Strona 53 z 80 PierwszyPierwszy ... 343515253545563 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 800

Wątek: Olympus PEN E-PL5

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Odp: Olympus PEN E-PL5

Cytat Zamieszczone przez maestro Zobacz posta
    Kiedy wyjdzie następca E-PL5 ? Wiadomo coś ?
    Nawet plotek nie ma. A z drugiej strony czy e-pl5 coś brakuje?
    Zapraszam do albumu i galerii

Mieszka w
    Belgia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Nawet plotek nie ma. A z drugiej strony czy e-pl5 coś brakuje?
    5-osiowej stabilizacji z omd-em1 i wizjera troszkę większego niż ten w Panasie GX7 . Focus peakingu oraz oczywiście najbardziej wszystkim potrzebnego NFC.

Póki co fajnie się zapowiada OMD-EM10, bo dostaję prawie wszystko co napisałem wyżej za super cenę 2800 pln z kitem. Miałem kupować E-PL5, ale sobie poczekam na tego nowego OMD. Póki co Ex-1 służy dzielnie.
    [=-::.. Olympus OMD E-M 10 ..::-=]

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Faktycznie E-M10 jest takim zapchajdziurą dla tych co myślą o następcy E-PL5 i E-PM2 Ale 5 osiowej stabilizacji też nie ma.

Następcy PENów pojawią się jak coś drgnie w matrycach, bo co można wprowadzić nowego do E-PL5 bez negatywnego wpływu na sprzedaż E-P5? W zasadzie nic.

Jak dla mnie jest malutki obszar na wprowadzenie nowego PENa E-P5 (ot taki zabieg jak z E-PL6). Olek mógłby wprowadzić w hipotetycznym E-P6 matrycę z OMD E-M1, czyli dodać czujniki AF po fazie. E-P5 jest na tyle drogi, że nie zagroził by E-M1, a "kilku" użytkowników E-P5 na pewno zdecydowało by się na nowy model z czujnika,i fazowymi. Np. ja bo:
    - podoba mi się stylistyka PENa ( nie przepadam z wyglądem lustrzanko-podobnym)
    - wystarczy mi przypinany EVF
    a mam kilka szkieł 4/3, które poużywałbym z PENem i chciałbym mieć bardziej sprawny AF.

I przypuszczam, że taki będzie kolejny ruch Olka, przy okazji w hipotetycznym E-P6 wprowadzi poprawki w C-AF, bo pewnie jakieś pole manewru jest.
    A potem? Potem potrzebny jest kolejny skok jakościowy w matrycy.

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Następcy PENów pojawią się jak coś drgnie w matrycach, bo co można wprowadzić nowego do E-PL5 bez negatywnego wpływu na sprzedaż E-P5? W zasadzie nic.
    Wyświetlacz LCD, LCD i jeszcze raz LCD. Przecież 460 tys pkt to w mojej starej 10 letniej nokii jest. Nie może być tak że aparat za 2500 zł ma tak kiepski LCD - to już Canony entry level mają lepsze. W takich modelach polega się tylko i wyłącznie na tym co widać na wyświetlaczu, więc powinien on być najwyższej jakości. Może niektórym to "zwisa" za przeproszeniem, ale dla mnie to istotny szczegół.
    Były: Olympus E-30, ZD 14-54 II, ZD 50 2, ZD 35 3.5, ZD 9-18, E-510 (dual kit)
    Są: Olympus E-Pl3, 14-42IIR, Panasonic GX7, mZD 45 1.8, mZD 12-40/2,8, Panas 20/1,7II, mZD 15/8, mZD 60/2.8.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Wyświetlacz LCD, LCD i jeszcze raz LCD. Przecież 460 tys pkt to w mojej starej 10 letniej nokii jest. Nie może być tak że aparat za 2500 zł ma tak kiepski LCD - to już Canony entry level mają lepsze. W takich modelach polega się tylko i wyłącznie na tym co widać na wyświetlaczu, więc powinien on być najwyższej jakości. Może niektórym to "zwisa" za przeproszeniem, ale dla mnie to istotny szczegół.
    Jest parę rzeczy które mi w E-PL5 przeszkadzają, ale akurat na LCD nigdy nie zwróciłem uwagi. Widać inne potrzeby, albo VF-4 na stanie robi różnicę?
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

dla mnie jest ogromna różnica pomiędzy serią OM-D/E-PX a E-PLX/E-PMX właśnie ze względu na wielkość wyświetlacza. Jestem obecnie zaawansowanym dalekowidzem i na ekranie 4/3 widzę wszystko, natomiast znacznie gorzej czytam na mniejszym w E-PLX. Nie sądzę aby rozdzielczość miała tu aż takie znaczenie dla mnie.

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

@MAF, no tak ale VF-4 to już dochodzi kominek, więc już ten LCD nie obróci się o 180 stopni.

No nic, jak Em10 będzie w dobrej cenie to rozważę jego zakup, w końcu ma już fajny LCD (o ile sprawdzą się plotki) powyżej 1mln pkt, choć nie taki "gibany" jak e-pl5.

Co do następcy Epl5, bo ktoś napisał wyżej, że następca pojawi się wtedy, kiedy zastosowana będzie jakaś lepsza matryca.... nie wydaje Wam się, że to już jest max. na co stać micro 4/3 ?
    Były: Olympus E-30, ZD 14-54 II, ZD 50 2, ZD 35 3.5, ZD 9-18, E-510 (dual kit)
    Są: Olympus E-Pl3, 14-42IIR, Panasonic GX7, mZD 45 1.8, mZD 12-40/2,8, Panas 20/1,7II, mZD 15/8, mZD 60/2.8.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Może bym i uwierzył w takie bajania o mchu i paproci, gdybym nie miał jednocześnie E-PM2 i E-P5 (ponad 1 megapixeli) - różnic w LCD nie zauważyłem żadnych, na jednym i na drugim nie idzie oszacować jak ostro wyszły fotki

---------- Post dodany o 16:12 ---------- Poprzedni post był o 16:10 ----------

Co do następcy Epl5, bo ktoś napisał wyżej, że następca pojawi się wtedy, kiedy zastosowana będzie jakaś lepsza matryca.... nie wydaje Wam się, że to już jest max. na co stać micro 4/3 ?
    Jak jest 20Mpix na 1" sensorze to dlaczego nie może być na 4/3"?

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Czy ktoś może się orientuje, jaka była cena E-PL5 w momencie premiery? Jakaś jestem chyba ułomna, bo nie mogę tego znaleźć... Zakochałam się w EM-10 i chciałam się zorientować, kiedy mnie będzie na niego stać na podstawie spadku ceny PEN-a
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria

Z tego co pamiętam to około 3000 zł.
    Natomiast nie liczyłbym na tak szybki spadek wartości E-M10...

Uprawnienia umieszczania postów