Strona 57 z 80 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 800

Wątek: Olympus PEN E-PL5

urzyszkodnik
    Gość

Odp: Olympus PEN E-PL5

Ma ktos moze tania propozycje na baterie do epl5?
    Zamiennik jakis. Tanio. Sprawdzony.
    Moze sie przydać na wakacjach...
    Dzięki

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Za radą mądrzejszych kupiłem oryginalne akumulatory BLS1, które pasują do E-PL5 i działają idealnie. Oczywiście ładują się z oryginalnej ładowarki od E-PL5.
    E-PL5, mZD 14-42, mZD 40-150, mZD 12-50, mZD 45 1.8, OM 50 1.8

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Dzień dobry, witam wszystkich, to mój pierwszy tutaj post i pierwszy aparat Olympusa.
    Korpus posiadam od paru dni, więc trudno póki co opisać dokładnie wrażenie z użytkowania (choć dosyć mocno testowany ) mam jednakże porównanie do innych (mam jeszcze Sony A35 ) kiedyś był S Gx20.
    Mojego Pena udało się kupić w dosyć atrakcyjnej cenie, w kolorze czarnym z zestawem dwóch "kitow" w znanym markecie, w najbliższym czasie planuje jeszcze dokupić 45mm/1.8 (w sumie m.in z racji m.in na to szkło zdecydowałem się na ten system, szkoda, że od razu nie miałem gotówki, aż prosił się aby go zabrać )
    Aparacik bardzo mały, jak kompakt, obiektyw, szczególnie 40-150mm wręcz wygląda jakby do niego nie pasował (mimo, że też niby jest kompaktowy ) mimo to zaskakuje solidnym wykonaniem, widać, że zaprojektowano go ze starannością. (korpus )
    Co najbardziej mi się podoba?
    AF - mimo, że to kontrast, działa zadziwiająco szybko, nieznacznie przegrywa z moim A35 (analogiczny obiektyw 18-55mm ) ale góruje nad nim celnością, w Sony nie zawsze mogłem być pewny że potwierdzenie tu, na już wykonanych ponad 150 zdjęć tylko 2-3 były nietrafione, jestem ciekaw jak będzie wyglądało porównanie 45mm/1.8 vs Sony 50mm/1.8 w fotografii kotów, obiekt wymagający dosyć pod względem szybkości/celności

Mnogość opcji, mimo, że teoretycznie A35 i PEN kierowany jest dla amatorów, to menu PENa przypomina mi to co miałem m.in w średnim Gx20, Sony przy tym to prawie idiot camera

Matryca, tu spodziewałem się kompromisu do np 16mp APS-C, a tu zaskoczenie, do ISO3200 włącznie zdjęcia z PENa są ładniejsze, dopiero na wyższych jakby lekko Sony wysuwa się na prowadzenie (RAWy )

Bardzo ładnie jpg. lepiej, subiektywnie, pracujący WB, na wysokich czułościach szum. mniej degraduje obraz (bardziej zarnisty )

Wygodne w mniej typowych zastosowaniach wyzwalanie migawki dotykiem

Co mniej lubię
    Mimo wszystko muszę się jeszcze nauczyć wygodnie go trzymać, nie ma mowy o tak wygodnym uchwycie jak miała choćby A35 (choć nie idealny )

Odłączana lampa, sporadycznie używam flesza, wolę światło zastane, ale mimo wszystko to czasem jest niezbyt wygodne.

Troche brakuje automatycznych panoram i HDR

Ekran mógłby mieć nieco większą rozdzielczość, ale nie jest źle, obraz jest wyraźny.

To tyle, mam nadzieję, że system tak jak się spodziewałem da mi wiele radości./
    Pasjonat amator
    Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
    Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Sony A35 i E-PL5 to zupełnie inne typy aparatów, trudno się je porównuje.

Miałem równocześnie A55 (podobny w sumie model do A35) i E-PL5. Ergonomia bardziej mi pasowała w Sony, ale to nic dziwnego, E-PL5 jest inaczej projektowany i taki ma być trudno tutaj mówić o wadzie.

Z jednej strony E-PL5 ma więcej możliwości (np. ISO ustawiane co 1/3EV, w Sony A55 tylko co 1EV) z drugiej brakuje mu kilku funkcji Sony (poziomica, auto HDR czy panoramy), przy czym akurat HDR i panoramy można swobodnie zrobić w domu na komputerze.

Najbardziej przykry w E-PL5 był dla mnie brak wizjera, o ile z 14-42, czy 45mm 1.8 nie jest to wielki problem (chyba że w ostrym słońcu), to już kadrowanie z 40-150mm w okolicach dłuższego końca zupełnie mi nie wychodziło

Kupiłem co prawda VF-4, ale z nim E-PL5 robi się strasznie garbaty i nie chce się mieścić do torby.

