I to jest najistotniejsza różnica, zdecydowanie warta dopłacenia do nowszego aparatu, cena zresztą jak na premierę jest bardzo OK. Właśnie dla stabilizacji kupiłem OMD a nie Pena na tej samej matrycy. Wizjera używam sporadycznie, a ten "pryzmat" jednak trochę przeszkadza. Olek powoli zbliża się do tego czego chcę - Pen z dobrą stabilizacją, wizjerem z boku i z elektroniczną migawką.
Ty się chłopak na mnie nie gniewaj, ale tak napisałeś, że jakby to koń zjadł, to by się wściekł.
No nie powala, niestety, ale nie ma też tragedii (E-PL5 czy E-PL7)
działa (który i co)
choć 4EV zdumiewa (który)
reszta chyba dotyczy E-PL7
ja naprawdę jestem magister kształcony w PRL-u, więc coś umiem![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Cieszę się z PL-5 poczekam na PL-8 i też kupię jako odchodzący w dobrej cenie
nie mam o co się obrażać, jestem dziś w złym stanie i rozkojarzony, oczywiście chodziło, o to, że lepiej mieć choćby słabo (1,5EV ) działającą stabilizację w PL-5, wszystkie zmiany na plus dla nowego modelu, poza mechanizmem ekranu, który stał się mniej użyteczny. Znacząco też nie uległa poprawie jakość obrazu, ale czego oczekiwać jeśli w zasadzie to ta sama matryca. Plotki krążą po sieci o następcy M5 m.in z nową lepszą matrycą, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ostatnio edytowane przez Bart_1985 ; 21.11.14 o 13:51
Pasjonat amator
Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Miałem w łapie E-PL-5 z 40-150, zrobiłem maksymalne zbliżenie. Ktoś pisał, że obraz się strasznie telepie w ekranie, ale ja tego nie stwierdziłem.
To jak to jest ?
Wszystko ladnie pieknie, super hiper....
Premiera fajna, zblizajace sie wielkimi krokami nastepne.
Ale ja sie pytam gdzie jest 100mm macro, no pytam sie gdzie!!!!!! ?
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Obraz nie telepie się przecież sam z siebie, tylko przenoszą się i - w przypadku teleobiektywu zwielokrotniają, drgania i ruchy rąk fotografującego, a to jest mocno indywidualna sprawa. Jeżeli potrafisz utrzymać względnie długie czasy przy fotografowaniu teleobiektywem to tylko pogratulować, sam zresztą mam podobnie. No ale zawsze kolejne 2-4 EV skutecznej stabilizacji się przydają i z tego co czytam pod tym względem następca PL5 jest od niego znacznie lepszy, nic tylko się cieszyć.