pochwały itd. Doskonale znam swoją wartość, a dlatego, że...
    ale nie jestes zadnym ekspertem i stad zdarzaja sie Tobie wpadki.
    Dokończę: dlatego, że fotografia to tak żałośnie mała dziedzina wiedzy, iż naprawdę niewiele, bardzo niewiele trzeba, żeby być tu ekspertem. Naprawdę znacznie trudniej jest nauczyć się grać na gitarze, nie mówiąc o jakimś poważniejszym instrumencie czy np. zdolności pisania.
    Zatem, już tak serio - czym się tu chwalić?
    Jak ktos Ci zwroci uwage zaczynasz byc zlosliwy.
    Nie ktoś, tylko typowa pierdoła, która w życiu nie przeprowadziła jednej, rzeczowej, merytorycznej dyskusji, gdyż wszystkie argumenty zaczynała i kończyła jednocześnie którymś z popularnych synonimów słowa ''bzdura''. Mam alergię na takie osobniki, ponieważ zatruwają powietrze - lokalnie, tu czy tam i globalnie - narażając całe kraje na straty.
    Nie skorzystam z Twojej propozycji filtrowania Twoich listow bo dalej bede czytal co wypisujesz a jak bede mial czas i ochote to chetnie Ci napisze co o tym sadze
    No ale mnie to nie interesuje. Niestety, nie potrafisz rzeczowo dyskutować - udowodniłeś to już wielokrotnie, nie raz wykazując się żenującym brakiem samokontroli.
    Ostatecznie mozesz sam zalozyc sobie filtr na moje listy
    Nie lubię, jak ktoś mi pluje na plecy.
    i bedziesz szczesliwy, ze kazdy bedzie Ci klaskal i schlebial na grupie
    Proszę, bardzo się skup teraz, wytęż z siebie wszytko i uwierz w to, co napiszę. Otóż na świecie są ludzie, którzy tego nie potrzebują i - takie cuda - ja należę do nich! No nie, że jaja?
    Pozdrawiam
    Nie sądzę.
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 28.10.12 o 01:27

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Janko, szkoda czasu...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Nie wiem, jak konkretnie jest w tym przypadku, ale zwykle tak właśnie się dzieje - czytane są co któreś wiersze, a do tego jeszcze w obniżonej rozdzielczości dynamiki. Ten sam tryb zapewnia nam podgląd liveview, co z pewnością każdy zauważył - podgląd zdjęcia zrobionego jest ładniejszy, a widoczna dość często na żywo mora znika.
    Dlatego też stopklatka wideo i zdjęcie, mimo ustawionej podobnej rozdzielczości bardzo się różnią. Tak to wygląda w Canonie 500D:
    http://ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/500d_video.jpg
    http://ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/500d_raw.jpg
    Pozostaje nam czekać na pełny odczyt matrycy z pełną rozdzielczości, resajz 1:3 i zapis takich pomniejszonych rawów w ciągłym strumieniu z szybkością filmową - gwarantuję, że będzie to już ostatnia budząca spory zachwyt zmiana jakościowa w świecie zapisu obrazu, teraz ruchomego

Bo ktoś pyta.

Nie wiadomo, inaczej nie pytano by.

Tak, przez analogie mojej tępoty w temacie wędkarstwa spinningowego, cewnikowania, ściegów poprzecznych, gazowych zaworów wysokociśnieniowych, praprociowatych z górnej kredy, gwar kaukaskich z okresu wojen napoleońskich i miliona innych rzeczy.

To nie misja, to pomoc. Misja znaczy coś innego, jest w słowniku, łatwo znaleźć.

Mam bardzo wysokie mniemanie o sobie więc raczej trudno, żeby brakowało mi poczucia własnej wartości. Natomiast ów argument wyjątkowo regularnie pada z ust ludzi, którzy tego właśnie doświadczają

Gdy napiszę bzdurę, nawet nie mega, to bez problemów przyznaję się do tego (wiele razy tak było). Problem w tym, że bzdury tym tazem nie napisałem i jak dotąd nikt tego nie udowodnił.