Obrazek bardziej podoba mi się z E-PL5, Sony niby na DXO wypada lepiej, ale subiektywnie jakoś mi nie leżał mimo teoretycznie znacznie lepszego szkła (Zeiss 16-80 vs 14-42).

AF-S porównywalnie szybki w obu aparatach, AF-C znacznie sprawniejszy w Sony (mimo że Sony to też nie pierwsza liga przecież), ale to już taka przewaga fazowego pomiaru nad kontrastowym, w przyszłości matryce z czujnikami fazowymi powinny rozwiązać ten problem.

Stabilizacja - pomiarów nie robiłem ale moim zdaniem wyraźnie lepsza w Sony.

Bezprzewodowe sterowanie błyskiem, mam wrażenie że Sony jest bardziej powtarzalne, E-PL5 często potrafił mi zupełnie różnie naświetlić taką samą scenę, nie udało mi się dojść od czego to zależy.

Wizjer/LCD - Sony ma EVF wbudowany, E-PL5 dołączany. Z jednej strony VF-4 jest lepszy od tego co jest w A55, ale ten w A55 jest wystarczająco dobry żeby nie przeszkadzał w fotografowaniu, z drugiej strony E-PL5 ma dużo bardziej zauważalne opóźnienie wyświetlanego obrazu czy to na LCD czy w EVF względem "rzeczywistości", czasem to przeszkadzało.

Ostatecznie został ze mną E-PL5.
    Zapraszam do albumu i galerii

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Dlatego nie było to tak stricte porównanie, mimo wszytko łączy te aparaty wymienna optyka
    Umknęła mi jeszcze jedna dość istotna wada w Olympusie, wyjdzie zapewne przy zakupie 45mm/1.8 to brak ISO100. (w słoneczny dzień na Sonym w którym i tak lustro nieco zabiera światła nieraz czas na 50mm/1.8 był 1/3200 ...ale to się okaże, choć spodziewam się, że czasem po prostu będzie trzeba przymknąć.
    AF C wiadomo, że nieporównywalny, ale i tak z niego w Sony rzadko korzystałem, raczej przy fotografii zwierząt domowych poluję "na moment" ziewanie, groźny wzrok a nie zdjęcia w ich akcji (koty z reguły są leniwe )
    Faktycznie z tym 40-150mm trochę kuleje wygoda. Najbardziej zaskoczyła mnie matryca, osiągi nawet ciut lepsze od większej Sony...no i jest ladny (ale w wersji czarnej, oby czarny w cenie 999zł 45mm na mnie poczekał. (nie mogłem sobie pozwolić na zakup wszystkiego na raz )

----
    Widzę, że jesteś ze Śląska, czyli "swój"
    Przejrzałem album, ładne zdjęcia, widzę, że też fotografujesz futra, bardzo ładne koty i zdjęcia, album koty to zdaje się większości 45mm/.1.8? (jeszcze nie ogarniasz wszystkiego, czy jest np dostęp do exif )
    Ostatnio edytowane przez Bart_1985 ; 6.09.14 o 14:18
    Pasjonat amator

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bart_1985 Zobacz posta
    Umknęła mi jeszcze jedna dość istotna wada w Olympusie, wyjdzie zapewne przy zakupie 45mm/1.8 to brak ISO100. (w słoneczny dzień na Sonym w którym i tak lustro nieco zabiera światła nieraz czas na 50mm/1.8 był 1/3200 ...ale to się okaże, choć spodziewam się, że czasem po prostu będzie trzeba przymknąć.
    Czasami faktycznie brakuje niższych czułości. W OMD jest czułość ISO100, ale ona programowa jest więc raczej nie ma większego sensu z niej korzystać.

Przejrzałem album, ładne zdjęcia, widzę, że też fotografujesz futra, bardzo ładne koty i zdjęcia,
    W albumie i galerii jest część kocich zdjęć, ale chyba więcej znajdziesz w tym wątku: https://forum.olympusclub.pl/threads/10077-Kocie-fotki

album koty to zdaje się większości 45mm/.1.8?
    Akurat z 45mm 1.8 to chyba najmniej jest, jedno, może dwa. Sporo jest jeszcze Sony robionych, a i z Canona się trochę znajdzie.

