5-osiowej stabilizacji z omd-em1 i wizjera troszkę większego niż ten w Panasie GX7. Focus peakingu oraz oczywiście najbardziej wszystkim potrzebnego NFC.
Póki co fajnie się zapowiada OMD-EM10, bo dostaję prawie wszystko co napisałem wyżej za super cenę 2800 pln z kitem. Miałem kupować E-PL5, ale sobie poczekam na tego nowego OMD. Póki co Ex-1 służy dzielnie.
[=-::.. Olympus OMD E-M 10 ..::-=]
Faktycznie E-M10 jest takim zapchajdziurą dla tych co myślą o następcy E-PL5 i E-PM2Ale 5 osiowej stabilizacji też nie ma.
Następcy PENów pojawią się jak coś drgnie w matrycach, bo co można wprowadzić nowego do E-PL5 bez negatywnego wpływu na sprzedaż E-P5? W zasadzie nic.
Jak dla mnie jest malutki obszar na wprowadzenie nowego PENa E-P5 (ot taki zabieg jak z E-PL6). Olek mógłby wprowadzić w hipotetycznym E-P6 matrycę z OMD E-M1, czyli dodać czujniki AF po fazie. E-P5 jest na tyle drogi, że nie zagroził by E-M1, a "kilku" użytkowników E-P5 na pewno zdecydowało by się na nowy model z czujnika,i fazowymi. Np. ja bo:
- podoba mi się stylistyka PENa ( nie przepadam z wyglądem lustrzanko-podobnym)
- wystarczy mi przypinany EVF
a mam kilka szkieł 4/3, które poużywałbym z PENem i chciałbym mieć bardziej sprawny AF.
I przypuszczam, że taki będzie kolejny ruch Olka, przy okazji w hipotetycznym E-P6 wprowadzi poprawki w C-AF, bo pewnie jakieś pole manewru jest.
A potem? Potem potrzebny jest kolejny skok jakościowy w matrycy.
Wyświetlacz LCD, LCD i jeszcze raz LCD. Przecież 460 tys pkt to w mojej starej 10 letniej nokii jest. Nie może być tak że aparat za 2500 zł ma tak kiepski LCD - to już Canony entry level mają lepsze. W takich modelach polega się tylko i wyłącznie na tym co widać na wyświetlaczu, więc powinien on być najwyższej jakości. Może niektórym to "zwisa" za przeproszeniem, ale dla mnie to istotny szczegół.
Były: Olympus E-30, ZD 14-54 II, ZD 50 2, ZD 35 3.5, ZD 9-18, E-510 (dual kit)
Są: Olympus E-Pl3, 14-42IIR, Panasonic GX7, mZD 45 1.8, mZD 12-40/2,8, Panas 20/1,7II, mZD 15/8, mZD 60/2.8.
dla mnie jest ogromna różnica pomiędzy serią OM-D/E-PX a E-PLX/E-PMX właśnie ze względu na wielkość wyświetlacza. Jestem obecnie zaawansowanym dalekowidzem i na ekranie 4/3 widzę wszystko, natomiast znacznie gorzej czytam na mniejszym w E-PLX. Nie sądzę aby rozdzielczość miała tu aż takie znaczenie dla mnie.
@MAF, no tak ale VF-4 to już dochodzi kominek, więc już ten LCD nie obróci się o 180 stopni.
No nic, jak Em10 będzie w dobrej cenie to rozważę jego zakup, w końcu ma już fajny LCD (o ile sprawdzą się plotki) powyżej 1mln pkt, choć nie taki "gibany" jak e-pl5.
Co do następcy Epl5, bo ktoś napisał wyżej, że następca pojawi się wtedy, kiedy zastosowana będzie jakaś lepsza matryca.... nie wydaje Wam się, że to już jest max. na co stać micro 4/3 ?
Były: Olympus E-30, ZD 14-54 II, ZD 50 2, ZD 35 3.5, ZD 9-18, E-510 (dual kit)
Są: Olympus E-Pl3, 14-42IIR, Panasonic GX7, mZD 45 1.8, mZD 12-40/2,8, Panas 20/1,7II, mZD 15/8, mZD 60/2.8.
Może bym i uwierzył w takie bajania o mchu i paproci, gdybym nie miał jednocześnie E-PM2 i E-P5 (ponad 1 megapixeli) - różnic w LCD nie zauważyłem żadnych, na jednym i na drugim nie idzie oszacować jak ostro wyszły fotki
---------- Post dodany o 16:12 ---------- Poprzedni post był o 16:10 ----------
Jak jest 20Mpix na 1" sensorze to dlaczego nie może być na 4/3"?
Czy ktoś może się orientuje, jaka była cena E-PL5 w momencie premiery? Jakaś jestem chyba ułomna, bo nie mogę tego znaleźć... Zakochałam się w EM-10 i chciałam się zorientować, kiedy mnie będzie na niego stać na podstawie spadku ceny PEN-a![]()
Z tego co pamiętam to około 3000 zł.
Natomiast nie liczyłbym na tak szybki spadek wartości E-M10...