Napotkałem na problem używając Epm-2 kiedy ustawiam tryb Manualny i zmieniam parametry naświetlania(czy to iso,czy czas,czy przysłonę) nie widać żadnej różnicy na wyświetlaczu,no może jedynie aparat pokazuje że dany obiekt będzie prześwietlony,bądź niedoświetlony o daną wartość ev,jednak na samym ekranie nic się nie zmienia ani jest jaśniej ani ciemniej,człowiek dopóki nie zrobi zdjęcia to nie ma możliwości zobaczenia jak wygląda-słowem masakra. Przejrzałem te czytelne-inaczej menu Olympusa ale nic tam nie znalazłem co by się do tego mogło odnosić.Zna ktoś rozwiązanie mojego problemu? W epl-3 używając trybu manualnego nie napotkałem się na tego typu sytuacje.
PS. jak się używa innych trybów to w zależności na co ustawię pomiar widać różnicę w obrazowaniu już na ekranie...
Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com
Masz zapewne wlaczona opcje nocne kadry.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Pobawiłem się dziś tym aparacikiem, wstyd przyznać ale od premiery jakoś albo nie było okazji, albo niespecjalnie byłem zainteresowany. Aparacik miły. Brak pokrętła trybów niespecjalnie przeszkadza, w zasadzie wcale nie przeszkadza - to wirtualne jest OK, zmiany dokonuje się szybko i intuicyjnie. Pokrętło można tak ustawić, że obsługuje shift w Programie. Przyciski pod pokrętłem można spersonalizować. Jest też jeden Fn - można tam przypisać wyłączanie ekranu - tak jak lubię. Histogram, wskaźnik przepaleń - jest i działa jak w bardziej zaawansowanych Olkach. Migawka niestety dość się tłucze i czuć wibracje w tak małym/lekkim aparacie. Obawiam się, że pomimo stabilizacji czasy do utrzymania z ręki imponujące nie będą, ale szczerze to nie sprawdzałem tego, musiałbym zrobić z kilkadziesiąt fot. LCD oferuje niezłe kąty widzenia, zrobienie foty z pozycji brzucha czy znad głowy nie jest problemem, szczególnie jak aparat trzyma się jedną ręką a migawkę wyzwala drugą "pukając" w ekran. Reasumując - miły aparat, a z małą stałką bardzo miły. O zdjęciach nic nie piszę - sensor dobrze znany i to on jest największym walorem tego aparatu.
Po zaledwie 3 miesiącach jakiegoś nie dość intensywnego używania aparatu pokrętło zaczęło działać tak,że potrafi dobrze zdenerwować! Przykładowo,chce przybliżyć zdjęcie podczas oglądania a aparat mi oddala zdjęcia o 4 jakby stopnie(chociaż kręcone było raz),bardziej to denerwuje w ustawieniach gdzie wybieram ISO i potem i się samo przekręca np. z 200 na 25600 pewnie niedługo odeślę do naprawy na gwarancję ale w najbliższym czasie wiem,że aparat będzie mi bardzo potrzebny,bądź co bądź szkoda,że tak słabo jest z tą budową nowych penów w Epl3 wszystkie klawisze wciąż działają świetnie![]()
ja dzisiaj testowałem sprzęt w macalni (waham się między canonem eos m, samsungiem nx300 i właśnie epm2). Nie mogłem w olku okiełznać pokrętła... nie wiem czy ktoś coś poprzestawiał czy to tak działa... zwykle działam na manualnych ustawieniach - przysłony i czasu migawki i chciałbym aby pokrętło zmieniało np. czas migawki a pokrętło z trzymanym innym przyciskiem zmieniało przysłonę. Czy coś takiego jest możliwe? (w ogóle po włączeniu aparatu i działaniu pokrętłem żaden parametr się nie zmieniał więc to pewnie jakieś krzywe ustawienie w wystawowym aparacie musiało być)
A jaka jest Twoja tożsamość wizualna? Ja publiczniej http://www.braverya.pl lub prywatniej http://www.janmichalski.com