Strona 51 z 80 PierwszyPierwszy ... 41495051525361 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 800

Wątek: Olympus PEN E-PL5

| OlyJedi Awatar piaseczek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Odp: Olympus PEN E-PL5

Cytat Zamieszczone przez FuRiOn Zobacz posta
    No a E-PL 5 dalej nO. 1 w rankingu bezlusterek do 3K
    http://www.fotomaniak.pl/80016/ranki...kowce-2013-12/

Te rankingi są bez znaczenia, miło że Olek jest pierwszy, ale nie ma się IMO czym ekscytować. Tanie sony z jakością wykonania mi się nie kojarzą...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Dodali w końcu poprzez firmware funkcję focus peaking w E-PL 5 ?
    To już pośrednio siedzi tam od lat jako filtr key line. Wystarczy wybrać rawy - efekt posłuży za focus peaking, a zdjęcia będą czyste.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Ano taka, że większość tego co mówi, to prawda. Generalnie, gdyby nie 12-60 czy może nowy 12-40, Olek przegrałby z Nexami na większości pól - czasem słabo, czasem silniej. Olek był jednak troszkę wcześniej (za czasów wczesnych penów optyka do nexów była beznadziejna) i dlatego u mnie wygrał. Wtedy, bo teraz niby najwięcej pstrykam Olkiem, ale coraz częściej czym popadnie.
    Dziś Nex to jednak najbardziej obiecujący system - oczywiście subiektywnie. Olek spadł z piedestału za ignorancję filmową (stawiam, że to sprawa cichej umowy z panasem, a być może także z sonym).
    U mnie sprawę rozstrzygnęła cena. Najtańszy akceptowalny dla mnie NEX to był NEX-6 do tego ceny optyki (nie wykluczam że lepszej niż m43) powodują że po prostu mnie nie stać na Sony NEX.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Mam w pracy NEX-3, i własny EPL-5. Olek jest szybszy
    Ja mam NEX-3 (pierwsza wersja) i E-P5 w tzw. typowym normalnym uzytkowaniu "nie widzę" róznicy w AF w obu puszkach.

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Mialem jakis czas temu NEX-3, mam E-M5. Ten drugi ma zauwazalnie szybszy AF, szczegolnie przy slabym swietle. Ale moze E-PL5 i E-P5 maja wolniejszy AF od E-M5?
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Ja po dzisiejszym dniu mam mieszane odczucia i trochę skłaniam się ku Nex-5R (lub nawet T bo mniejszy lepszy obiektyw kitowy) i może nadchodzące w marcu A5000 za 600 dolca z 16-50 mm ? Za sony przemawia prostota obsługi, solidność, cena plus mniejsza głębia ostrości przy tej samej wartości przysłony.
    Jedynym małym problemiekiem jest to, że w NEX jak się porówna odpowiednie szkła do siebie to są one albo o 1EV ciemniejsze od szkieł m43 albo sporo droższe. Przykładowo:
    17mm1.8 vs. Zeiss 23mm/1.8 - spora różnica w cenie
    25mm/1.4 vs. 35mm/1.8 - 0.7 ev różnicy - fakt tu o 500zł droższy m43 ale przy kwotach 1500 - 2000zł można zaakceptować.

Generalnie jak ktoś bardzo chce to odpowiednim zakupem szkła w m43 zredukuje różnice w GO za pomocą szkła, czasami "po kosztach" czasami za dopłatą.

---------- Post dodany o 10:35 ---------- Poprzedni post był o 10:29 ----------

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    Mialem jakis czas temu NEX-3, mam E-M5. Ten drugi ma zauwazalnie szybszy AF, szczegolnie przy slabym swietle. Ale moze E-PL5 i E-P5 maja wolniejszy AF od E-M5?
    E-P5 pokazał się pożniej niż E-M5, więc nie podejrzewam pogorszenia AF, tym bardziej że to jest Tom Model w linii PEN.
    Poza tym ja nie porównuję w prost szybkości oby AF na zasadzie 0,1 sek vs. 0,2 (liczby z kapelusza), tylko opisuję wrażenia przy codziennym pstrykaniu podobnych kadrów, i tu nie ma żadnego dyskomfortu przy używaniu NEX'a - dzieciaki też pstrykam

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Ja dyskomfortu tez nie mialem, przynajmniej do moich kadrow, jednak sprawniej dziala ten w E-M5
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez piaseczek Zobacz posta
    Tanie sony z jakością wykonania mi się nie kojarzą...
    Chyba jednak mylny pogląd.
    Jak kupowałem "plastikowego" NEX-3 to po komentarzach, że to straszny plastik w stosunku do PENów, myślałem, że rozpadnie się po kilku miesiącach użytkowania. Niestety intensywnie używany od trzech lat nie ujawnia nawet zbytnich śladów użytkowania.
    Oczywiście PEN w dotyku jawi się okazalej, a kółka mu odpadają

---------- Post dodany o 10:43 ---------- Poprzedni post był o 10:42 ----------

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    Ja dyskomfortu tez nie mialem, przynajmniej do moich kadrow, jednak sprawniej dziala ten w E-M5
    I to jest domena wszystkich for .. na noże idzie o najmniejszy parametr, a w praktyce nie ma to wielkiego znaczenia

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Jak kupowałem "plastikowego" NEX-3 to po komentarzach, że to straszny plastik w stosunku do PENów
    ''Plastikowość'' to taki super argument - joker. Duzi chłopcy nieszczególnie ogarniający tematykę techniczną (migawki, przysłony, filtry AA, decybele, ev), odbijają sobie to w porównywaniu plastikowatości jednego z drugim. Na wszelkich forach można znaleźć stado ekspertów dyskutujących na owe tematy godzinami.
    A życie pokazuje, że jakość wykonania i trwałość niewiele ma wspólnego z ''lokalnymi rankigami plastikowatości''

Mieszka w
    Belgia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Czyli nex 5T z kitem + stałkę (odpowiednik 45 mm 1.8 olka) ze stabilizacją w obiektywie opłaca mi się bardziej kupić niż E-PL 5 z kitem + 45 mm jak chce trwały aparat na lata ?
    Komuś odpadały kółka z ich e-pl5 ? Jest aż tak źle z trwałością tego modelu ?
    [=-::.. Olympus OMD E-M 10 ..::-=]

Uprawnienia umieszczania postów