W OMD jest lepszy
W OMD jest lepszy
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)
niestety, Olympus tej funkcji nie implementuje w swoich aparatach. Co więcej, sam tryb robienia zdjęć do panoramy trochę odstaje na niekorzyść od konkurencji - owszem na ekraniku masz zaznaczone marginesy na zakładki ale przesuwając kadr sam musisz zapamiętać co w zakładce było. W kompakcie Canona którego kiedyś oglądałem było to tak że w zakładce, po zrobieniu zdjęcia był umieszczany jego fragment co ułatwiało dopasowanie kolejnego kadru. Podobało mi się to rozwiązanie - w tym olympusowym często się zdarza że kolejne zdjęcia są poprzesuwane góra-dół co ogranicza pole wynikowe panoramy.
szkoda.
chciałbym mieć tę funkcję. mało tego nie potrzeba mi rozwiązania pro wystarczy amatorskie z widocznym łączeniem np nieba.
dziękuję Wam za odpowiedź.
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)
Wracając do wyboru wizjera... ani jeden, ani drugi, ani nawet trzecinie jest i być nie może tak samo funkcjonalny jak wizjer optyczny w lustrzance.
Ten fakt trzeba zaakceptować na wstępie, inaczej czeka nas rozczarowanie
Natomiast jeśli wizjer zewnętrzny jest potrzebny na wypadek... ostrego światła, mocnego słońca za plecami itp - czyli stricte do kadrowania i "czytania" parametrów, to moim zdaniem wystarczy ten tańszy (słabszy), zawsze kilka złotówek zostanie w kieszeni, a do kadrowania nic więcej nie potrzeba.
Dodatkowo EPL5 ma odchylany ekran i dotykowy AF, a te funkcje same w sobie załatwiają kilka problemów, które dla starszych penów leczył tylko zewnętrzny wizjer.
No chyba, że chodzi o ostrzenie manualne... wtedy inna historia, ale jeśli ktoś jest przyzwyczajony do dużego, jasnego, optycznego... i takiej jakości oczekuje, będzie zawiedziony, niestety.
Rzekłbym, że jest dokładnie odwrotnie. Po przesiadce na wizjer elektroniczny powrót do wizjera klasycznego oferuje wyłącznie ładniejszy widok, a zabiera mnóstwo istotnych informacji - od histogramu, po ocenę dynamiczną kadru i porównawczą, a szczególnie jest to istotne w wideo, gdzie nie ma rawów.
Wizjer nie służy do oglądania świata tylko do wykonywania zdjęć.
Nie zgadzam się, skoro piszemy o funkcjonalności to IMHO przy robieniu zdjęć lepiej patrzeć na świat przefiltrowany przez ustawienia aparatu, w sposób zbliżony to tego co wyjdzie na zdjęciu, niż "naturalny" odbity w jakimś lusterku. Wizjer aparatu to nie judasz w drzwiach.
Dokładnie, trzeba wiedzieć czego się chce. Wizjer bywa przydatny, czasami pozwala np. nieco wydłużyć czas, ale nie demonizowałbym konieczności jego posiadania. Mnie idea dopinanego wizjera raczej nie przekonuje, zakupiłem więc Pena z pełną świadomością i konsekwencjami jego braku i nie odczuwam wielkiego dyskomfortu z tego powodu. W E-PL5 tym bardziej brak wizjera nie powinien uwierać - jak przeszkadza światło padające na LCD to można go odchylić...
---------- Post dodany o 17:29 ---------- Poprzedni post był o 17:28 ----------
Edit - JM ładnie opisał zalety elektronicznego wizjera przede mną.
Mam 2 i pare razy uratowal mi dupe, w ostrym sloncu albo jak nie dalo rady odchylic w trawie na tyle ekranu cobym widzial cokolwiek, wizjerem dostalem dobry kat i pare centymetrow wiecej od gruntu, zrobila sie szansa zobaczyc co i jak kadruje.
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Wybieranie palcem punktu AF przez pacanie ekranu jest fajne, ale ma kilka wad.
Tzn chodzi mi o to, że w momencie kiedy wybieram punkt AF, znikają wszystkie inne informacje, czy to histogram, czy informacje o prześwietleniu, czy też poziomice. Przynajmniej tak jest w E-P3.
Faktycznie informacje o ekspozycji które widzę przez elektroniczny wizjer są nie do przecenienia.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Ostatnio edytowane przez apz ; 7.10.12 o 20:29
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro