Strona 14 z 19 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 181

Wątek: Olympus PEN E-PM2

| OlyJedi Awatar klikacz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    134
    Moja galeria

Odp: Olympus PEN E-PM2

APZ chcesz zepsuć nowy aparat? ))))))

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    I to jest świetny pomysł, tym bardziej, że musze dopłacić jakieś 6 stówek za konwersję...

---------- Post dodany o 19:53 ---------- Poprzedni post był o 19:51 ----------

Stare powiedzenie głosi: spuścić zasłonę milczenia.... dobrze bywa korzystać z przemyśleń przodków...

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez klikacz Zobacz posta
    APZ chcesz zepsuć nowy aparat? ))))))
    Tak, chcę pozbyć się myślenia o przepalach i poszerzyć DR, dzięki matrycy co to w innym wątku nie widzą żadnej różnicy...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gorzów Wlkp.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Zaraz po wejściu na rynek różnica w cenie PM2 do PL5 była 500zł ; także myślę, że cena na PL5 powinna jeszcze się obnniżyć (może trochę życzeniowe myślenie jednak wolę wielkość PL5 )
    pozdrawiam Krzysiek

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Napotkałem na problem używając Epm-2 kiedy ustawiam tryb Manualny i zmieniam parametry naświetlania(czy to iso,czy czas,czy przysłonę) nie widać żadnej różnicy na wyświetlaczu,no może jedynie aparat pokazuje że dany obiekt będzie prześwietlony,bądź niedoświetlony o daną wartość ev,jednak na samym ekranie nic się nie zmienia ani jest jaśniej ani ciemniej,człowiek dopóki nie zrobi zdjęcia to nie ma możliwości zobaczenia jak wygląda-słowem masakra. Przejrzałem te czytelne-inaczej menu Olympusa ale nic tam nie znalazłem co by się do tego mogło odnosić.Zna ktoś rozwiązanie mojego problemu? W epl-3 używając trybu manualnego nie napotkałem się na tego typu sytuacje.

PS. jak się używa innych trybów to w zależności na co ustawię pomiar widać różnicę w obrazowaniu już na ekranie...
    Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Masz zapewne wlaczona opcje nocne kadry.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Pobawiłem się dziś tym aparacikiem, wstyd przyznać ale od premiery jakoś albo nie było okazji, albo niespecjalnie byłem zainteresowany. Aparacik miły. Brak pokrętła trybów niespecjalnie przeszkadza, w zasadzie wcale nie przeszkadza - to wirtualne jest OK, zmiany dokonuje się szybko i intuicyjnie. Pokrętło można tak ustawić, że obsługuje shift w Programie. Przyciski pod pokrętłem można spersonalizować. Jest też jeden Fn - można tam przypisać wyłączanie ekranu - tak jak lubię. Histogram, wskaźnik przepaleń - jest i działa jak w bardziej zaawansowanych Olkach. Migawka niestety dość się tłucze i czuć wibracje w tak małym/lekkim aparacie. Obawiam się, że pomimo stabilizacji czasy do utrzymania z ręki imponujące nie będą, ale szczerze to nie sprawdzałem tego, musiałbym zrobić z kilkadziesiąt fot. LCD oferuje niezłe kąty widzenia, zrobienie foty z pozycji brzucha czy znad głowy nie jest problemem, szczególnie jak aparat trzyma się jedną ręką a migawkę wyzwala drugą "pukając" w ekran. Reasumując - miły aparat, a z małą stałką bardzo miły. O zdjęciach nic nie piszę - sensor dobrze znany i to on jest największym walorem tego aparatu.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Masz zapewne wlaczona opcje nocne kadry.

Niesamowite,pomogło! Wielkie dzięki ! A piszę "niesamowite" bo sam nigdy bym nie doszedł jaki wpływ na mój problem może mieć włączona opcja nocnych kadrów.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Po zaledwie 3 miesiącach jakiegoś nie dość intensywnego używania aparatu pokrętło zaczęło działać tak,że potrafi dobrze zdenerwować! Przykładowo,chce przybliżyć zdjęcie podczas oglądania a aparat mi oddala zdjęcia o 4 jakby stopnie(chociaż kręcone było raz),bardziej to denerwuje w ustawieniach gdzie wybieram ISO i potem i się samo przekręca np. z 200 na 25600 pewnie niedługo odeślę do naprawy na gwarancję ale w najbliższym czasie wiem,że aparat będzie mi bardzo potrzebny,bądź co bądź szkoda,że tak słabo jest z tą budową nowych penów w Epl3 wszystkie klawisze wciąż działają świetnie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gorzów Wlkp.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez PanMarecq Zobacz posta
    Po zaledwie 3 miesiącach jakiegoś nie dość intensywnego używania aparatu pokrętło zaczęło działać tak,że potrafi dobrze zdenerwować! Przykładowo,chce przybliżyć zdjęcie podczas oglądania a aparat mi oddala zdjęcia o 4 jakby stopnie(chociaż kręcone było raz),bardziej to denerwuje w ustawieniach gdzie wybieram ISO i potem i się samo przekręca np. z 200 na 25600 pewnie niedługo odeślę do naprawy na gwarancję
    Też mi tak przeskakiwało ; na krótką chwilę co dziwne pomagało "przywrócenie ustawień fabrycznych" .
    pozdrawiam Krzysiek

Awatar polon
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

ja dzisiaj testowałem sprzęt w macalni (waham się między canonem eos m, samsungiem nx300 i właśnie epm2). Nie mogłem w olku okiełznać pokrętła... nie wiem czy ktoś coś poprzestawiał czy to tak działa... zwykle działam na manualnych ustawieniach - przysłony i czasu migawki i chciałbym aby pokrętło zmieniało np. czas migawki a pokrętło z trzymanym innym przyciskiem zmieniało przysłonę. Czy coś takiego jest możliwe? (w ogóle po włączeniu aparatu i działaniu pokrętłem żaden parametr się nie zmieniał więc to pewnie jakieś krzywe ustawienie w wystawowym aparacie musiało być)
    A jaka jest Twoja tożsamość wizualna? Ja publiczniej http://www.braverya.pl lub prywatniej http://www.janmichalski.com

Uprawnienia umieszczania postów