Mialem jakis czas temu NEX-3, mam E-M5. Ten drugi ma zauwazalnie szybszy AF, szczegolnie przy slabym swietle. Ale moze E-PL5 i E-P5 maja wolniejszy AF od E-M5?
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Jedynym małym problemiekiem jest to, że w NEX jak się porówna odpowiednie szkła do siebie to są one albo o 1EV ciemniejsze od szkieł m43 albo sporo droższe. Przykładowo:
17mm1.8 vs. Zeiss 23mm/1.8 - spora różnica w cenie
25mm/1.4 vs. 35mm/1.8 - 0.7 ev różnicy - fakt tu o 500zł droższy m43 ale przy kwotach 1500 - 2000zł można zaakceptować.
Generalnie jak ktoś bardzo chce to odpowiednim zakupem szkła w m43 zredukuje różnice w GO za pomocą szkła, czasami "po kosztach" czasami za dopłatą.
---------- Post dodany o 10:35 ---------- Poprzedni post był o 10:29 ----------
E-P5 pokazał się pożniej niż E-M5, więc nie podejrzewam pogorszenia AF, tym bardziej że to jest Tom Model w linii PEN.
Poza tym ja nie porównuję w prost szybkości oby AF na zasadzie 0,1 sek vs. 0,2 (liczby z kapelusza), tylko opisuję wrażenia przy codziennym pstrykaniu podobnych kadrów, i tu nie ma żadnego dyskomfortu przy używaniu NEX'a - dzieciaki też pstrykam![]()
Ja dyskomfortu tez nie mialem, przynajmniej do moich kadrow, jednak sprawniej dziala ten w E-M5![]()
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Chyba jednak mylny pogląd.
Jak kupowałem "plastikowego" NEX-3 to po komentarzach, że to straszny plastik w stosunku do PENów, myślałem, że rozpadnie się po kilku miesiącach użytkowania. Niestety intensywnie używany od trzech lat nie ujawnia nawet zbytnich śladów użytkowania.
Oczywiście PEN w dotyku jawi się okazalej, a kółka mu odpadają
---------- Post dodany o 10:43 ---------- Poprzedni post był o 10:42 ----------
I to jest domena wszystkich for .. na noże idzie o najmniejszy parametr, a w praktyce nie ma to wielkiego znaczenia![]()
''Plastikowość'' to taki super argument - joker. Duzi chłopcy nieszczególnie ogarniający tematykę techniczną (migawki, przysłony, filtry AA, decybele, ev), odbijają sobie to w porównywaniu plastikowatości jednego z drugim. Na wszelkich forach można znaleźć stado ekspertów dyskutujących na owe tematy godzinami.
A życie pokazuje, że jakość wykonania i trwałość niewiele ma wspólnego z ''lokalnymi rankigami plastikowatości''![]()
Czyli nex 5T z kitem + stałkę (odpowiednik 45 mm 1.8 olka) ze stabilizacją w obiektywie opłaca mi się bardziej kupić niż E-PL 5 z kitem + 45 mm jak chce trwały aparat na lata ?
Komuś odpadały kółka z ich e-pl5 ? Jest aż tak źle z trwałością tego modelu ?
[=-::.. Olympus OMD E-M 10 ..::-=]