(jeszcze nie ogarniasz wszystkiego, czy jest np dostęp do exif )
    Nie rozumiem. Czego nie ogarniam? Exifów celowo nie usuwam więc powinny być (chyba że forum wywaliło)
    Zapraszam do albumu i galerii

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Ech literówka, miało być "ja nieogarniam" stąd pytanie o sprzęt.
    Pasjonat amator

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Minęło już niemal 6 tygodni odkąd korzystam z tego aparatu, zrobiłem ponad 1 800 zdjęć, to czas który pozwolil mi dobrze się z nim zapoznać i nieco obszerniej go "zrecenzować". (pewne oceny zweryfikować )
    Nadal jestem pod wrażeniem wykonania, przyzwyczaiłem się do jego rozmiaru, nieco mniej do fotografii na zombie, ale na wizjer pozwolić sobie nie mogę, pierwszym zakupem "na dniach" będzie portretówka 45mm. Ekran nieco rozczarowuje po dłuższym czasie jakością, jednak trochę widać te piksele, odbicia, broni się dobrym zakresem ruchu i dotykiem. (ale bardzo brudząca ta szyba )
    Bateria, tu wrażenia średnio, czytałem, że ponoć można wykonać na pełni naładowanym aku ponad 450 zdjęć, mnie nie udało się w praktyce przekroczyć 300 (270-280 ) z tym, że liczone po zdjęciach na karcie (po każdym ładowaniu sobie resetuje licznik ) i nie podczas "jednej sesji" a np parudniowego użytkowania. (powiedzmy ładowanie w pon i 60 zdjęć, wtorek bez fot...sroda coś tam ) Dochodzi jeszcze usterka z resetującą datą, aczkolwiek to nie cecha aparatu i tak mało istotna że nie chce mi się póki co rozstać z aparatem (dokumenty do wysyłki gotowe )...
    Mnogość opcji, dostosowania menu itp...do czasu Olympusa uważałem, że menu idealne to Pentax, teraz zmieniłem zdanie ,najbardziej cenię, że Olympus zadbał o mój portfel, może parędziesiąt zł, ale zawsze, nie muszę kupować do niego wężyka, piękna sprawa. Czegoś takiego jak to nawet Pentax nie miał, nie wspominając o podglądzie ekspozycji (na długim czasie ). Opóźnienie wyzwalania migawki też się przydaje.
    AF, podtrzymuję, że rakieta, również bardzo celna (ponad 90% idelnie ostro ) ale...punty AF są za duże, można je zmiejszyć (także przez dotyk ) ale brakuje mi np opcji aby ustawić obszar np 9x9 z małych kwadratów. Bardzo by to ułatwiło pracę...aparat w sumie korzysta z małego punktu, nawet jak mam 35 auto, przez detekcj e oka. CZyli mogłoby to być.
    Matryca, szumy, nadal na plus, ale jak porównuję to co dawała matryca 12mp ...może szumiała o co najmniej 1EV, ale dawała takie ładne jpg (bez odszumiania, jak ziarno kliszy ) tu...nie ma już tego uroku. ISO100 też brakuje.
    Lampa, fakt, ze dołączana nie przeszkadza mi, parę razy tylko użyta, ale jej kolor do czarnego korpusu średnio pasuje (jak mogły być czarne i srebrne obiektywy to dlaczego ta lampk tylko srebrna ? )
    Czyszczenie matrycy, chyba nie jest najgorzej, póki co do f/11 nic nie widać, a obiektywy często zmieniałem, głównie na zewnątrz.
    Stabilizacja, tu mieszane uczucia, działa, ale zdarza się jej po prostu popsuć zdjęcie, nie jest też szczególnie wybitna, zapewne jej pracę utrudnia fakt, że tryb zombie nie daje możliwości tak stabilnego uchwytu jak wizjer.
    Ogólnie rzecz biorąc poza małym pechem z aku/datą? uważam, że był to bardzo udany zakup, aparat daje mi dokładnie to czego oczekiwałem
    Pasjonat amator

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bart_1985 Zobacz posta
    ...
    Stabilizacja, tu mieszane uczucia, działa, ale zdarza się jej po prostu popsuć zdjęcie, nie jest też szczególnie wybitna, zapewne jej pracę utrudnia fakt, że tryb zombie nie daje możliwości tak stabilnego uchwytu jak wizjer.
    ...
    sprawdź czy to nie problem z drganiami od migawki. Niektóre PENy (ja się z tym spotkałem w E-P1 i E-P5) miały problemy z czasami od ok. 1/160 - 1/250s. Po prostu migawka tak mocno waliła że zdjęcia wychodziły poruszone. Stabilizacja tam chyba nie miała nic do rzeczy, pomagało włączenie jakiegoś opóźnienia w menu anty-shock
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    sprawdź czy to nie problem z drganiami od migawki. Niektóre PENy (ja się z tym spotkałem w E-P1 i E-P5) miały problemy z czasami od ok. 1/160 - 1/250s. Po prostu migawka tak mocno waliła że zdjęcia wychodziły poruszone. Stabilizacja tam chyba nie miała nic do rzeczy, pomagało włączenie jakiegoś opóźnienia w menu anty-shock
    Dzięki, sprawdzę jakich czasów dotyczyły zdjęcia z "popsutą" ostrością (poruszenie ).
    Pasjonat amator

Uprawnienia umieszczania postów