Przed chwilą zassałem przykładowe zdjęcia z dpreview.com i jednak przy danym ISO różnice w czasach są:
- ISO 200: G3 1/80, OM-D 1/50
- ISO 400: G3 1/160, OM-D 1/100
- ISO 800: G3 1/320, OM-D 1/200
- ISO 1600: G3 1/640, OM-D 1/400
- ISO 3200: G3 1/1250, OM-D 1/800
różnice jak z powyższego wynika są, chociaż sample z G3 są trochę gorzej naświetlone...
Mam pytanie do posiadaczy Olka PL5. Czy z lampą dostarczaną z tym aparatem można robić zdjęcia seryjne?
Jeśli tak, to ile takich zdjęć z włączoną lampą można zrobić?
A jeśli nie jest możliwe robienie zdjęć seryjnych z dostarczoną lampą, to czy można robić takie zdjęcia z inną lampą?
Z góry dzięki za info.
Może jakiś filmik na youtuba ktoś wrzuci z przykłądowym działaniem.
Z góry dzięki za info.
Jak potrzebujecie porównać, weźcie RAWy zdjęć z takimi samymi parametrami ekspozycji z dwóch różnych aparatów i porównajcie.
Nie ma co kombinować, czy i jaki pomiar DR jest najlepszy. Podkręćcie EV o tą samą wartość i zobaczcie który obrazek lepszy i tyle.
Porównajcie ilość szczegółów, ilość szumu na tym samym wysokim ISO. Nie ma co brać testy jako pewnik, tylko samemu się przekonać.
Kiedyś na targach fotograficznych w Łodzi postawiłem E-510 obok jednego z pierwszych Sony z tym "półprzepuszczalnym" lustrem.
Ustawiłem te same ogniskowe (dla FF) ISO itd. i wyszedł ten sam czas, ale ja jakoś nie wierzę, by nie było zakłamań co do ISO Sony.
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
Ale sama jakość obrazka przy danym ISO to tylko jedna strona medalu, zresztą łatwa do oceny na podstawie zdjęć przykładowych. Problem dotyczy (moim zdaniem) tego przy jakich czasach trzeba użyć danej czułości - jeżeli OM-D czy E-PL5 będzie musiał ustawić wyższe ISO przy tym samym czasie co G3 (w moim przykładzie) to zysk na jakości nie będzie już tak duży jak wynikałoby z samego porównania czułości.
Jakosc obrazka jest (przynajmniej dla mnie) najwazniejsza. Zdecydowanie mniej mnie interesuje czy aparat sam wyciaga informacje z cieni czy nie jesli jakosc obrazu mnie zadowala i mam jeszcze mozliwosc wyciagniecia czegos samemu. CO do Twojego przykladu to porownanie nie bylo robione w tym samym czasie i nie do konca wiadomo przy jakich ustawieniach wiec nie wyciagalbym z tego zadnych wnioskow. Ja porownywalem te aparaty jednoczesnie i zadnych roznic w parametrach ekspozycji nie bylo (przy stabilnych warunkach i ekspozycji spot)
- to dla mnie również nie ulega wątpliwości, natomiast szumy lub ich brak stanowią już jeden z wielu wyznaczników jakości. Jeśli chodzi o analizę sampli to są to zdjęcia studyjne, z tym samym obiektywem i przesłoną. Terminy wykonania zdjęć były oczywiście różne. Oczywiście najbardziej miarodajne byłoby porównanie fotek zrobionych nie przy danym ISO ale przy zadanym czasie z taką samą ekspozycją, niestety takiego porównania w sieci nie znalazłem.
Zresztą tak czy inaczej planuje przesiadkę z G3 na Olka (E-PL5 najprawdopodobniej) bo i szumy lepsze i dynamika (to ostatnie już żadnych chyba wątpliwości nie wzbudza)
No ja właśnie mam straaaaasznieeeee potworny dylemat. Cena zestawu portretowego E-PL5 kusi, kusi bardzo mocno. Zastanawiam się nad sprzedażą sprzętu z podpisu i zakupem E-PL5 z 14-42, 45/1.8 i dokupieniu m.ZD 40-150.
- z jednej strony (dużo) lepsza matryca, dynamika, jpg, kompaktowość body. Świetny 45/1.8 i dobry 40-150
- z drugiej strony wizjer, w pełni gibany ekran, wbudowany flash, lepszy tryb wideo (???), lepsza ergonomia no i 20/1.7, którego by mi brakowało.
najlepiej byłoby zmienić na E-PL5, zostawić 20/1.7 i dokupić VF-2 z tym, że księgowa w tym momencie wygnałaby mnie z aparatem na banicję. Niby dobrze, bo mógłbym fotografować ile wlezie ale pewnie po jakimś czasie bezdomność dała by mi się mocno we znakiJednak przywykłem do komfortu spania w łóżku i codziennego prysznica, heh.
I jak tu żyć, panie premierze, jak żyć? :P