No ale dlaczego jest to bzdura? Napisz, udowodni, zaproponuj coś, coś merytorycznego, a nie freudowskiego

Ale mnie nie jest potrzebne niczyje zdanie na ten temat, naprawdę. Wyłączyłem te wszystkie punkciki, nie odpowiadam na pochwały itd. Doskonale znam swoją wartość, a dlatego, że...

Dokończę: dlatego, że fotografia to tak żałośnie mała dziedzina wiedzy, iż naprawdę niewiele, bardzo niewiele trzeba, żeby być tu ekspertem. Naprawdę znacznie trudniej jest nauczyć się grać na gitarze, nie mówiąc o jakimś poważniejszym instrumencie czy np. zdolności pisania.
    Zatem, już tak serio - czym się tu chwalić?

Nie ktoś, tylko typowa pierdoła, która w życiu nie przeprowadziła jednej, rzeczowej, merytorycznej dyskusji, gdyż wszystkie argumenty zaczynała i kończyła jednocześnie którymś z popularnych synonimów słowa ''bzdura''. Mam alergię na takie osobniki, ponieważ zatruwają powietrze - lokalnie, tu czy tam i globalnie - narażając całe kraje na straty.

No ale mnie to nie interesuje. Niestety, nie potrafisz rzeczowo dyskutować - udowodniłeś to już wielokrotnie, nie raz wykazując się żenującym brakiem samokontroli.

Nie lubię, jak ktoś mi pluje na plecy.

Proszę, bardzo się skup teraz, wytęż z siebie wszytko i uwierz w to, co napiszę. Otóż na świecie są ludzie, którzy tego nie potrzebują i - takie cuda - ja należę do nich! No nie, że jaja?

Nie sądzę.

Witam !

Z tego co czytam jestes nieomylny i we wszystkim masz racje a Twoje zlosliwosci sa bardzo ok.
    Rozumiem, ze piszesz, ze pomagasz innym i tak dalej... ale moim zdaniem sa to tak naprawde farmazony i mozesz sobie to podarowac bo
    trudno uwierzyc jedynie w Twoje bardzo dobre intencje w tym temacie.
    Z tego co widze to jest tylko i wylacznie lans... na grupie co juz wczesniej nie raz pisalem i to sie nie zmienia u Ciebie.

Niestety do bledow nie potrafisz sie przyznac po mimo Twoich jak piszesz dobrych intencji.
    Wystarczy spojrzec na wczesniejsze listy jak umiejetnie omijasz niewygodne dla Ciebie kwestie a
    swoja zlosliwoscia i osmieszaniem probujesz dyskredytowac druga osobe.

Co do rzeczowosci dyskusji. Nie wykazales, ze stosowanie AA jest wiekszym zlem w aparatach.
    Pisales wiele o AA ale z tego niewiele wynika dla tej kwestii i ze Twoja postawiona teza jest prawdziwa.

Podejrzewam, ze nigdy nie miales do czynienia z faktycznym testowaniem wielu
    zaleznosci zwiazanym z AA i wplywu tego na jakosc obrazu.
    Nie testowales realnie tych roznic patrzac jedynie na wyrwane obrazki jpg z internetu.

Pozdrawiam
    niezaleznie co o tym sadzisz.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

[...]
    Chyba już czas na...
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Muszla_klozetowa
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 28.10.12 o 10:53

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Przepraszam, że się wtrącam ale ...

Niestety do bledow nie potrafisz sie przyznac po mimo Twoich jak piszesz dobrych intencji.
    ... chcesz dyskutować o gustach?

Co do rzeczowosci dyskusji. Nie wykazales, ze stosowanie AA jest wiekszym zlem w aparatach.
    Pisales wiele o AA ale z tego niewiele wynika dla tej kwestii i ze Twoja postawiona teza jest prawdziwa.
    To jest jego (JM) POGLĄD a nie jakieś twierdzenie/teza, którą należy udowadniać.

Wie co to jest AA. Wie co niesie za sobą brak AA; wie o czym mówi tzw. twierdzenie Kotielnikowa-Shannona
    ale mimo tego WOLI nie mieć niż mieć filtr AA w aparacie.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Uprawnienia umieszczania postów