Strona 36 z 80 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 800

Wątek: Olympus PEN E-PL5

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: Olympus PEN E-PL5

Te scenki z rawów faktycznie wyglądają inaczej – z e-m5 są wyraźnie bledsze niż z e-pl5. Pewnie stąd wyszło im, że e-pl5 bardziej szumi. Ale to chyba musi być jedynie kwestia oprogramowania, gdyby zwiększyć saturację na zdjęciach z e-m5, to zapewne wyszło by na to samo.

Swoją drogą dziwią mnie komentarze pod testem typu "dość słaby sensor", z tym najnowszym sensorem Olympus naprawdę nie ma się czego wstydzić, a wręcz jest lepszy od wielu lustrzanek APS-C.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Mam dwa pytania. Czy po podłączeniu FL50 do e-pl5 aparat będzie korzystał z czerwonych diód na lampie wspomagających AF, czy tylko ze swojej, wbudowanej? Drugie pytanie brzmi, jak to jest z tymi bateriami, czy w można w nim używać tylko BLS-5, czy podobnie jak w e-pl3, jest to dowolne? Czym różnią się te baterie?
    Już było. Sam sprawdzałem. Tylko dioda z aparatu. Czerwony wzorek na lampie nie działa.
    ...
    Można używać BLS-5 lub BLS-1
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Szkoda, to wspomaganie AF by dużo dało. Podejrzewam, że dopisanie takiego kodu w oprogramowaniu, to nie wielki problem.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Szkoda, to wspomaganie AF by dużo dało. Podejrzewam, że dopisanie takiego kodu w oprogramowaniu, to nie wielki problem.
    Ale nieopłacalny dla Olego.

Mieszka w
    Falenty Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Podświetlenie czerwonym wzorkiem z lampy wspomaga tylko detektor fazy. Do detekcji kontrastu potrzebne jest światło. Żeby tak nie raziło w oczy zrobili lekko pomarańczowe.
    Ostatnio edytowane przez boberiska ; 8.12.12 o 08:03

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rajmund Zobacz posta
    Swoją drogą dziwią mnie komentarze pod testem typu "dość słaby sensor", z tym najnowszym sensorem Olympus naprawdę nie ma się czego wstydzić, a wręcz jest lepszy od wielu lustrzanek APS-C.
    Stąd pewnie takie a nie inne komentarze.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Rajmund Zobacz posta
    ...
    Zainteresował mnie ten wpis ponieważ noszę się z zamiarem kupna nowego aparatu. Rozważane są dwie opcje - pozostanie w m4/3 lub inny system. Ponieważ widzę że na sprzęcie się znasz, a dla mnie przy wyborze sprzętu głównym kryterium będzie "jakość sensora" proszę napisz mi których lustrzanek APS-C powinienem się stanowczo wystrzegać...
    Dla ułatwienia:
    1) interesują mnie tylko klasyczne lustrzanki - pomysły w stylu sony z półprzepuszczalnym lustrem skreślam z góry
    2) interesują mnie tylko aktualne modele - tzn. tylko te które debiutowały w 2012r.
    3) wymień tylko te aparaty które kosztują porównywalnie do E-PL5 lub są od niego droższe. Chyba bym się wkurzył gdybym kupił droższy sprzęt a okaże się on gorszy. W drugą stronę wiadomo - że jak się zaoszczędzi tysiaka to można na to i owo oko przymknąć

chciałbym, żebyś to zestawienie podparł jakimś testem, optyczne, dxomark... a nie że wujek powiedział że cioci się zdjęcia podobały

z góry dziękuję

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Stąd pewnie takie a nie inne komentarze.
    W komentarzach na Optycznych siedzi głównie zbieranina trolli ze wszystkich for foto, często o upośledzonej wiedzy ścisłej, humanistycznej zresztą także. Głównym argumentem jest ''polecam, bo mam'', a cel - udowodnienie wszystkim, że to argument jedyny i wystarczający

---------- Post dodany o 10:18 ---------- Poprzedni post był o 10:09 ----------

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    których lustrzanek APS-C powinienem się stanowczo wystrzegać...
    Z nowych lustrzanek wciąż dostępnych: Nikon 3100, wszystkie Canony, wszystkie Olympusy (czyli jeden ), przypuszczalnie w Sony znalazłoby się coś, czego wystrzegać się należy. Z używanych obecnie mało co można polecać z czystym sumieniem: D300, D90, 50D... pewno o czymś zapomniałem jeszcze.
    interesują mnie tylko klasyczne lustrzanki - pomysły w stylu sony z półprzepuszczalnym lustrem skreślam z góry
    I bez sensu tak zakładać w ciemno, lustrzanki to dziś sporo ograniczeń i niewygód. Tak naprawdę tylko szybkością pracy wciąż pokonują inne rozwiązania, choć nie do końca i pod wieloma warunkami.
    Chyba bym się wkurzył gdybym kupił droższy sprzęt a okaże się on gorszy.
    No to się będziesz wkurzał bez przerwy, nie ma ''najlepszego aparatu''. Zawsze coś tam inny będzie miał lepiej, zawsze wybierasz kompromis.
    chciałbym, żebyś to zestawienie podparł jakimś testem, optyczne, dxomark...
    A samemu nie łaska?

Bierz d5100 z 18-105, to obecnie najtaniej i najlepiej zarazem.

| OlyJedi Awatar chreasy
    Mieszka w
    Dln Śląsk
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta

Bierz d5100 z 18-105, to obecnie najtaniej i najlepiej zarazem.
    Albo 35/1.8 + 50/1.4G + 85/1.8G = 5601 cenowo prawie jak OM-D + 1250 + 45 za 0,99 gr. a jakościowo lepiej. Ciekawe jak ten model ma się do matrycy z k-5 (szumy, DR). Niby ta sama ale chyba programiści z Pentaxa są The Best ?!
    Ostatnio edytowane przez chreasy ; 8.12.12 o 12:59
    runner

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

chciałbym, żebyś to zestawienie podparł jakimś testem, optyczne, dxomark...
    Cóż, ani na sprzęcie ani na fotografii jako takiej się nie znam – jestem tylko wycieczkowym pstrykaczem i robię zdjęcia dla siebie, w celach, nazwijmy to dokumentacyjno-pamiątkowych, a nie artystycznych czy zarobkowych. Więc zbytnio Ci pomóc nie mogę, ale na szczęście na tym forum są dziesiątki osób, które się znają.

Na dxomark jest ranking i najprzeróżniejsze cyferki. Po ograniczeniu go do sensorów aps-c i 4/3 i ceny do 1000 usd, e-pl5 jest na 16. miejscu (wśród 95 aparatów, w tym starych). Nie jest to może wynik imponujący, ale z drugiej strony powyżej e-pl5 nie ma na przykład ani jednego produktu firmy canon. Czyli nie ma cudów, ale nie ma też się czego wstydzić i o to tylko chodziło mi w moim komentarzu.

Osobiście również rozważam upgrade do nowego aparatu (z e-pl1), ale biorę pod uwagę jedynie coś z systemu m43. W zasadzie już to stare body mnie zbytnio nie ogranicza, ale jednak czasami przydałoby się mieć lepszy zakres dynamiczny do wyciągnięcia cieni w bardziej kontrastowych sytuacjach. Ten z nowych penów i e-m5 chyba by mnie już zadowolił w 100%, z tego co widziałem na różnych przykładach zamieszczonych na tym forum i w różnych testach. Nad lustrzankami się nie zastanawiam ze względu na duże wymiary.

Pozdrawiam!

Uprawnienia umieszczania postów