Strona 11 z 80 PierwszyPierwszy ... 9101112132161 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 800

Wątek: Olympus PEN E-PL5

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Odp: Olympus PEN E-PL5

W OMD jest lepszy
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    To działa dokładnie tak ...
    dzięki serdecznie. nie mam i nie miałem jeszcze Olka
    stąd pytanie, nie wiedziałem.. już wiem (tzn. domyslam się), jak działa ta funkcja.
    myślałem a może (bardziej) chciałbym, żeby montaż był już w aparacie.
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

niestety, Olympus tej funkcji nie implementuje w swoich aparatach. Co więcej, sam tryb robienia zdjęć do panoramy trochę odstaje na niekorzyść od konkurencji - owszem na ekraniku masz zaznaczone marginesy na zakładki ale przesuwając kadr sam musisz zapamiętać co w zakładce było. W kompakcie Canona którego kiedyś oglądałem było to tak że w zakładce, po zrobieniu zdjęcia był umieszczany jego fragment co ułatwiało dopasowanie kolejnego kadru. Podobało mi się to rozwiązanie - w tym olympusowym często się zdarza że kolejne zdjęcia są poprzesuwane góra-dół co ogranicza pole wynikowe panoramy.

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

szkoda.
    chciałbym mieć tę funkcję. mało tego nie potrzeba mi rozwiązania pro wystarczy amatorskie z widocznym łączeniem np nieba.
    dziękuję Wam za odpowiedź.
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Wracając do wyboru wizjera... ani jeden, ani drugi, ani nawet trzeci nie jest i być nie może tak samo funkcjonalny jak wizjer optyczny w lustrzance.
    Ten fakt trzeba zaakceptować na wstępie, inaczej czeka nas rozczarowanie
    Natomiast jeśli wizjer zewnętrzny jest potrzebny na wypadek... ostrego światła, mocnego słońca za plecami itp - czyli stricte do kadrowania i "czytania" parametrów, to moim zdaniem wystarczy ten tańszy (słabszy), zawsze kilka złotówek zostanie w kieszeni, a do kadrowania nic więcej nie potrzeba.
    Dodatkowo EPL5 ma odchylany ekran i dotykowy AF, a te funkcje same w sobie załatwiają kilka problemów, które dla starszych penów leczył tylko zewnętrzny wizjer.
    No chyba, że chodzi o ostrzenie manualne... wtedy inna historia, ale jeśli ktoś jest przyzwyczajony do dużego, jasnego, optycznego... i takiej jakości oczekuje, będzie zawiedziony, niestety.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Wracając do wyboru wizjera... ani jeden, ani drugi, ani nawet trzeci nie jest i być nie może tak samo funkcjonalny jak wizjer optyczny w lustrzance.
    Rzekłbym, że jest dokładnie odwrotnie. Po przesiadce na wizjer elektroniczny powrót do wizjera klasycznego oferuje wyłącznie ładniejszy widok, a zabiera mnóstwo istotnych informacji - od histogramu, po ocenę dynamiczną kadru i porównawczą, a szczególnie jest to istotne w wideo, gdzie nie ma rawów.
    Wizjer nie służy do oglądania świata tylko do wykonywania zdjęć.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Nie zgadzam się, skoro piszemy o funkcjonalności to IMHO przy robieniu zdjęć lepiej patrzeć na świat przefiltrowany przez ustawienia aparatu, w sposób zbliżony to tego co wyjdzie na zdjęciu, niż "naturalny" odbity w jakimś lusterku. Wizjer aparatu to nie judasz w drzwiach .
    .
    Dokładnie, trzeba wiedzieć czego się chce. Wizjer bywa przydatny, czasami pozwala np. nieco wydłużyć czas, ale nie demonizowałbym konieczności jego posiadania. Mnie idea dopinanego wizjera raczej nie przekonuje, zakupiłem więc Pena z pełną świadomością i konsekwencjami jego braku i nie odczuwam wielkiego dyskomfortu z tego powodu. W E-PL5 tym bardziej brak wizjera nie powinien uwierać - jak przeszkadza światło padające na LCD to można go odchylić...

---------- Post dodany o 17:29 ---------- Poprzedni post był o 17:28 ----------

Edit - JM ładnie opisał zalety elektronicznego wizjera przede mną.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Mam 2 i pare razy uratowal mi dupe, w ostrym sloncu albo jak nie dalo rady odchylic w trawie na tyle ekranu cobym widzial cokolwiek, wizjerem dostalem dobry kat i pare centymetrow wiecej od gruntu, zrobila sie szansa zobaczyc co i jak kadruje.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Wybieranie palcem punktu AF przez pacanie ekranu jest fajne, ale ma kilka wad.
    Tzn chodzi mi o to, że w momencie kiedy wybieram punkt AF, znikają wszystkie inne informacje, czy to histogram, czy informacje o prześwietleniu, czy też poziomice. Przynajmniej tak jest w E-P3.
    Faktycznie informacje o ekspozycji które widzę przez elektroniczny wizjer są nie do przecenienia.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hadan Zobacz posta
    Bodzip i Apz, serdecznie dziękuję. Czy jakość obrazu V.2 jest podobna do jakości w wizjerze z OM-D ?

Pozdrawiam
    Rozdzielczość jest ta sama, ale jest inaczej stabilizowany i 2x częściej się odświeża, dlatego nie takich lagów jak v.2. OM-D daje komfort dla oka , nie tęsknię patrząc przezeń za wizjerem E-30.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 7.10.12 o 20:29
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Uprawnienia umieszczania postów