Strona 42 z 80 PierwszyPierwszy ... 32404142434452 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 800

Wątek: Olympus PEN E-PL5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Odp: Olympus PEN E-PL5

Zastanawiam się, czemu brak zamocowanej lampy błyskowej do E-PL5 jest zawsze w testach oceniany na minus mimo, że lampa jest w zestawie? Czy gdyby Olympus wysyłał korpus już z podłączoną lampą błyskową to wtedy uznano by, że korpus posiada wbudowaną lampę błyskową i byłby już plus? Dodatkowo testerzy stwierdzili by, że lampę można odpiąć zmniejszając jeszcze gabaryty korpusu, co można by uznać za kolejny plus? Ja nie rozumiem pokręconej logiki testerów.
    E-PL5, mZD 14-42, mZD 40-150, mZD 12-50, mZD 45 1.8, OM 50 1.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez rah Zobacz posta
    Zastanawiam się, czemu brak zamocowanej lampy błyskowej do E-PL5 jest zawsze w testach oceniany na minus mimo, że lampa jest w zestawie? Czy gdyby Olympus wysyłał korpus już z podłączoną lampą błyskową to wtedy uznano by, że korpus posiada wbudowaną lampę błyskową i byłby już plus? Dodatkowo testerzy stwierdzili by, że lampę można odpiąć zmniejszając jeszcze gabaryty korpusu, co można by uznać za kolejny plus? Ja nie rozumiem pokręconej logiki testerów.
    To zastanow sie teraz jak chcialbys uzyc tej dokladanej lampy przy zalozonym wizjerze ... Poza tym dokladana lampa jest zawsze bardziej problematyczna niz wbudowana - trzeba o niej pamietac, miec pod reka i miec gdzie schowac te wszystkie zaslepki

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Po pierwsze: trzeba pamiętać, że tą lampkę mieć zawsze przy sobie. Po drugie: łatwo ją zgubić. Po trzecie: mając podpiętą lampkę nie można już podpiąć wizjera. Po czwarte: inne aparaty, które mają wbudowaną lampkę, wcale nie są większe od E-PL5, więc argument, że Olek robi się mniejszy po odczepieniu lampy to żaden argument.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Awatar wieloryb
    Mieszka w
    Wrocek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Ja nie wiem, jak można tych wszystkich zaślepek nie zgubić...
    Po 2 dniach przygody z E-PM2 zauważyłem już brak jednej z zaślepek. Aż się boję, kiedy "ucieknie" sama lampka... A cena nowej jest mało atrakcyjna.
    Samodzielna lampka wg mnie miałaby rację bytu, jeśli chociaż byłaby silniejsza od odpowiedników z innych "stajni" i miała możliwość odchylania.
    Może kolejny wypust mikro puszek odświeży także gamę lampek?
    e-pm2+czarne 2 ko(i)ty+lumix 20+m.zuiko 45mm+2 lampki (mała i duża).

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

test na fotopolis
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...pen-e-pl5-test

kolejny test potwierdza przekłamanie co do prawdziwej wartości ustawionego ISO. by uzyskać prawdziwą czułość matrycy trzeba podzielić ustawione ISO praktycznie przez 2. po co ten dziwny krok olka w ostatnich aparatach? (w serii 3 też tak było o ile się nie mylę).
    nie lepiej by wyglądało podanie zakresu iso w epl5 100-12800 zamiast 200-25600?
    Ostatnio edytowane przez goldiesr ; 4.03.13 o 12:04

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez goldiesr Zobacz posta
    by uzyskać prawdziwą czułość matrycy...
    Nie ma czegoś takiego, jak "prawdziwa czułość matrycy". Wg standardu ISO sposobów na ustalenie czułości jest kilka i każdy z nich jest "prawdziwy", mimo że się od siebie różnią. DXO po prostu jako wyznacznik stosuję najbardziej restrykcyjną metodę pomiaru, ale nie znaczy to, że jest ona jedynie słuszna.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez goldiesr Zobacz posta
    test na fotopolis
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...pen-e-pl5-test

kolejny test potwierdza przekłamanie co do prawdziwej wartości ustawionego ISO. by uzyskać prawdziwą czułość matrycy trzeba podzielić ustawione ISO praktycznie przez 2. po co ten dziwny krok olka w ostatnich aparatach? (w serii 3 też tak było o ile się nie mylę).
    nie lepiej by wyglądało podanie zakresu iso w epl5 100-12800 zamiast 200-25600?
    Kolejny test w ktorym nie ma ani slowa skad wzieli te liczby. Zeby sie przekonac czy faktycznie Oly zaklamuje ISO przetestowalem jakie paramerty ekspozycji ustawi OMD i G3 w tych samych warunkach - wyszly identycznie co oznacza ze ISO nie jest oszukane. Byc moze matryca faktycznie rejestruje zdjecia niedoswietlone a potem je "wyciaga" ale zarowno RAW'y jak i jpg'i w LR4 wygladaja na tak samo doswietlone w obu aparatach

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Oni bazują na ustaleniach z www.dxomark.com, a tamci mierzą wyimaginowany teoretyczny sygnał z matrycy, a nie to co dostajesz finalnie, a za co odpowiada aparat jako całość. Moim zdaniem nie ma się co tym przejmować, bo ma to raczej niewielkie przełożenie na fotografowanie praktycznie.

| OlyJedi Awatar Fisher7811
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria

Na http://www.dpreview.com/ można pobrać zdjęcia np. zrobione G3 i OM-D, robione z tym samym obiektywem i porównać czasy przy danym ISO.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Jest to zwiększanie zapasu w światłach poprzez niedoświetlanie i wyciąganie cieni. Oly robi tak od czasu 12mpix matryc z dużego E. Po prostu zamiast w E-520 stale ustawiać -0,7EV miałem E-620 +0,3EV Nie tylko Olympus się na to zdecydował. Plus taki, że jak ktoś robił JPG to miał fajniej. Jak chciał wyciągać jeszcze cienie z RAW to był niestety w plecy o te 0,7-1EV i tyle.
    Ostatnio edytowane przez Moominek ; 8.03.13 o 10:52
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Uprawnienia umieszczania postów